Soška postrv velja za pravo maskoto območja. (slika je simbolična) Foto: BoBo
Soška postrv velja za pravo maskoto območja. (slika je simbolična) Foto: BoBo
V Posočju skušajo čudoviti naravi dodati še kulturno-zabavni program. Foto: BoBo

Festival bo potekal med 6. in 8. septembrom, namenjen pa je tako domačinom kot obiskovalcem Posočja.
Soška postrv je po besedah predsednika Ribiške družine Tolmin Lucijana Rejca prava maskota zgornjega Posočja, ribiški turizem pa je za Posočje najbolj donosna oblika turizma in želijo si, da bi priložnost začutili tudi domačini.
Letno namreč obišče Posočje zaradi športnega ribolova okrog 8.000 turistov z vsega sveta. "To sicer ni masovni turizem, vendar ti obiskovalci povprečno porabijo 2,5-krat toliko kot vsi drugi obiskovalci," je povedal Rejec.

Za ohranitev ribe
Že od leta 1993 poteka v Posočju največji evropski projekt za ohranitev soške postrvi. "Vsako leto vložimo v vodotoke na našem območju nove mladice, ki jih vzgojimo v domači ribogojnici. Število soških postrvi pa je vedno večje, saj jih tudi športni ribiči po ulovu po navadi spustijo nazaj v vodo, odvzamejo le tiste ribe, ki so zaradi velikosti trofejne," je še dejal Rejec.

Zaradi projekta repopulacije soške postrvi potekajo obsežne raziskave o življenju in številu te ribje vrste, ki je bila ob uvedbi projekta med ogroženimi živalskimi vrstami. Danes jo najdemo v vodotokih, ki se izlivajo v zgornji del Jadranskega morja in je največja postrv na svetu. "Drugje jo imenujejo marmorna postrv, vendar se je na tem območju ohranilo ime soška, zaradi našega projekta pa je ponovno zelo pogosta riba v Soči in njenem povodju," je še dejal predsednik Ribiške družine Tolmin.
Postrv v vseh oblikah
V prihodnosti načrtujejo v Tolminu gradnjo nove velike ribogojnice, v kateri bodo gojili soške postrvi tudi za prodajo.

Festival soške postrvi so letos pripravili že drugič zapored, pri organizaciji pa jim bo pomagala občina Kobarid. Začel se bo v četrtek s programom za osnovnošolske otroke, nadaljeval v petek z muharjenjem v reki Soči za slovenske županje, v soboto pa bo za obiskovalce Kobarida pripravljen obsežen zabavni in kulturni program z demonstracijami muharjenja in degustacijami jedi iz soške postrvi.