Na znameniti plaži se je skoraj dve desetletji trlo turistov ... Foto: AP
Na znameniti plaži se je skoraj dve desetletji trlo turistov ... Foto: AP

Plaža je zaslovela zaradi filma Obala z Leonardom DiCapriem iz leta 2000, ki je nastal po knjižni predlogi Alexa Garlanda.

Sorodna novica Foto: Kaj storiti, da bo turistov manj, ne več?

Zaliv Maya je bil zaradi izjemnega povpraševanja turistov od takrat odprt vse dni v letu. Na plažo je vsak dan v povprečju prišlo 200 čolnov in 5.000 obiskovalcev, ki so povzročali veliko škodo tamkajšnjemu ekosistemu. Raziskave biologov so namreč ugotovile, da je velik del koralnega grebena na tistem območju uničen, morsko življenje pa skoraj ne obstaja več.

"To lahko primerjamo z nekom, ki vse desetletje trdo dela in se nikoli ni ustavil," je lani marca dejal eden izmed znanstvenikov. "Zaradi zasedenosti in utrujenosti je plaža skoraj uničena in potrebuje odmor. Če bi me vprašali, ali smo že prepozni za to, da bi lahko rešili naše otoke, bi odgovoril, da nismo. A če nečesa ne storimo takoj, bo zelo hitro prepozno."

Čeprav so lani spomladi napovedali, da bo plaža zaprta za štiri mesece, so zdaj prepoved obiskovanja razširili do leta 2021. V tem času naj bi si ekosistem le opomogel.

... danes pa plaža sameva. Foto: AP
... danes pa plaža sameva. Foto: AP

Ko se bo plaža znova odprla, bo sprejela zgolj 2.000 turistov dnevno, čolni pa se na tistem območju ne bodo smeli več zasidrati, temveč bo to mogoče zgolj še na drugi strani otoka. Po mnenju znanstvenikov se tako oni kot domačini zavedajo, da tovrstnega števila turistov plaža ne more več tolerirati, zato je začasno zaprtje boljše od tega, da ne bi storili ničesar.

Tajsko je v letu 2017 obiskalo več kot 35 milijonov turistov. Za primerjavo, pred premiero filma Obala je bilo turističnih prihodov v državo 10 milijonov letno.