Glavna dubrovniška ulica starega mestnega središča. Foto: Pixabay
Glavna dubrovniška ulica starega mestnega središča. Foto: Pixabay

Te dni so se v obmorsko mesto na jugu odpravili kolegi s hrvaške televizije HRT in se sprehodili po ulicah. Stradun je prazen, cene pa kot sredi sezone, so poročali.

Vstopnine ostale

V drugi polovici junija naj bi popusti čakali vse Hrvate, ne le domačinov. Foto: Pixabay
V drugi polovici junija naj bi popusti čakali vse Hrvate, ne le domačinov. Foto: Pixabay

V Dubrovniku je trenutno 200 turistov, 120 jih je prišlo že pred epidemijo, nato so tam ostali, po odpravi prepovedi gibanja iz mesta prebivališča, pa so se tja odpravili tudi številni Hrvati, ki pa so jih presenetile cene.

Sprehod po obzidju ali obisk otočka Lokrum še vedno stane 200 kun (26 evrov), kar za turiste ni nič višje od cen v drugih svetovnih turističnih destinacijah, a povprečen Hrvat si to težko privošči, opozarjajo novinarji.

V boj za domačega gosta

Zaradi razmer pa se bodo številni hotelierji in gostinci počasi obrnili k domačemu gostu. "Glede na to, da je Dubrovnik odvisen od tujih gostov, je jasno, da se bodo vsi prilagajali cenam. Veste, da je kava na Stradunu včasih stala od 10 do 15 kun, zdaj pa že 25," je za HRT povedala Nikolina Farčić, predsednica Združenja gostinskih in turističnih delavcev pri tamkajšnji obrtno-podjetniški zbornici.

Sorodna novica Obeta se "vojna" za domačega gosta, brez tujega je Bled na kolenih

V številnih ugodnostih so do zdaj lahko uživali samo Dubrovčani, v drugi polovici junija pa bodo brezplačne vstopnice in posebne ponudbe čakale vse Hrvate. "Vključili se bodo tukajšnji hoteli, restavracije, vsi, ki bodo presodili, da je v tem trenutku pomembno, da imajo tudi domače goste. Ti so, to moram poudariti, na lestvici gostov v Dubrovniku sicer na šestem mestu," je za televizijo dodala namestnica župana Jelka Tepšić.

Največ jih pride z letali

Dubrovnik je predvsem letalska destinacija, prvo pokarantensko letalo je tam pristalo v ponedeljek.

Mesto je zdaj povezano z Zagrebom in Frankfurtom, tako da tudi obiskovalci že lahko pridejo, a to je neprimerljivo s časi, ko so letala tja dovažala turiste z vsega sveta.