V primerjavi z lani je letos 20 odstotkov več potnikov. Foto: BoBo
V primerjavi z lani je letos 20 odstotkov več potnikov. Foto: BoBo

Ker letališče razen rednih avtobusnih prog drugih povezav nima, si čedalje večji kos pogače pri prevozih režejo zasebni prevozniki in taksisti.

V najprometnejših mesecih sta na ljubljanskem letališču vzlet in pristanek na vsakih pet minut. V prvih šestih mesecih je bilo na letališču 722.943 potnikov, v enakem obdobju lani pa 597.271 - rast je 20,8-odstotna.

Tekma za posel v času pristankov poteka med taksisti, teh je na letališču 50, in štirimi ponudniki prevozov. "Približno pol ure po pristanku, ko potniki pridejo, se kombiji kar hitro napolnijo. Bled in Bohinj sta zelo popularni destinaciji, zato se letos kar pozna, da imamo precej več voženj v to smer," je za TV Slovenija pojasnil Aleš Zupančič iz ZUP prevozov.

Največ potnikov gre še vedno v Ljubljano, večina pa jih prevoz izbere kar na letališču. "Vzel bom taksi," je pojasnil eden izmed turistov. "Gremo s kombijem. Nismo vedeli, kakšne so cene, taksi je predrag," pa je dejala turistka. Za prevoz do Ljubljane s kombijem je treba odšteti devet evrov, za prevoz s taksijem pa 40 evrov. "Človek, pri katerem smo najeli hišo, nam je rekel, naj gremo s kombijem, saj so taksiji do mesta predragi."

Za avtobus do Ljubljane pa je treba odšteti 4,1 evra, a vozi na eno uro, ob nedeljah na dve uri. Ob vsem tem Fraport Slovenija poudarja, da si želijo tega, kar imajo vsa letališča - železniško povezavo. Na infrastrukturnem ministrstvu pa pojasnjujejo, da glede na zdajšnje število potnikov železniška povezava ni potrebna. Smiselna bo takrat, ko bo na letališču prepeljanih približno štiri milijone potnikov letno.

Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku.