Tistim, ki jih bodo na podzemni ulovili brez vozovnice, bodo od septembra grozile milejše,
Tistim, ki jih bodo na podzemni ulovili brez vozovnice, bodo od septembra grozile milejše, "alternativne kazni". Foto: Reuters

Oblasti so namreč do zdaj dosledno preganjale prekrškarje, ki so se želeli plačilu vozovnice tako ali drugače izogniti, a so se v zadnjem času vrstili pozivi k omilitvi sankcioniranja ne ravno usodnih prekrškov, s čimer se strinja tudi javni tožilec Cyrus Vance.

"Kazenski pregon manjših in nenasilnih dejanj mora biti del pravosodne reforme 21. stoletja. Takšen pregon mesta ne naredi varnejšega," je pojasnil Vance. S tem se bodo tudi izognili primerom izgube služb in deportacij tujcev, ki so bile pogosto posledica kazenskega pregona sicer manjših kršitev.

Prekrškarjem bodo ponudili alternativne kazni
Samo lani so tako na Manhattnu prijeli skoraj 10.000 ljudi, ki so se skušali pretihotapiti na podzemno železnico, in skoraj 60 odstotkov teh primerov je končalo na sodišču, v ostalih primerih pa so pregon opustili, je pojasnil Vance in dodal, da bo s septembrom drugače. Tistim, ki se bodo s preskakovanjem ograj še vedno želeli izogniti plačilu vozovnice ali pa te ne bodo imeli in jih bodo pri tem zasačili, bodo ponudili alternativne kazni, kot so izobraževalne delavnice, psihološko pomoč ali delo v skupno dobro.

Že marca lani sta Vance in newyorška policija napovedala, da bodo zmanjšali število aretacij zaradi še nekaterih manjših prekrškov, kot je med drugim javno uriniranje. Na ta način bodo, upajo, zmanjšali število obravnavanih prekrškov - teh je bilo leta 2009 94.000, letos pa jih bo le še 50.000, so izračunali.