Na Aerodrom Ljubljana se vrača poljski prevoznik Lot. Foto: EPA
Na Aerodrom Ljubljana se vrača poljski prevoznik Lot. Foto: EPA
false
Slovenski trg je za Lot zanimiv zaradi poslovnih potnikov in naraščajočega števila turistov. Foto: EPA

Medtem bo Adria Airways vzpostavila polete v Köln.

Lot, ki letno prepelje okoli pet milijonov potnikov, tako znova uvaja polete med Ljubljano in Varšavo. Med prestolnicama bo letel ob ponedeljkih, torkih, sredah, petkih, sobotah in nedeljah. Ponaša se z eno najmlajših flot v Evropi; vse polete med Ljubljano in Varšavo bo opravljal z letalom Bombardier z 80 sedeži.

Ljubljano in Varšavo trikrat tedensko sicer povezuje tudi Adria Airways. "Adria je naša konkurenca, a hkrati tudi naš partner. Skupaj mislim, da ne bomo imeli težav napolniti letal," je dejal direktor korporativnega komuniciranja pri poljskem prevozniku Adrian Kubicki.

Ob tej priložnosti na Aerodromu Ljubljana pripravljajo kratko slovesnost za prve potnike. Te bosta v potniškem terminalu nagovorila Kubicki in vodja službe letaliških storitev na Aerodromu Ljubljana Janez Krašnja, ki bosta s prerezom traku tudi simbolično odprla letalsko povezavo.

Kubicki je na novinarski konferenci na Brniku sredi februarja poudaril, da slovenskim potnikom prinašajo dostop do razvejane mreže poletov po vsem svetu. Lot želi postati njihova prva izbira za potovanja v Toronto, New York, Chicago in Peking, tako da jim ne bo treba potovati prek prenatrpanih in zapletenih velikih zahodnoevropskih letalskih vozlišč.

Nove poslovne priložnosti
Slovenski trg je za Lot zanimiv zaradi poslovnih potnikov in naraščajočega števila turistov. Povezava z Ljubljano je ena prvih, ki so jo vzpostavili po bolečem, a uspešnem procesu prestrukturiranja, v prihodnje pa nameravajo svojo mrežo poletov še povečevati, je pojasnil Kubicki.

Aerodrom Ljubljana, ki upravlja največje letališče v državi, je v javnem potniškem prometu lani oskrbel 1.438.304 potnikov, kar je deset odstotkov več kot leta 2014. Na začetku letošnjega leta na Brniku zaznavajo zmerno rast števila potnikov, takšno pa načrtujejo tudi za celotno leto.