Pogled na Funchal z botaničnega vrta jeseni (zgoraj) in danes, ko so namesto cvetočih rož glavni motiv - uničene strehe in avtomobili. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Pogled na Funchal z botaničnega vrta jeseni (zgoraj) in danes, ko so namesto cvetočih rož glavni motiv - uničene strehe in avtomobili. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Funchal
Ozke, slikovite ulice v starem delu Funchala so kar kipele od turistov, restavracij in druge ponudbe, danes je videti le obupane domačine, ki se trudijo vzpostaviti vsaj nekaj reda. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Madeira
Tipična pokrajina Madeire - visoki, poraščeni hribi, v dolini in na pobočjih pa hiše kvadratne oblike. Že ko je v gorah deževalo le nekaj ur, je bilo treba s cest umikati kamenje, tokratni nalivi pa so povzročili ogromno škode in odnesli več kot 40 življenj. Foto: MMC RTV SLO

Mesto, v katerem živi več kot 100.000 ljudi, je vedno veljalo za precej svetovljansko, kar ni nič čudnega, saj se prav v njem ustavi večina izmed milijona obiskovalcev, ki Madeiro, otoček v Atlantskem oceanu, ki je skoraj 900 kilometrov oddaljen od matične Portugalske, obiščejo vsako leto.

Madeira za dejavne dopustnike, Funchal za razvajanje
Turistična vabljivost mesta se je kazala tudi v njegovem značaju - prijetno in ne preveliko pristanišče, od koder so se na pot podajali katamarani in ladje, ki so obljubljali opazovanje kitov in želv, stari del mesta s tradicionalnimi ribjimi restavracijami, urejeno in senčno sprehajališče ob obali, vedno živahna tržnica s tisoč in enim sadjem in cvetlico, čakajoči taksiji na vsakem vogalu, ki so kar tekmovali, kateri bo obiskovalca zapeljal do znamenitega botaničnega vrta nad mestom, sproščeno preizkušanje domačega vina, kot po tekočem traku nanizane trgovine s spominki in v njih podoba nespornega zvezdnika številka ena, Cristiana Ronalda, in nekaj zgodovinskih zgradb, kot sta katedrala in palača Sao Lorenco.

Funchal je imel tako rekoč vse - hotelsko območje z nastanitvami za vsak okus in žep, izredno prijetno ozračje, ki je v praksi pomenila, da je Funchal vse leto užival v "večni pomladi", sonce pa je na dan priklicalo ogromno različnih rož in tudi kraljico med njimi - strelicijo. Po tlakovanih ulicah je bilo slišati predvsem francoski in nemški jezik, lokali na prostem pa so kar klicali po sproščenem "dopustniškem" klepetu ob okusni kavi, čeprav so jo, roko na srce, pogosto postregli precej zaprti in mrki natakarji.

Ne zapomnite si Madeire po tragičnih posnetkih
A mesto, ki za Lizbono velja za drugo najbolj prometno portugalsko pristanišče in ki je ime dobilo po nasadih janeža (v portugalskem jeziku funcho), je v soboto, 20. februarja, povsem spremenilo svojo podobo. Obilno deževje in posledično plazovi, ki so se utrgali z izredno strmih pobočij nad južno obalo Madeire, so kot ponoreli v Funchal nosili kamenje in blato, deroča voda pa je odnesla več kot 40 življenj.

Fotografije, ki so prihajale v svet z Madeire, so bile "apokaliptične", zelena barva, ki je stalnica vsake fotografije, se je umaknila temnorjavi. Turisti so se skrili v hotelske sobe, na ulice so prišli obupani domačini z lopatami, vedri in metlami v rokah. Slikovite panoramske ceste je odnesla voda ali pa jih je zasul plaz, skrbno vzdrževani čolni v pristaniščih so bili obtolčeni od kamenja in umazani od blata. Podobno usodo so doživele tudi bližnje vasice Ribeira Brava, Camara de Lobos in druge.

Glas CR-ja je bilo slišati bolj kot krike na tisoče domačinov
A domačini so stopili skupaj in zavihali rokave. Na spletnih straneh Madeire je že videti napredek od opustošenja prvega dne, življenje se počasi vrača v ustaljene tirnice. Po poročilih domačinov se je hotelsko območje v Funchalu najhujšemu izognilo, zato so turisti kot gobe po dežju že pokukali na plan in znova v kratkih hlačah uživajo v domačih specialitetah, čiščenje v starem delu mesta, ki leži tik ob obali, pa bo zahtevalo več časa. Madeiro je v sredo obiskal tudi portugalski predsednik Cavaco Silva, ki se ob županu Funchala Miguelom Albuquerquejem zaveda, da je turizem glavna gospodarska panoga otoka, zato se trudijo prepričati potencialne goste, da bo prejšnje stanje vzpostavljeno že v nekaj dneh.

Na pomoč je priskočil tudi nogometni zvezdnik Reala iz Madrida in portugalske reprezentance Cristiano Ronaldo, ki je bil rojen in je tudi odraščal v Funchalu. Potem ko je po golu proti Villarrealu pokazal majico z napisom rojstnega otoka in s tem opozoril svet na tragedijo, je tudi napovedal, da se bo udeležil dobrodelne nogometne tekme med Portom in združeno ekipo dveh prvoligašev z Madeire, Maritimom in Nacionalom, za katero pa še ni znano, kdaj in kje bo potekala. Slavni CR bo seveda branil barve madeirskih klubov, v preteklih dneh pa je obiskal tudi mater in družino, ki še vedno živi v Funchalu.

V galeriji si oglejte podobe razdejanega Funchala in Funchala v svoji najlepši podobi - jeseni, ko smo ga obiskali. Izredno slikoviti sta tudi bližnji vasici Camara de Lobos in Riveira Brava.