Ena izmed požganih hiš. Foto: Youtube/BBC
Ena izmed požganih hiš. Foto: Youtube/BBC
Ena izmed hiš, prerešetana s kroglami. Foto: Reuters
Mehiko že nekaj časa pretresa nasilje mamilarskih kartelov. Foto: Reuters
V Guerreri so prebivalci ustanovili vaške straže. Foto: Reuters

Še posebej očiten je pojav t. i. "pueblos fantasmas", "vasi duhov", v mehiški zvezni državi Guerrero, kjer je takih vasi več kot 20.
Ekipa BBC-jevih novinarjev je nedavno obiskala zapuščene vasi v Sierri de Tecpan de Galeana, po katerih jih je vodil lokalni prodajalec sadja Leopoldo Soberanis, ki je zaradi strahu za svoje življenje pod 24-urno policijsko zaščito.
Posnetki kažejo požgane, s kroglami prerešetane hiše - v mnogih od njih so prebivalci za seboj pustili osebne predmete, kot so lutke, fotografije in otroški copatki, ki so danes samo še srhljivi opomnik.
Umazana posoda, učbeniki na tleh
Še pred nekaj leti so bile vasi polne družin, življenje pa je potekalo precej mirneje kot danes. Soberanis na svojih turah pokaže na hiše s prostornimi kuhinjami, krasnim razgledom in razkošnimi lestenci. Ta kraj je bil nekoč pojmovan kot pravi raj.
Danes vasi samevajo, zaprašene kuhinje so še polne umazane posode, učilnice so izpraznjene, na tleh pa razpadajo učbeniki, ki so jih otroci pustili za seboj. V vasi Ojo de Agua stojijo ruševine ranča, kjer so člani narkokartela na tramovih obesili dva moška, ranč pa požgali. V bližnji vasi La Cienega stoji zaprta cerkev in požgana šerifova hiša.
Zlikovci z gora
O mehiških vaseh duhov - večinoma gre za poljedelske skupnosti - je nedavno pisal tudi Los Angeles Times v članku z naslovom "Mehiška mesta, nekoč zamrznjena v strahu, danes zamrznjena v času". Ameriški novinarji so poročali o praznih vaških cestah brez psov, brez domačinov, brez avtomobilov.
Na okoliških zelenih poljih se je nekoč paslo na stotine glav živine, a danes samevajo tudi polja, saj se kmetje ne morejo vrniti na nevarno območje, na katerem potekajo nenehni boji za mamilarsko ozemlje.
Tisti, ki jim je uspelo pobegniti (mnogi namreč te sreče niso imeli), poročajo o zlorabah pooblastil mehiške vojske in nenehnih groženjah in nasilju manjših skupin oboroženih moških, ki se predstavljajo kot člani mamilarskega kartela Vitezi templjarji.
V vrtincu nasilja
Z brzostrelkami oboroženi zamaskirani možje v paravojaških uniformah se v vasi spustijo z goratega območja, kjer rastejo polja maka, in zahtevajo zvestobo, posebno dajatev in pravico, da v eni izmed hiš vodijo svoje posle.
Če prebivalci zavrnejo, jim požgejo hiše. Ali pa jih ubijejo. Občasno jih prisilijo, da zapustijo svoje domove, pri tem pa jim ne pustijo niti, da bi pobrali svoje stvari.
Na MMC-ju smo že pisali, kako so zaradi vseh teh dogodkov prebivalci Guerrera v zadnjih mesecih ustanovili vaške straže, da bi tako vzeli pravico v svoje roke in zaščitili ogrožene skupnosti. A ti so v manjšini. Večina jih raje pobegne.
Med letoma 2006 in 2011 je svoje domove zapustilo že več kot 1,6 milijona Mehičanov. 70.000 jih je bilo ubitih.