Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Klasična glasba - Arhiv

Simfonični orkester RTVS in En Shao (E. Shao: Vtisi o Hanih)

Posnetek koncerta, ki zaznamuje dvanajstletno uspešno in kakovostno sodelovanje šefa dirigenta En Shaoa s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Kitajski dirigent je tokrat pred orkestrom, ki ga je vodil od leta 2006 še zadnjič stal v vlogi šefa dirigenta. Ob tej priložnosti ga je občinstvo lahko spoznalo tudi kot skladatelja, saj je z orkestrom pripravil izvedbo lastne kompozicije, simfonične suite z naslovom Vtisi o Hanih.

Mozartina Simfoničnega orkestra RTV Slovenija - Maja Kojc in Lior Shambadal (W. A. Mozart, R. Strauss), ponovitev

V okviru nedeljskih koncertnih matinej Simfoničnega orkestra RTV Slovenija se predstavljajo mladi in izkušeni glasbeniki v solistični vlogi ob spremljavi orkestra. Tokrat se naši Simfoniki predstavljajo z Adagiom in fugo v c-molu najbolj znanega klasicističnega skladatelja W. A. Mozarta in s Koncertom za oboo in mali orkester Richarda Straussa z odlično solistko, oboistko Majo Kojc.

Sapa ljubezni in čarovnija izdiha, Irena Grafenauer in Mate Bekavac s prijatelji: W. A. Mozart, prir. J. N. Wendt: Čarobna piščal, posnetek iz Unionske dvorane Maribor

Klarinetist Mate Bekavac, ki je vsebinsko zasnoval program koncerta, je zapisal, da je koncert netipičen glasbeno-literarni dogodek in njegov poklon flavti in flavtistki Ireni Grafenauer, ki nas s svojim poslanstvom, služenjem z ljubeznijo ter s povezanostjo med višjim in zemeljskim svetom bogati že več kot pol stoletja. Irena Grafenauer je zaigrala s prijatelji: s klarinetistom Matejem Bekavcem in z drugimi mednarodno uveljavljenimi glasbeniki. Tokrat lahko uživamo v njihovi odlični izvedbi odlomkov iz opere Čarobna piščal W. A. Mozarta v priredbi J. N. Wendta. Urednica Danica Dolinar, režiser Jan Zakonjšek

Sapa ljubezni in čarovnija izdiha, Irena Grafenauer in Mate Bekavac s prijatelji, posnetek iz Unionske dvorane Maribor

Klarinetist Mate Bekavac, ki je vsebinsko zasnoval program koncerta, je zapisal, da je koncert netipičen glasbeno-literarni dogodek in njegov poklon flavti in flavtistki Ireni Grafenauer, ki nas s svojim poslanstvom, služenjem z ljubeznijo ter s povezanostjo med višjim in zemeljskim svetom bogati že več kot pol stoletja. Irena Grafenauer je zaigrala s prijatelji: s klarinetistom Matejem Bekavcem in z drugimi mednarodno uveljavljenimi glasbeniki. S pestrim programom so popotovali skozi prostor in čas, s flavto, dihom in izdihom v glavni vlogi. Urednica Danica Dolinar, režiser Jan Zakonjšek.

Simfonični orkester RTV Slovenija in Francesc Prat (C. Debussy in M. Ravel)

Simfonični orkester RTV Slovenija je pod vodstvom gostujočega katalonskega dirigenta zaigral prikupni skladbi dveh velikih skladateljev francoske impresionistične glasbe. Claude Debussy je Malo suito napisal za klavir štiriročno, za orkester pa jo je priredil skladateljev prijatelj Henri Büsser. Prav tako je orkestralno suito petih otroških skladb z naslovom Moja mati gos Maurice Ravel priredil po svojem prvotnem zapisu za klavir štiriročno. Skladbi izražata sorodno impresionistično glasbeno slikovitost in pripovednost.

Sapa ljubezni in čarovnija izdiha, Mate Bekavac s prijatelji (Matija Krečič, Zgodba o rojstvu flavte hokagapi), posnetek iz Unionske dvorane Maribor

Klarinetist Mate Bekavac se je flavti in flavtistki Ireni Grafenauer, ki nas, kakor je zapisal, s svojim poslanstvom, služenjem z ljubeznijo ter s povezanostjo med višjim in zemeljskim svetom bogati že več kot pol stoletja, poklonil s koncertom, na katerem sta zaigrala s prijatelji. Med drugim so krstno izvedli delo za indijanske piščali, godalni kvintet in klavir violinista in skladatelja Matije Krečiča z naslovom Zgodba o rojstvu flavte hokagapi. Urednica Danica Dolinar, režiser Jan Zakonjšek.

J. Haydn, Simfonija št. 44 in Večerna pesem Bogu (Simfonični orkester RTV Slovenija in Rossen Milanov, Mešani zbor GM in Sebastjan Vrhovnik)

Simfonični orkester RTV Slovenija, ki ga vodi bolgarski dirigent Rossen Milanov, je izvedel Žalno simfonijo št. 44 Josepha Haydna. Mešani pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika pa se je predstavil s kontrastnim izborom iz njegovega opusa, štiriglasno lirično pesmijo Večerna pesem Bogu.

Rossen Milanov, novi vodja simfoničnega orkestra RTV Slovenija

Simfonični orkester RTV Slovenija koncertno sezono 2019/2020 začenja pod vodstvom novega šefa dirigenta. Ameriški dirigent in skladatelj bolgarskih korenin Rossen Milanov pravi, da je počaščen, ker ima priložnost sodelovati na umetniški poti tega orkestra. Posnetek, v katerem se dirigent gledalcem predstavi s svojo vizijo umetniškega sodelovanja, je pripravil Igor Velše.

Blaž Šparovec, Simfonični orkester RTVS in En Shao (Carl Nielsen: Koncert za klarinet in orkester op. 57)

Mladi slovenski klarinetist Blaž Šparovec se je predstavil kot solist ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta En Shaoa. Nastopil je v izvedbi zahtevnega Koncerta za klarinet in orkester, danskega skladatelja Carla Nielsena, ki ponuja velik izziv in preizkus zmožnosti izvajalcu na tem inštrumentu. Blaž Šparovec po zaključenem šolanju na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet v razredu prof. Andreja Zupana, nadaljuje študij na drugi največji univerzi v Nemčiji, Universität der Künste v Berlinu. Svojo odličnost potrjuje s številnimi uspehi, ki mu odpirajo nadaljnjo glasbeno pot, med katerimi omenimo izbor za slovenskega predstavnika na mednarodnem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2012.

Operna noč v Mestnem parku 2019, posnetek iz Maribora

Glasba je izmed vseh umetnosti prav gotovo tista, ki najmočneje povezuje ljudi vseh generacij, interesov in življenjskih nazorov. Ker smo prepričani, da sta kultura in umetnost javni dobrini, ki bi morali biti dostopni prav vsem, smo 24. maja 2019 v mariborskem mestnem parku za vse ljubitelje opere in klasične glasbe ter ne nazadnje tudi za vse radovedne mimoidoče pripravili zdaj že tradicionalni koncert opernih arij in zborov pred iztekom letošnje gledališke sezone. Koncert z naslovom Operna noč v Mestnem parku, ki je brezplačen in prosto dostopen prav vsem, so ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor in pod taktirko dirigenta Simona Krečiča izvedli solisti in zbor mariborske operne hiše. Predstavili so najlepše operne melodije iz največjih uspešnic aktualne sezone pa tudi zanimiv izbor odlomkov iz opernih del, ki jih bomo izvedli v prihodnji sezoni.

Vadim Gluzman, Simfoniki RTVS in Daniel Raiskin (B. Smetana: Vltava, M. Bruch: Koncert za violino št. 1)

Simfonični orkester RTV Slovenija je tokrat gostil dva posebna glasbenika judovskega rodu, ki prihajata iz Rusije. Dirigent Daniel Raiskin velja za enega izjemno občutljivih glasbenikov, ki izhaja še iz stare dirigentske šole Sovjetske zveze. Po šolanju v Sovjetski zvezi je odšel študirati v Evropo, kjer je najprej postal eden vodilnih violistov, kasneje pa se je posvetil dirigentski karieri. V vlogi solista in izvedbi zahtevnega 1. violinskega koncerta Maxa Brucha se je predstavil Vadim Gluzman. Mladi violinist velja za natančnega in izjemno virtuoznega glasbenika, ki v svoj program rad uvršča tudi sodobne kompozicije. Igra na Stradivarijevo violino »ex-Leopold Auer«, ki mu jo je posodilo Stradivarijevo združenje iz Chicaga. Z gostoma tega koncerta se bo naš orkester v oktobru odpravil na enotedensko turnejo po Nemčiji, ter v Belgijo in na Nizozemsko.

Moj klasični hit: Ivo Boscarol

V ciklu glasbenih oddaj Moj klasični hit boste lahko znane Slovence spoznali na prav poseben način, s klasično glasbo. Iz sveta medijsko najbolj prepoznavnih osebnosti so izbrali šest zanimivih osebnosti različnih poklicev, ki spregovorijo o svojih najljubših klasičnih delih: predsednika Boruta Pahorja, plavalca Darka Đurića, popotnika Toma Križnarja, duhovnika Roberta Friškovca, pesnico Svetlano Makarovič in poslovneža Iva Boscarola. Letalec, poslovnež in inovator Ivo Boscarol je ustvarjalcem oddaje zaupal svojo zanimivo glasbeno zgodbo. Scenarist in urednik oddaj Daniel Celarec, režiser in montažer Jernej Kastelec, direktor fotografije Marko Kočevar.

Klavirski trio Silenzio (S. Rahmaninov)

ELEGIČNI TRIO V g-molu (1892) Sergeja Rahmaninova v izvedbi tria SILENZIO pod mentorstvom prof. F. Rizmala je nastal v okviru dokumentarnega filma 'Ruska kapelica - elegija pod Vršičem', nastalega v Dokumentarnem programu KUP TVS.

Slovanska rapsodija, posnetek s Kongresnega trga v Ljubljani

Slavnostni koncert na Kongresnem trgu v Ljubljani je bil posvečen 15-letnici Foruma slovanskih kultur. Ta je postal pomembno stičišče medkulturnega dialoga in povezovalno žarišče slovanskih držav na področju umetnosti in kulture. Koncertni spored je predstavil zvočno panoramo slovanskih tradicij, vpletenih v umetno glasbo, ki je zazvenela v izvedbi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod vodstvom dirigenta Slavena Kulenovića, Zborov Hrvaške radiotelevizije in Radiotelevizije Srbije pod vodstvom Bojana Suđića ter solistov: violinista Nikole Pajanovića, ruske sopranistke Aline Jarovaje in tenorista Aljaža Farasina.

Tartini Festival: Ansambel ‘Il terzo suono’ z gosti

Giuseppe Tartini (1692-1770) se je rodil v Piranu in je v svojem času veljal za enega najboljših violinistov. Bil je tudi uspešen skladatelj, ki je napisal več kot sto violinskih koncertov ter številne skladbe za druge zasedbe. Tartinijevi glasbi je bil deloma posvečen tudi gala koncertu Tartini Festivala 2007. V slikoviti cerkvi Sv. Jurija v Piranu je nastopil Ansambel 'Il terzo suono', pridružili pa so se mu tudi gosti: Maria Tecla (flavta), Sergio Azzolini (fagot) in Christophe Coin (violončelo). Na sporedu je bila glasba skladateljev Geminianija, Vivaldija, Monna, Müthela ter Giuseppa Tartinija (Koncert za flavto traverso in godala v G-duru).

Večerna impresija - samospevi L. M. Škerjanca: Monika Bohinec, mezzosopran in Lech Napierała, klavir

V ljubljanski Operi se je domačemu občinstvu predstavila mezzosopranistka Monika Bohinec, ki je študij petja študirala na priznanih glasbeno-izobraževalnih ustanovah, salzburškem Mozarteumu in dunajski Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost. Že v času študija se je predstavljala tako v ljubljanski Operi kot številnih velikih opernih hišah in na koncertnih odrih po svetu. Od sezone 2010/2011 deluje kot redna članica ansambla Dunajske državne opere. Na tokratnem večeru je ob spremljavi poljskega pianista Lecha Napierałe predstavila izbrane samospeve enega ključnih slovenskih glasbenih osebnosti 20. stoletja, slovenskega skladatelja Lucijana Marije Škerjanca. Njegov opus samospevov šteje 60 pesmi, večina jih je napisal že v začetnem obdobju ustvarjanja, še preden se je v nadaljevanju posvetil samo inštrumentalni glasbi. Prvo zbirko njegovih samospevov je leta 1920 izdala Glasbena matica v Ljubljani, ki je pripravila tudi tokratni večer.

Moj klasični hit: Svetlana Makarovič

V ciklu glasbenih oddaj Moj klasični hit boste lahko znane Slovence spoznali na prav poseben način, s klasično glasbo. Iz sveta medijsko najbolj prepoznavnih osebnosti so izbrali šest zanimivih osebnosti različnih poklicev, ki spregovorijo o svojih najljubših klasičnih delih: predsednika Boruta Pahorja, plavalca Darka Đurića, popotnika Toma Križnarja, duhovnika Roberta Friškovca, pesnico Svetlano Makarovič in poslovneža Iva Boscarola. Pesnica, pisateljica, igralka, ilustratorka in šansonjerka Svetlana Makarovič je ustvarjalcem oddaje zaupala svojo zanimivo glasbeno zgodbo. Scenarist in urednik oddaj Daniel Celarec, režiser in montažer Jernej Kastelec, direktor fotografije Marko Kočevar.

Iz noči klavirjev: Pianist Tadej Horvat, Simfonični orkester RTVS in Simon Krečič (F. Liszt: Klavirski koncert št. 1)

Simfonični orkester RTV Slovenija je pod vodstvom mladega in obetavnega dirigenta, hkrati pa tudi diplomiranega pianista Simona Krečiča pripravil »Noč klavirjev«, pravi glasbeni maraton s prepoznavnimi klavirskimi deli velikih skladateljev: F. Liszta, C. Saint-Saënsa, S. Prokofjeva, A. Skrjabina in S. Rahmaninova. V enem večeru se je na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma predstavilo kar pet mladih pianistov in pet klavirskih koncertov. V prvi oddaji smo predstavili Tadeja Horvata (1982) in njegovo izvedbo Lisztovega Koncerta za klavir in orkester v Es-duru št. 1. Svojo glasbeno pot je začel na Glasbeni šoli Franca Šturma, kjer se je učil igranja na klavir, harmoniko in kasneje še orgle. Nadaljeval je s študijem klavirja na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak in podiplomskim študijem pri prof. Aleksandru Madžarju v Bernu. Prejel je več prvih nagrad in zlatih plaket na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov, ter Škerjančevo in študentsko Prešernovo nagrado. Že dlje časa se redno in uspešno posveča tudi igranju v komornih zasedbah (Klavirski duo Hass-Horvat, Trio Ataka), korepetiranju glasbenih solistov, v zadnjem času pa tudi dirigiranju in vodenju orkestrskih in zborovskih sestavov, ter predajanju svojih znanj na mlajše generacije glasbenikov.

Simfonični orkester RTV Slovenija in Yi-Chen Lin (A.Dvořák, Simfonija št. 9 v e-molu)

Tokratna Mozartina, matineja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ponuja eno najbolj priljubljenih simfonij vseh časov – Simfonijo št. 9 v e-molu 'Iz novega sveta' Antonina Dvořáka. Češki skladatelj Antonin Dvořák (1841–1904) se je leta 1882 z družino preselil v Ameriko, kjer je leta 1893 nastala njegova simfonija 'Iz novega sveta'. S to simfonija se je Dvořák želel dotakniti duha črnske duhovne glasbe in glasbe Indijancev. Dirigentka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo mlada tajvanska dirigentka Yi-Chen Lin, nagrajenka številnih državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj.

Violinist Nikola Pajanović v Edinburghu, finale tekmovanja Evrovizijski mladi glasbeniki 2018

Posnetek finalnega nastopa slovenskega predstavnika Nikole Pajanovića na mednarodnem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2018. Tekmovanje v klasični glasbi, ki ga organizirajo članice Evropske radiodifuzne zveze - EBU je potekalo v Edinburghu na Škotskem. V finalni izbor tekmovanja je bilo izbranih šest najboljših mladih glasbenikov Evrope, med njimi tudi 18-letni violinist Nikola Pajanović, študent violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Gorjanu Košuti. Za finalni nastop je izbral tretji stavek iz Koncerta za violino in orkester P. I. Čajkovskega in z izvedbo prepričal petčlansko mednarodno žirijo priznanih glasbenih strokovnjakov in umetnikov, ki je Nikoli Pajanoviću podelila 2. nagrado na tekmovanju.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12