Med spustom pogumneži dosežejo hitrost med 120 in 150 kilometrov na uro. Foto: Reuters
Med spustom pogumneži dosežejo hitrost med 120 in 150 kilometrov na uro. Foto: Reuters

Pogumneži, ki si želijo veliko adrenalina, po najdaljši jeklenici potujejo s hitrostjo 120–150 kilometrov na uro, spustijo pa se s 1934 metrov nadmorske višine iz Jebel Jaisa, najvišje gore v Ras al Khaimahu. Spust je dolg več kot 2,8 kilometra.

Uradno potrdilo o Guinnessovem rekordu je prevzel voditelj emirata šejk Ahmad bin Saud bin Saqr Al Qasimi, ki je bil prvi, ki je lahko preizkusil spust po novi jeklenici.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, je ta večmilijonski projekt njihovo upanje, da postanejo vodilna turistična sila na Bližnjem vzhodu. "Zip-line je edina tovrstna aktivnost, ki jo lahko za zdaj ponudimo, saj se takšnih projektov šele lotevamo. Želimo si več dogodkov in aktivnosti v hribih, šele potem pa bo sledilo urejanje najrazličnejših atrakcij na obali," je pojasnil predstavnik tamkajšnje turistične organizacije Haitham Matter.

Ob tem dodajajo, da se zavedajo konkurence Dubaja in Abu Dabija, a da bo ta atrakcija zagotovo podaljšala čas, ki ga pri njih preživijo turisti; trenutno znaša približno tri dni in pol.

Spust po jeklenici je tako tudi uradno odprt za javnost in lahko sprejme enega gosta vsakih pet minut oziroma približno 100 tisoč ljudi letno.