Počitnice kot v sanjah - Barbados. Foto:
Počitnice kot v sanjah - Barbados. Foto:
Barbados
Barbados leži v Malih Antilih, najbližji sosedi pa so Južna Amerika, Trinidad in Tobago, Martinique in Sveta Lucija.
Barbados
Si želite nekoliko drugačno poroko ali medene tedne, na katerih vas ne morejo motiti sorodniki ali prijatelji? Le ena beseda: Barbados.

peskom, počitnicami in "cvretjem" na soncu.

Ne glede na vaš namen ali debelino denarnice lahko na Barbadosu odkrijete svoj košček raja. Da se na otoku nimate ničesar bati in da vam ničesar ne bo primanjkovalo, nakazuje dejstvo, da gre za enega najbolj razvitih in bogatih karibskih otokov. Stopnja pismenosti je ena najvišjih na svetu, kar 98-odstotna, po indeksu človeškega razvoja je Barbados za Kanado in ZDA kar na tretjem mestu v Amerikah, prestolnica Bridgetown in njena okolica pa cvetita od hotelov, urejenosti ... in dolarjev.

Razgibana notranjost "tisto več"
Kdor na Barbados prileti izključno na dopust, ne bo razočaran. Na zahodni obali stojijo razkošni hoteli, pravi resorti, nekoliko manj, a še vedno dovolj življenja je na južni strani otoka, atlantska vzhodna stran pa že leta privablja deskarje, potapljače in pohodnike. Tisto "nekaj več" pa se kljub temu skriva stran od morja, plaž in vodnih športov.

"Presežek" Barbadosa je namreč v njegovi notranjosti, kjer se med apnenčastimi hribčki in bujno vegetacijo kot v sanjah sem in tja pojavljajo ostanki kolonialne preteklosti. Ogromne vile, okoli njih pa neskončne plantaže spominjajo na čase, ko so se veleposestniki kopali v denarju, sužnji pa se trudoma prebijali iz dneva v dan.

V majhnih stekleničkah ...
Barbados je tako popoln paket, v katerem je kljub množici turistov še vedno mogoče najti osamljen kotiček in v njem spiti šilce najbolj značilne pijače na otoku - domačega ruma. Navsezadnje trditev, da je Barbados prava izbira, podkrepi število pol milijona. Toliko turistov namreč vsako leto privabi ta otoček, velik le 431 kvadratnih kilometrov, na katerem živi manj kot 300.000 ljudi. Med njimi je v zadnjih letih zagotovo najbolj znano ime Rihanna - privlačna, nadarjena, zapeljiva pevka, stara komaj 21 let, ki je pri 16 zapustila domači kraj in se v želji po pevski karieri preselila v ZDA.

"Očarljiv in prefinjen že po naravi, poln možnosti, brezmejen kot turkizno morje in neskončen kot peščena obala." Tako Barbados, koralni otok vulkanskega nastanka, opisuje tamkajšnja turistična organizacija. In prav ima. Čudovite plaže - eksotika, ki se je znašla že na marsikaterem plakatu ali ohranjevalniku zaslona - se mešajo z raziskovanjem sotesk, jam in jezerc, ki so vir pitne vode, ene najčistejših na svetu. Piko na i dodajo še domačini, ki se imenujejo "Bajans", veljajo pa za odprte, gostoljubne, prijetne ljudi, z nasmehom na obrazu ves čas.

Barbados je poleg "običajnih" turistov našel še eno tržno nišo - na veliko se reklamira kot pravi kraj za poroke ali medene tedne, zato nanj prihaja ogromno zaljubljencev z vseh koncev sveta, da bi dahnili usodni da. Na svetovnem spletu je mogoče najti veliko ponudb, ki obljubljajo, da bo načrtovalec porok namesto vas uredil vse potrebno, vlada pa ne zahteva niti najkrajšega časa bivanja na otoku niti ni čakalnih dob. Zato so vse, kar skorajšnja mladoporočenca potrebujeta, veljavna potna lista in povratni letalski vozovnici.

Fotografije: Flickr, Barbadosphotogallery, Barbados.org