Pogled na Cesto smrti, pravi adrenalinski užitek. Foto: RTV SLO/G. D. Z.
Pogled na Cesto smrti, pravi adrenalinski užitek. Foto: RTV SLO/G. D. Z.

Bolivija ljubosumno skriva svoje zaklade visoko med gorami, kjer je včasih napor že sama hoja in kjer mraz spremlja noči.

Daleč od spodobnih cest in tople postelje pa se skriva pokrajina, ki te ne more pustiti ravnodušnega. Visoko na Altiplanu se pod vrhovi Andov skrivajo lagune, flamingi, gejzirji in velika slana puščava Uyuni z otoki, posejanimi s tisočerimi kaktusi. S katero besedo bi se dalo najbolje vse skupaj opisati? Nepredstavljivo? Vsaj zame je bilo, dokler nisem vsega videl na lastne oči. Ampak tu se avantura po Boliviji ne konča. Potosija, mesta, znanega po svojih bogatih nahajališčih rud, ne gre zapustiti brez spusta v globoke rove Cerra Rica, kjer že od malih nog v nemogočih pogojih rudarji kopljejo svoj kruh. Prav tako je tu La Paz s svojim nočnim in kulturnim življenjem, z živahnimi prodajalci, s spominki, hkrati pa izhodišče za avanture vseh vrst.

Cesta smrti je idealna za ljubitelje adrenalinskih športov
Ko pa si zaželiš zelene barve dreves in adrenalina, je spust s kolesom po cesti smrti neizbežen. Cesta ni dobila zastonj tega imena, saj se vsako leto tu zgodi ogromno nesreč, zato je treba biti previden in imeti srečo. Toda kljub vsej nevarnosti je vožnja nora. Dobrih 60 kilometrov ceste, 3600 višinskih metrov spusta, začenši visoko na mrzlem prelazu in s ciljem globoko v vlažni džungli, ki čaka, da jo raziščeš.

Gorazd Divjak Zalokar in Natalija Medvešek


Spust s kolesi po Cesti smrti. Foto: RTV SLO/G. D. Z.
Prodajalke spominkov v La Pazu. Foto: RTV SLO/G. D. Z.
Že sam izlet v rudnik je naporen, kaj šele delo v njem. Foto: RTV SLO/G. D. Z.
Žrtvovanje lame je star običaj, ki ščiti rudarje pred nesrečami. Foto: RTV SLO/G. D. Z.
Poklic rudarja se prenaša iz generacije v generacijo. Prav tako ritual žvečenja koke pred vstopom v rudnik. Foto: RTV SLO/G. D. Z.
Otok kaktusov na slanem jezeru Uyuni. Foto: RTV SLO/G. D. Z.
Čakanje sončnega vzhoda na slanem jezeru Uyuni. Foto: RTV SLO/G. D. Z.
Tudi skale so podlegle moči vetra ter peska. Foto: RTV SLO/G. D. Z.
Lep večer pred mrzlo nočjo. Foto: RTV SLO/G. D. Z.
Rdeča laguna s flamingi. Foto: RTV SLO/G. D. Z.