V vinogradništvu vidijo priložnost za razvoj turizma. Foto: RTV
V vinogradništvu vidijo priložnost za razvoj turizma. Foto: RTV
Obnovljene stare zidanice v Šmartnem ob Paki

Okolica Šmartnega ob Paki je območje z dolgo vinogradniško tradicijo. Domači pridelovalci vina natakajo v svoje sode pridelke z najvišjimi strokovnimi ocenami. Industrije pa tam skorajda ni, kar prispeva k mamljivi podobi neokrnjenega naravnega okolja.

Številne stare zidanice zadnja leta obnavljajo, med njimi je tudi zidanica Petra Kranjca, ki si je že kot otrok želel, da bi prideloval svoje vino. Življenjske sanje so se mu uresničile in danes se ponaša s številnimi medaljami za svoja vina.

Tako Kranjc kot turistični delavci si želijo vinogradništvo približati širšemu krogu ljudi, zato so se v občini odločili, da bodo posneli film, ki prikazuje različne običaje in zanimivosti iz preteklosti. Kratek film, ki ga je režiral Jože Krajnc, nosi naslov Majhni kraji velikih zanimivosti.

Poleg obiska zidanic je za turiste zanimiv tudi festival Poletje pod kozolcem. Na njej se v drugi polovici avgusta in prvi polovici septembra zvrsti več različnih prireditev. Mamljiva pa je tudi kmečka tržnica, ki poteka vsako tretjo soboto v mesecu. Na njej se predstavijo ponudniki različnih kmečkih dobrot in izdelkov domače obrti okoliških kmetij ter domačih društev.

Več lahko izveste v priloženem prispevku, ki ga je pripravila novinarka Duška Lah.

Obnovljene stare zidanice v Šmartnem ob Paki