Domačin Ruslan nalaga kocke ledu na tovornjak. Prepeljal jih bo v glavno mesto Republike Sahe, Jakutsk, ki ima skoraj milijon prebivalcev. Foto: Reuters
Domačin Ruslan nalaga kocke ledu na tovornjak. Prepeljal jih bo v glavno mesto Republike Sahe, Jakutsk, ki ima skoraj milijon prebivalcev. Foto: Reuters
Ojmjakon
Mraz? Ali je kdo omenil mraz? Foto: Reuters
Ojmjakon
Pogled na vasico Tomtor v dolini Ojmjakon. Foto: Reuters

Ogromna Republika Saha (imenuje se tudi Jakutija), ozemlje, veliko kot Francija, Italija, Nemčija in Velika Britanija skupaj, leži na daljnem severovzhodu Rusije. Velja za enega najbolj neprijaznih območij na Zemlji, saj je temperatura tu izjemno nizka, a po drugi strani v njej ležijo skoraj vse ruske zaloge diamantov, obsežna so tudi nahajališča zlata, srebra in zemeljskega plina.

Reutersov fotograf Maksim Šemetov je dva tedna preživel v prav posebnem kraju v omenjeni republiki, Ojmjakonu, ki leži znotraj "tečaja mraza", kot imenujemo točke z najnižjo izmerjeno temperaturo na našem planetu. Na severni polobli se za ta naziv potegujeta že omenjeni Ojmjakon in Verhojansk ob reki Jani, ki prav tako leži v Jakutiji. V Ojmjakonu so 6. februarja leta 1933 izmerili neverjetnih -67,8 stopinje Celzija, kar pomeni, da je ta kraj s 750 prebivalci, ki je 490 km oddaljen od Ohotskega morja in leži na 740 metrih nadmorske višine v gorski dolini ob reki Indigirki, najhladnejši stalno poseljen kraj na Zemlji.

Za predstavo: le na Antarktiki so izmerili še nižjo temperaturo, -89,2 stopinje Celzija, in sicer v bližini ruske raziskovalne postaje Vostok.

Človek se na vse navadi
Kljub neverjetnemu, za nas nepredstavljivemu mrazu Rusi in Jakuti kljubujejo hudim zimam (in le malo toplejšim pomladim in jesenim) ter skušajo živeti povsem običajno življenje. V Ojmjakonu so tako postavljene šola, pošta in banka, kraj ima celo letališko stezo, ki pa je, razumljivo, odprta le poleti.

Pol leta temperatura pod ničlo
Tla v Ojmjakonu so trajno zamrznjena, kar imenujemo permafrost. Celotna dolina ima subarktično podnebje, obdajajo pa jo hribi, visoki okoli 1.100 metrov, kar pomeni, da mrzel zrak prihaja v dolino in se v njej zadržuje ter tako ustvarja "ledeni bazen". Raziskave so namreč ugotovile, da se temperatura pozimi z višino dvigne tudi za deset stopinj. V Ojmjakonu se živo srebro običajno pod ničlo spusti konec septembra in tam vztraja do sredine maja. Včasih se celo zgodi, da je povprečna minimalna temperatura v decembru, januarju in februarju -50 stopinj.

Zanimivo, poletja so prijetno topla. Najvišjo temperaturo so izmerili julija leta 2010, ko se je segrelo na vročih 34,6 stopinje, kar pomeni, da je temperaturna razlika med najvišjo in najnižjo temperturo več kot sto stopinj. Druga dva takšna kraja na svetu sta še Verhojansk in Jakutsk.

Oglejte si utrinke iz vsakdanjega življenja Ojmjakona, prave "zmrzline" na Zemlji.