Piran - nesporni biser slovenske obale. Foto: BoBo
Piran - nesporni biser slovenske obale. Foto: BoBo
Na japonskem seznamu je od nam bližnjih mest tudi hrvaški Rovinj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hotel in restavracija Gredič sta umeščena v skrbno prenovljen 400 let stari gradič. Foto: Uradna stran Grediča
Goriška brda se redno uvrščajo na tuje sezname vinskih destinacij. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Piran, mestece v benečanskem slogu na jadranski obali, je ribiško pristanišče s krasnimi trgi, cerkvami, labirintom ulic in izjemnimi ribjimi restavracijami na obrežju," so zapisali pri zvezi JATA, ki si želi med Japonci promovirati manjše evropske destinacije.

Se Piranu torej obeta naval japonskih turistov? Seznam je zveza oblikovala s pomočjo 300 japonskih turističnih agentov, ki so zbrali številne skrite in malo znane bisere stare celine.

Ob Piranu so se na seznamu znašli še Rovinj (Hrvaška), Kotor (Črna gora), Ohrid (Makedonija), Kilkenny (Irska), Berat (Albanija), Civita di Bagnoregio in Procida (oboje Italija), Conwy (Wales), Lech (Avstrija), Hindeloopen (Nizozemska), Lefkara (Ciper), Soglio (Švica), Visby (Švedska), Setenil de las Bodegas (Španija), Vlkolinec (Slovaška), Marianske-Lazne (Češka), Quedlinburg in Bernkastel-Kues (oboje Nemčija), Golyazi (Turčija), Reine (Norveška), Sopron (Madžarska), Koprivščica (Bolgarija), Porvoo (Finska), Saint-Cirq-Lapopie in Riquewihr (oboje Francija), Sint-Martens-Latem (Belgija), Zalipie (Poljska), Monsanto (Portugalska) in Gura Humorului (Romunija).

Gredič v Brdih - elitna destinacija
Znova pa so tuji mediji opazili tudi Goriška brda - natančneje, restavracijo, butični hotel in vinoteko Gredič, ki ga morda ljubitelji slovenskih TV-limonad poznate kot kuliso Ene žlahtne štorije. Seznam 11 elitnih vinskih destinacij je za NBC-jevo podružnico Bravo sestavil svetovni popotnik in novinar Eric Rosen, Brda pa postavil ob bok precej večjim in slavnejšim vinorodnim pokrajinam, kot so tiste v Kaliforniji, Italiji, Franciji in Avstraliji.

"Ne, ne Transilvanija. Ne Slovaška. Slovenija! Da, ta majcena država, ugnezdena med Italijo in Hrvaško (ter Avstrijo in Madžarsko), je dejansko dom ene najvznemirljivejših vinskih scen v Evropi. Najbolj vroča so Goriška brda ob italijanski meji, kjer slovijo po rebuli," piše Rosen. Novinar bralcem svetuje, naj briška vina degustirajo v 400 let starem Grediču, od koder se pogled razteza na dobršen del Brd.

Luksuzni butični hotel se ponaša z minimalističnim dizajnom, t. i. infinity bazenom in vrhunsko restavracijo, kjer lahko v razgledu uživate ob lokalnem siru jamarju, domačih raviolih in Simčičevem modrem pinotu.

Od Nape do Šampanje
Rosen je na seznam uvrstil še posest Viña Vik (dolina Cachapoal, Čile), luksuzni hotelski resort The Louise (Barossa Valley, Avstralija), posest Bardessono (Napa Valley, Kalifornija), vinoteko in hotel Babylonstoren (Cape Winelands, Južna Afrika), luksuzno kočo Cape Kidnappers (Hawke’s Bay, Nova Zelandija), hotelsko vas Rosewood Castiglion del Bosco (Toskana, Italija), elitni penzion Cavas Wine Lodge (Mendoza, Argentina), hotel Chateau Les Crayères z restavracijo Parc z 2 michelinkama (Reims, Francija), penzion Farmhouse Inn (Russian River Valley, Kalifornija) ter luksuzni vinski resort L’AND (Alentejo, Portugalska).