Ljubljanski grad navdušuje turiste. Foto: BoBo
Ljubljanski grad navdušuje turiste. Foto: BoBo

Turizem v Ljubljani doživlja razcvet. Letos je v mestu prenočilo že več kot 770.000 turistov, kar je okrog 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je poročala Televizija Slovenija. Med tistimi, ki se najraje sprehajajo po našem glavnem mestu, so še vedno Italijani, Nemci in Britanci. Veliko je tudi gostov iz Južne Koreje.

Rekorde še naprej ruši tudi tirna vzpenjača. V ponedeljek je, kot so sporočili iz javnega zavoda Ljubljanski grad, že drugič v enem tednu dosegla nov dnevni rekord. V enem dnevu je na najbolj turistično točko v prestolnici prepeljala 3.324 potnikov in tako rekord s prejšnjega tedna prekosila za 156 potnikov.

Tirna vzpenjača lahko na grad v eni uri prepelje 300 ljudi, urnik pa predvideva vožnje na vsakih 10 minut. V ponedeljek je vzpenjača neprekinjeno obratovala več kot 10 ur, potniki pa so cel dan na prevoz čakali tudi do pol ure.

Želje po dodatni kabini
Na zavodu so danes potrdili, da zaradi množičnega obiska tirne vzpenjače razmišljajo o novi, dodatni kabini. Izdelano imajo tudi že idejno študijo, koliko bi znašala vrednost investicije, kdaj bi kabino lahko vzpostavili, pa niso znali napovedati.

Kot so navedli, je povečanje zmogljivosti vzpenjače predvideno kot rekonstrukcija trenutne proge z namestitvijo druge kabine namesto obstoječe protiuteži. Dodatna kabina bi po njihovih trditvah predvsem olajšala obisk množičnih prireditev, kot je Film pod zvezdami.

Od decembra 2006, ko je vzpenjača začela obratovati, so na grad prepeljali že skoraj 3,2 milijona potnikov.