Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Tuje dokumentarne oddaje - Arhiv

Sinji planet II: Zelena morja, britanska dokumentarna serija, 5/7

Oceani prekrivajo kar tri četrtine Zemljine površine, a ostajajo najslabše raziskana področja našega planeta. Sveža in resnično navdihujoča dokumentarna serija Sinji planet II. z znamenitim Davidom Attenboroughom prinaša povsem nov pogled v skrivnostne globine tako polarnih morij kot razigranih modrin atolov. Sinji planet II. sledi še eni svetovni uspešnici, ki je bila zelo lepo sprejeta tudi na naši televiziji – Planetu Zemlja II. 5. del: Zelena morja Zelena, ne modra morja so tista, ki našim oceanom prinašajo življenje. V njih moč sonca spodbuja rast alg, gozdov halog, mangrov in prerij morske trave. To so najbogatejša območja morja, vendar v njih vlada neizprosna tekmovalnost. Najbujnejši gozdovi halog so na jugu Afrike. V njih živi tudi hobotnica, ki se je domislila izjemne zvijače, s katero se rešuje pred morskimi psi. Zaliv v Kaliforniji pa je prizorišče velike gostije, ki se je udeleži več tisoč delfinov, morskih levov in kitov grbavcev.

Svilna pot z Joanno Lumley: Benetke, Albanija, Turčija, britanska dokumentarna serija, 1/4

V štiridelni dokumentarni seriji z britansko igralko Joanno Lumley raziskujemo starodavno Svilno pot, ki je nekdaj povezovala Azijo in Evropo. 1. del: Benetke, Albanija, Turčija V prvi epizodi bomo najprej obiskali Benetke, ki so kot končna postaja Svilne poti postale eno najbogatejših in najvplivnejših evropskih mest. Nato bomo v Albaniji iskali ostanke rimske ceste Via Egnatia, ki je vodila vse do Konstantinopla, in si v Carigradu ogledali razkošen dom premožne turške družine, ki si je ustvarila bogastvo z mednarodno trgovino. Ogledali si bomo tudi skrivnostne votline v pravljični Kapadokiji, značilno starodavno počivališče karavanseraj in spoznali pastirje v odročnem visokogorju na vzhodu Turčije, kjer Joanna sklene prvi del potovanja.

Sinji planet II: Velika modrina, britanska dokumentarna serija, 4/7

Oceani prekrivajo kar tri četrtine Zemljine površine, a ostajajo najslabše raziskana področja našega planeta. Sveža in resnično navdihujoča dokumentarna serija Sinji planet II. z znamenitim Davidom Attenboroughom prinaša povsem nov pogled v skrivnostne globine tako polarnih morij kot razigranih modrin atolov. Sinji planet II. sledi še eni svetovni uspešnici, ki je bila zelo lepo sprejeta tudi na naši televiziji – Planetu Zemlja II. 4. del: Velika modrina Velika modrina je največja divjina na svetu, odprto morje daleč od obale, globoko več kilometrov. To je velikanska morska puščava, v kateri je le malo hrane in kjer ni skrivališč. Vendar tam živijo nekatera največja in najveličastnejša bitja na Zemlji. Spoznali bomo, kaj je potrebno za preživetje v tem surovem in neusmiljenem svetu, in našli tisoče kilometrov sledi človeške dejavnosti. Med njimi je tudi plastika, ki jo morske živali zamenjujejo za hrano in se z njo počasi zastrupljajo.

Zveneči gozd, estonski glasbeni dokumentarni film

Estonski skladatelj Arvo Pärt je največkrat izvajani še živeči skladatelj na svetu. Kljub svetovni slavi je Center Arvo Pärt v želji po poglobljenem znanstvenem študiju in interpretacijah njegove glasbe leta 2018 sredi gozdne idile 35 km iz Talina zgradil Pärtov center. Tam je javnosti dostopen skladateljev arhiv in tam organizirajo koncerte, predavanja, razprave in filmske projekcije. Pärtovo glasbo v dokumentarnem filmu izvajajo tudi violinistka Anne Akiko Meyers, Vox Clamantis in Estonski filharmonični komorni zbor pod vodstvom Tõnuja Kaljusteja, zgodbo tega pomembnega glasbenega centra pa osvetljujejo še Arvo in Nora Pärt, Enrique Sobejano, Anne Akiko Meyers, Tõnu Kaljuste, Toomas Siitan in mnogi drugi. Avtorja: Erle Veber in Joonas Hellerma.

Sinji planet II: Koralni grebeni, britanska dokumentarna serija, 3/7

Oceani prekrivajo kar tri četrtine Zemljine površine, a ostajajo najslabše raziskana področja našega planeta. Sveža in resnično navdihujoča dokumentarna serija Sinji planet II. z znamenitim Davidom Attenboroughom prinaša povsem nov pogled v skrivnostne globine tako polarnih morij kot razigranih modrin atolov. Sinji planet II. sledi še eni svetovni uspešnici, ki je bila zelo lepo sprejeta tudi na naši televiziji – Planetu Zemlja II. 3. del: Koralni grebeni Korale si v toplih in plitvih vodah tropov gradijo domovanja iz apnenca. Njihovi grebeni zavzemajo manj kot desetino odstotka površine morskega dna, vendar na njih živi četrtina vseh znanih morskih vrst. Med koralami najrazličnejših oblik so si poiskali dom številni prebivalci. Čeprav na koralnem grebenu nenehno divja zagrizen boj za prostor, hrano in partnerje, je to tudi kraj, poln priložnosti. Toda naraščanje temperature morij povzroča beljenje koral, zaradi česar se nekdaj bujna koralna mesta spreminjajo v puščave.

Nevidni otroci – izziv za Afriko, francoska dokumentarna oddaja

Na svetu živi skoraj 230 milijonov otrok, ki ob rojstvu niso bili vpisani v matični register. Imenujejo jih nevidni otroci. V podsaharski Afriki vsak drugi otrok živi brez osebnega statusa. V javni upravi nimajo njihovih podatkov, zato ti otroci nimajo osnovnih pravic. Tisti, ki niso vpisani v matični register, uradno ne obstajajo. Brez državljanstva pa je njihov dostop do izobraževanja, zdravstvene oskrbe in socialnega varstva omejen.

Neandertalci - spoznajmo svoje prednike, britanska dokumentarna serija, 2/2

Spoznajmo neandertalce, a precej drugačne od razširjenih predstav – pametnejše, okretnejše in veliko bolj podobne nam. Ekipa paleontologov je s pomočjo svežih znanstvenih izsledkov in z vrhunsko grafično animacijo v izjemno prepričljivem trirazsežnem prikazu oživila naše prednike iz pradavnine. Nova spoznanja o neandertalcih odpirajo nove možnosti zdravljenja sodobnih bolezni in tako sooblikujejo celó našo prihodnost.

Sinji planet II: Globine, britanska dokumentarna serija, 2/7

Oceani prekrivajo kar tri četrtine Zemljine površine, a ostajajo najslabše raziskana področja našega planeta. Sveža in resnično navdihujoča dokumentarna serija Sinji planet II. z znamenitim Davidom Attenboroughom prinaša povsem nov pogled v skrivnostne globine tako polarnih morij kot razigranih modrin atolov. Sinji planet II. sledi še eni svetovni uspešnici, ki je bila zelo lepo sprejeta tudi na naši televiziji – Planetu Zemlja II. 2. del: Globine Globine so verjetno najbolj negostoljuben kraj na Zemlji, vsaj za človeka. Tam vladajo visok tlak, oster mraz in trda tema. Šele začeli smo jih raziskovati, čeprav je to največje življenjsko okolje na planetu. Znanstveniki zdaj celo domnevajo, da je v globinah več živali kot kjer koli drugje na svetu. V tej oddaji bomo potovali po tujih svetovih z njihovimi skoraj nezemeljskimi prebivalci vse do Izgubljenega mesta, v kakršnem naj bi se pred štirimi milijardami let rodilo življenje.

V imenu genov, ameriška dokumentarna oddaja

Misel, da se revni genetsko razlikujejo od bogatih ali da so moški naravno inteligentnejši od žensk, je morda smešna, vendar so jo redno uporabljali kot orožje za ohranjanje statusa quo. Od odkritja DNK prevladuje misel, da so geni odgovorni za vse. Trditve o odkritju genov za inteligenco, revščino ali zločin so psevdo znanstvene razlage, ki naj bi opravičile čedalje več neenakosti in diskriminacije. Dokumentarni film poskuša ločiti dejastva od fikcije, ki obdaja gene. Prikazuje zlorabe, ki jih izvajajo v imenu tega nevarnega biološkega nesmisla.

Neandertalci - spoznajmo svoje prednike, britanska dokumentarna serija, 1/2

Spoznajmo neandertalce, a precej drugačne od razširjenih predstav – pametnejše, okretnejše in veliko bolj podobne nam. Ekipa paleontologov je s pomočjo svežih znanstvenih izsledkov in z vrhunsko grafično animacijo v izjemno prepričljivem trirazsežnem prikazu oživila naše prednike iz pradavnine. Nova spoznanja o neandertalcih odpirajo nove možnosti zdravljenja sodobnih bolezni in tako sooblikujejo celó našo prihodnost.

Sinji planet II: Svetovno morje, britanska dokumentarna serija, 1/7

Oceani prekrivajo kar tri četrtine Zemljine površine, a ostajajo najslabše raziskana področja našega planeta. Sveža in resnično navdihujoča dokumentarna serija Sinji planet II. z znamenitim Davidom Attenboroughom prinaša povsem nov pogled v skrivnostne globine tako polarnih morij kot razigranih modrin atolov. Sinji planet II. sledi še eni svetovni uspešnici, ki je bila zelo lepo sprejeta tudi na naši televiziji – Planetu Zemlja II. 1. del: Svetovno morje V zadnjih letih se je naše poznavanje življenja pod valovi močno poglobilo. V tej oddaji se bomo odpravili na potovanje od koralnih grebenov v vročih tropih do zaledenelih polarnih morij ter pri tem odkrivali nove svetove in posneli doslej še neopaženo vedenje živali. Od pliskavk, ki se učijo mazati z zdravilno koralno sluzjo, do rib, ki znajo uporabljati orodje, loviti ptice v letu ali po potrebi spremeniti spol.

George Michael - Freedom, britanski dokumentarni film

Dokumentarni film je biografija priznanega, priljubljenega, leta 2016 nenadoma preminulega britanskega glasbenika Georgea Michaela. Film pripoveduje o temeljnih postajah na njegovi ustvarjalni poti – od najstniške skupine Wham, številnih uspehov, ki jih je nizal kot solist, pa do odmevnega večletnega molka in težav z založniško hišo Sony. Zelo ganljivo se film dotakne tudi glasbenikove zasebnosti in izgube življenjskega partnerja. V celovečernem dokumentarnem filmu o Georgeu Michaelu spregovorijo tudi Stevie Wonder, Elton John, Nile Rodgers, Mary J. Blige in vseh pet supermanekenk iz prelomnega video spota Freedom! 90 – Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington, Cindy Crawford in Tatjana Patitz.

Človekov najboljši prijatelj, dokumentarni film, 2. del

Pred 30 000 leti, ko so bili ljudje še nomadski lovci in nabiralci, se nam je približalo nekaj volkov. Ker so nas očarali, smo jih povabili medse. Iz peščice krotkih volkov so se razvili psi in postali del našega življenja. Ljudje so kmalu prepoznali njihove izjemne sposobnosti in jih izkoristili v svoj prid. Tokrat bomo spremljali psa svetega Huberta, ki odlično prepoznava vonje in v afriškem rezervatu išče krivolovce, belgijsko ovčarko, ki v Kambodži išče zemeljske mine in bombe, mlado psico, ki ljudem pomaga premagovati strahove, in psička, ki kljub slabim izkušnjam z ljudmi danes pomaga dečku z mišično boleznijo. Z brezpogojno ljubeznijo je pes resnično človekov najboljši prijatelj.

Jutri, francoski dokumentarni film

Danes sta navzoča revščina in nemoč pri reševanju raznih kriz. Vemo, da reševanje ne bo preprosto, da je potrebna javna, multikulturna in mednarodna mobilizacija. Za uresničitev cilja potrebujemo sanje, smer in cilj. V enem samem stoletju so sanje o napredku, rojene iz industrializacije in pogosto imenovane »ameriške sanje«, spremenile naše življenje. Še vedno navdihujejo domišljijo držav v razvoju, v srcu stare Evrope pa so te sanje mrtve. Zavedamo se meja. Potrebujemo nove sanje, ki bodo vzpodbudile našo ustvarjalnost. Dokumentarna oddaja poizkuša prikazati te sanje. Po celem svetu obstajajo novi modeli kmetijstva, ekonomije, energije, vzgoje in načrtovanja mest, ki spreminjajo naše skupno življenje.

Naravna čudesa Zemlje (II): Preživeti usodi navkljub, britanska dokumentarna serija, 3/3

Med naravnimi čudesi Zemlje so velike gorske verige, neprehodni deževni gozdovi in osupljivi otoki, ki sodijo med najbolj skrajna območja na Zemlji. Tam ljudje potrebujejo obilo poguma, iznajdljivosti in vztrajnosti, da lahko preživijo. Nekateri verjamejo, da jim pri tem lahko pomagajo višje sile, in so za njihovo naklonjenost pripravljeni tudi tvegati življenje, drugi pa plezajo po strmih pečinah samo zato, da se dokopljejo do cenjene poslastice.

Sojenje Ceausescuju – ukradena revolucija, francoska dokumentarna oddaja

Francoska dokumentarna oddaja tri desetletja po padcu Ceausescujevega režima v Romuniji prinaša natančno rekonstrukcijo enega izmed najbolj krvavih dogodkov v času propada te diktature. Oddaja razišče potek ljudske revolucije, ki je bila bolj kot to v resnici državni udar pod vodstvom tedanjih komunističnih elit. Te so skrbno načrtovale tudi poročanje o dogodkih.

G. von Einem – Henrik Neubauer: Rondo o zlatem teletu, koprodukcijski baletni film

Henrik Neubauer (* 1929), nekdanji baletni plesalec, koreograf in operni režiser je v bogatem opusu ustvaril 80 baletnih koreografij. Med njimi leta 1957 Rondo o zlatem teletu na glasbo Gottfrieda von Einema. Tri plesne drame po scenariju Tatjane Gsovsky povezuje moč denarja, katere simbol je zlato tele. Neubauer jih je postavil v čas pred drugo svetovno vojno, ko je »svet, ki mu je vladal denar, postavil usodo ljudi na kocko«. Balet je naša nacionalna televizija filmsko posnela v koprodukciji z avstrijsko ORF leta 1971 v režiji Matjaža Klopčiča, plešejo baletni solisti in ansambel SNG Opera in balet Ljubljana.

Prijavite se na e-novice