Trinidad je eno najlepših mestec na Kubi, ki očara praktično vsakogar, ki ga obišče. Nekateri se tja potem vračajo in vračajo. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Trinidad je eno najlepših mestec na Kubi, ki očara praktično vsakogar, ki ga obišče. Nekateri se tja potem vračajo in vračajo. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Playa Ancon
Ena od zanimivosti Trinidada je tudi Playa Ancon, ki je od mesteca oddaljena približno 20 minut vožnje. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič

Kolonialno mestece, ki ga zaznamujejo romantičen pridih, suženjska kolonialna preteklost, edinstvena arhitektura in ozke uličice, leži v provinci Sancti Spíritus v središču Kube, ob Karibskem morju. Skupaj z bližnjo Valle de los Ingenios, ki se nahaja približno štiri kilometre stran, je Trinidad od leta 1988 uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, ker velja za najbolj kolonialno mestece na otoku, pa so ga poimenovali kar muzejsko mestece Karibskega morja.

Trinidad je leta 1514 odkril Diego Velázquez de Cuéllar in ga poimenoval Villa De la Santísima Trinidad. Je eno najlepše ohranjenih mestec na Kubi, ki priča o času, ko je bilo trgovanje s sladkorjem še glavna industrijska panoga v regiji, zaradi svoje lokacije, mestece namreč leži med gorovjem Sierra del Escambray in karibsko obalo, pa še danes privablja turiste z vsega sveta. Poleg turizma je glavna industijska panoga v Trinidadu pridelava tobaka.

Trinidad - najbolj očarljivo mestece na Kubi
Nekateri pravijo, da je ves Trinidad muzej na prostem. Ta čarobni 500-letni kotiček Kube nudi številne užitke, od sprehoda po kamnitih ulicah, občudovanja kolonialne arhitekture, cerkva in parkov ter izjemnih hiš, postankov v številnih barih in restavracijah do uživanja v kubanski glasbi in izjemni prijaznosti domačinov. Mesto sicer obsega le nekaj ulic in ga lahko raziščete v nekaj urah, a se številni tam zadržijo tudi več dni, saj jih mestece popolnoma očara.

Če se vam zahoče morja, Playa Ancon vabi!
Poleg vseh lepot, ki jih ponuja Trinidad, pa številne obiskovalce privablja tudi Playa Ancon, nedaleč stran od mesta, kjer lahko uživate na peščeni plaži, se kopate v prelepi vodi Karibskega morja in občudujete podvodna bogastva le-tega. Na plaži je tudi več hotelskih kompleksov, Ancon je bil namreč eno prvih letovišč, ki se je na Kubi razvilo po revoluciji leta 1959.

Poleg Trinidada si lahko ogledate tudi Valle de los Ingenios (dolino sladkornih mlinov), kjer približno 70 sladkornih mlinov opozarja na pomembnost sladkorja za kubansko gospodarstvo skozi leta. Tam stoji tudi 45 metrov visok stolp Iznaga (Torre Iznaga), ki ga je leta 1816 zgradil Alejo Iznaga Borrell. 20 kilometrov iz mesta se razteza naravni park Topes de Collantes, ki velja za največje ekološko središče na Kubi.

"Viva la revolucion" tudi v Trinidadu
Kot drugod na Kubi tudi v Trinidadu ne gre brez kubanskih junakov Fidela in Raula Castra, Cheja Guevare, Joseja Martija in drugih, zato vas slogani "Hasta la victoria siempre", "Viva Fidel", "Viva Raul" in "Nunca lo vamos a olvidar" spremljajo na vsakem koraku.