"Vhodi v turistične kraje morajo biti v skladu s podobo, ki jo želijo tržiti." V primeru Kranjske Gore gre torej za videz idilične alpske vasi. Foto: MMC RTV SLO
Martuljek, Kranjska Gora
Moti jih predvsem lokacija zabaviščnega parka. Foto: BoBo

"Z vsebino ne vidim težav. Ljudje in obiskovalci bodo v bistvu sami presodili, ali to sodi v ta kraj. Če bodo zabaviščni park sprejeli, je to konec koncev le plus za turistično ponudbo. Edino, kar nas moti, je lokacija, ki se nam zdi res neprimerna," je problematiko pojasnil direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber.

Poudarja, da morajo biti vhodi v turistične kraje v skladu s podobo, ki jo želijo tržiti - v primeru Kranjske Gore pa je to idilična alpska vas. Prav tako je bil ta prostor vedno izpostavljen kot rekreacijsko območje, kjer ne bi smelo biti elementov, ki onemogočajo urejanje tekaških prog. Na tem prostoru, ki so ga tudi elektrificirali, običajno pripravljajo šolo teka na smučeh in tudi tekmovanja.

"S celotno občinsko ekipo in ekipo Turizma Kranjska Gora se trudimo, da je Kranjska Gora urejena vse od Mojstrane pa do Planice in zdi se, da se je ves naš trud v sekundi uničil, ko so začeli postavljati lunapark na elitni lokaciji v Kranjski Gori za hotelom Kompas, kjer se dnevno v času sezone mimo pelje ogromno število ljudi," je v pismu, ki ga je dodal občinskemu časopisu, zapisal kranjskogorski župan Janez Hrovat.

Kranjska Gora si zasluži več
Po njegovih besedah bo Kranjska Gora s tem izgubila rekreacijsko območje za tek na smučeh. Dodaja pa še, da bo gradnjo poskušal preprečiti, saj "si Kranjska Gora zagotovo zasluži bolj elitni turizem, kot je postavitev lunaparka".

Robert Žagar iz podjetja Lunapark Müller je nad negativnimi odzivi zelo presenečen. Kot je pojasnil, se njegova družina z zabaviščnimi parki ukvarja že več kot 30 let, z njimi pa gostujejo po celotni Sloveniji. Pred Kranjsko Goro na takšne težave niso naleteli še nikjer.

"Urejeno imamo vso dokumentacijo. Delamo po zakonu, zato smo dobili tudi dovoljenje jeseniške upravne enote," je izpostavil in pojasnil, da bodo zabaviščni park odprli ta konec tedna, dovoljenje za obratovanje pa imajo za zdaj do marca, medtem ko so zemljišče, kamor nameščajo park, od lastnika vzeli v najem za pet let.

"Kranjska Gora je turistična destinacija, ki veliko da na zabavo. Ima igralnice, poletno sankališče in številno drugo tovrstno ponudbo, zato res ne vem, kaj bi bilo spornega pri zabaviščnem parku," je sklenil Žagar.