Foto: BoBo
Foto: BoBo

Za varno hojo v gore pozimi so potrebni posebna previdnost, ustrezna pripravljenost in oprema, tudi tam pa, posebej v planinskih kočah, veljajo ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, so v sporočilu za javnost zapisali v Planinski zvezi Slovenije (PZS). Opozarjajo, da so številne koče zaprle svoja vrata, preostale pa imajo poseben način obratovanja.

Pred pohodom v visokogorje ali sredogorje je vedno treba preveriti snežne razmere in stanje nevarnosti proženja snežnih plazov, pojasnjujejo na PZS-ju. Informacije o tem je mogoče najti na spletni strani Agencije za okolje RS (Arso), dodatna opozorila glede snežnih plazov pa tudi na spletni strani planinske zveze. Kot v sporočilu za javnost opozarja gorski reševalec Matjaž Šerkezi, se je brez obvladanja hoje v gore pozimi tja bolje podati s planinskim vodnikom.

Oblačila skrbno izberite

S seboj je treba vzeti topla oblačila, debelejšo kapo in rokavice, nepremočljive hlače, priporočljiva pa je tudi ovratna ruta. Kot obutev se pozimi uporabljajo samo visoki čevlji s togim narebrenim podplatom, ki se ne upogne. Priporočljivo je, da imajo na petnem delu možnost pritrditve polavtomatskih derez.

Sorodna novica "Če je pot samo v telefonu, na terenu je pa ne vidiš, potem je ni, mar ne?"

Za pot v sredogorje tako na PZS-ju svetujejo predvsem kakovostno obutev in uporabo planinskih palic. Že med 1300 in 1500 metri nadmorske višine se je mogoče srečati s snegom, ki je čez dan razmočen in kot nestabilna podlaga ne omogoča zanesljivega koraka. Če sneg čez noč zmrzne, pa povzroča tudi nevarnost za zdrs.

Na PZS-ju na neravnih zasneženih površinah priporočajo uporabo cepina in derez, ki pa ju je treba znati uporabljati. Na nižje ležečih površinah, kjer so tla že pomrznjena, pa priporočajo uporabo derezic. Prav tako so za odrasle priporočljive palice, v visokem snegu pa turne smuči ali krplje.

Izberite manj obljudene poti, preverite koče

Ustaljene planinske poti, uporabljane v poletni sezoni, pozimi marsikje niso uporabne ali so celo nevarne, opozarja Šerkezi. Poudarja, da je treba upoštevati, da so dnevi krajši, temperature nižje, svet pa pozimi in v snegu postane povsem drugačen.

Na PZS-ju, da bi se izognili stikom z veliko ljudmi, priporočajo izbiranje manj obljudenih in lažjih poti, kjer bo mogoče zagotavljati medosebno razdaljo najmanj treh metrov. Prav tako pozivajo k neizpostavljanju nevarnostim v gorah.

Na PZS-ju opozarjajo tudi, da je odprtost planinskih koč treba preveriti vnaprej. Večina jih je konec oktobra svoja vrata zaprla, nekatere pa delujejo v omejenem obsegu z možnostjo osebnega prevzema hrane in pijače. Razen redkih izjem prenočevanje ni mogoče, prav tako praviloma niso na voljo sanitarije.