Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Prava ideja!

Mizarstvo Hrovat

Mizarstvo Hrovat s 17 zaposlenimi ima več kot 50-letno tradicijo; leta 1964 ga je ustanovil Franc Hrovat, podjetje pa je v tistem času izdelovalo leseno vrtno pohištvo. Njegovo delo uspešno družno nadaljujeta druga in tretja generacija, ki gre v korak s smernicami sodobne arhitekture. V podjetju, ki je danes specializirano za leseno zunanjo opremo, na prvo mesto ne postavljajo materialnih dobrin in s tem povezane tehnologije; prednost dajejo družbeni odgovornosti in predvsem naložbam v znanje. Najbolj ponosni so na vrtne hišice Cubie, ki so plod njihovega razvoja, prodajo pa širijo tudi v tujino, predvsem v Avstrijo in Nemčijo.

Družinsko podjetje Sveča

Podjetje Sveča d. o. o., ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo sveč, sta leta 1990 ustanovila Stanko in Ivanka Peter, družinsko tradicijo nadaljuje njun sin Igor. Z delavnostjo, modernizacijo in inovativnostjo so postali konkurenčno podjetje v panogi s 23 zaposlenimi, 6 tisoč kvadratnimi metri proizvodnih površin in skoraj 3,5 milijona evrov prometa. Svoje izdelke tudi izvažajo, predvsem v Avstrijo, priložnost za še večji izvoz pa vidijo v novem izdelku – EKO nagrobni sveči, ki po 3 mesecih industrijske predelave postane organski kompost, CO2 in voda.

Frizerstvo Piskar

Frizerstvo Piskar je družinsko podjetje s 60 letno tradicijo. Klaudija Piskar, direktorica in lastnica, je podjetje nasledila po očetu, ki so ga vedno zanimale novosti v zvezi z zdravjem las in lasišča; kot eden prvih frizerjev v Sloveniji je pred 18 leti v svoj salon vpeljal novo storitev Literam. Klaudija Piskar, po izobrazbi farmacevtka, ki nadaljuje očetovo tradicijo in prisega na znanje ter ves čas vlaga v izobraževanje, je v storitvi novega načina negovanja las prepoznala svojo poslovno priložnost in od švicarskega inovatorja Eddya Van Dycka odkupila inovativno tehnologijo, ki jo zdaj stalno izboljšuje in uspešno širi tako v Sloveniji kot tudi v tujini.

Alma Kochavy, Odprta kuhna

Odprta kuhna, ki sta jo leta 2013 zakuhala Alma in Lior Kochavy, je danes skoraj nepogrešljiv petkov kulinarični in družabni dogodek v prestolnici, privlačnost dogodka pa so prepoznali tudi v Celju, Kopru, Novi Gorici, na Ptuju in letos prvič tudi v Novem mestu. V sedmih letih je v kuhinji na prostem slovenske in mednarodne dobrote predstavilo več kot 200 različnih ponudnikov. Ekipa 2 redno zaposlenih in 30-ih zunanjih sodelavcev že več let organizira tudi Pivo & Burger Fest, največji tovrstni festival v širši regiji, v začetku junija pa so prvič organizirali Brino, ljubljanski festival džina. V podjetju, ki je med drugim prejemnik mednarodne nagrade Jakob za odličnost in inovativnost v turizmu, so ponosni na sodelovanje s Slovensko filantropijo, ki vso neporabljeno hrano po koncu vsakega dogodka zbere in preda družinam v stiski.

Hooray Studios, personalizirane knjige

Hooray Studios je podjetje s približno 150 sodelavci, ki se ukvarja s kreativnim razvojem in prodajo personaliziranih knjig za otroke in starše. Ustanovljeno leta 2013 je od začetnih 0 evrov dobička v prvih 4 letih do letos zraslo na 2 milijona dobička. Do leta 2022 se želijo razširiti na vsa večja angleško in špansko govoreča območja in tam postati market leader na področju personaliziranih otroških knjig. Njihovih je 8 tiskarn na ključnih trgih, za vse delovne procese imajo oddelke znotraj podjetja. Da je to res podjetje, kjer se želijo imeti fino, kot pravijo, kaže tudi zelo fleksibilen delovni čas, po principu: prideš ko prideš, greš, ko greš. Vsak ima poleg dopusta še 10 dni dela na daljavo, v pisarni je vzdušje sproščeno, posluša se glasba, igra ročni nogomet, hodi se v copatih, ravnokar gradijo še svojo telovadnico. Njihov nasvet je: Ne delajte podjetja zato, da ga boste prodali!

Belektron, trgovanje z emisijskimi kuponi

Kako je svojo poslovno priložnost na trgu z emisijskimi kuponi pravi čas zaznal Boštjan Bandelj, ustanovitelj in lastnik podjetja Belektron? Samo lani je njegova družba ustvarila 735 milijonov evrov prihodkov z le petimi zaposlenimi! EU je namreč zaradi zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov v industriji in letalstvu uvedla Evropsko trgovalno shemo z emisijami in družba Belektron s sedežem v Ljubljani je tako začela s trgovanjem z emisijskimi kuponi. V le nekaj letih se je razvila v enega največjih trgovcev na veleprodajnem segmentu trga in je po prometu postala največje neodvisno globalno trgovsko podjetje na tem področju - njihove lanske trgovane količine so se približale milijardi ton emisijskih kuponov.

Ksenija Povše, podjetnica leta

Podjetnica leta Ksenija Povše in njen partner Tomaž Sorčan sta pred 20 leti poslovno priložnost našla v prodaji motornih sani, ponudbo pa kmalu obogatila z vodnimi skuterji, tri- in štirikolesniki ter drugimi adrenalinskimi vozili in plovili. Njuno podjetje Ski&Sea, ki so mu zaradi prodaje prestižnih izdelkov v času krize mnogi napovedovali propad, zadnja leta dosega strmo rast. Letos načrtujejo 12,7 milijona evrov prihodkov, milijon več kot lani. 80 odstotkov prometa podjetje s 23 zaposlenimi ustvari v državah nekdanje Jugoslavije, največ na Hrvaškem in v Srbiji, kjer imajo tudi lastna prodajna salona.

Luka Košir, restavracija Grič

Ko je kuharski mojster Luka Košir vajeti družinske restavracije Grič iz Šentojšta nad Horjulom pred desetimi leti prevzel v svoje roke, je z inovativno uporabo lokalnih sezonskih surovin in tesno povezanostjo z naravo popolnoma spremenil filozofijo kuhinje. S pomočjo ekipe štirih redno zaposlenih in 6-ih zunanjih sodelavcev največ pozornosti namenja zelenjavi in sadju; na domači kmetiji ju pridelajo 80 odstotkov. Veliko vlogo v samooskrbi igrajo tradicionalne in moderne metode shranjevanja, od kisanja, soljenja, sušenja, prekajevanja in fermentiranja do kuhanja žganja, marmelad in kompotov. Specialiteta kuhinje so tudi račja jajca; mladi podjetnik, ki je v zadnjih letih povečal prihodke za 65 odstotkov, ima namreč tudi lastno ekološko račjo farmo z okoli 150 racami.

Roboticsx, programske rešitve za pametne robote

Ekipa podjetja Roboticsx orje ledino v svetu pametnih tovarn, saj je razvila prvega pametnega industrijskega robota na svetu - ta ne le pospeši poslovne procese, ampak tudi nekajkrat poceni proizvodnjo. Kako je skupini slovenskih inženirjev uspelo ustvariti svetovno inovacijo, ki se že uporablja v nekaterih industrijah, zanimanje pa skokovito narašča? Lastnik in soustanovitelj podjetja Peter Boras pravi, da le z veliko strastjo, predanostjo delu in jasno vizijo. Na njihove rešitve po meri čakajo številna podjetja, razprodani so za več let vnaprej. Začetki podjetja so bili težki, saj še pred petimi leti za njihove rešitve v Sloveniji ni bilo kaj dosti posluha, zato so odprli podjetje v Nemčiji, kjer so jih sprejeli z odprtimi rokami. A miselnost se tudi pri nas spreminja, saj pravkar odpirajo podružnico v ljubljanskem BTC-ju.

Prava ideja! Peter Pišek, podjetnik leta 2018

Celjan Peter Pišek je na samostojno podjetniško pot prevoznika stopil pred 31 leti, ko je s sposojenim denarjem kot devetnajstletnik kupil svoj prvi tovornjak. Skupina Pišek ima danes 50 vozil, opremljenih z najsodobnejšo telematsko tehnologijo, zaposluje več kot 100 ljudi in je eno najhitreje rastočih podjetij v regiji. Konkurenčna prednost podjetja so hlajeni skladiščni prostori na Nizozemskem in v Nemčiji ter 10 tisoč kvadratnih metrov velik, lani zgrajen logistični center na Lopati pri Celju. Skupina Pišek na leto ustvari prek 10 milijonov evrov prometa, od tega 70 odstotkov na tujih trgih. Peter Pišek je tudi podjetnik leta 2018 in je prvi prevoznik, ki je dobil to prestižno priznanje.

Prava ideja! Mojca Trnovec, obrtnica leta 2018

Na več kot 160 let stari družinski kmetiji in gostilni Mihovec v Zgornjih Pirničah pod isto streho živijo in delajo 4 generacije. Po očetovi upokojitvi pred 9 leti je vodenje gostilne, ki nosi znak Gostilna Slovenija in je ena izmed redkih gostiln pri nas, ki je v času vegetacije samooskrbovana z vso zelenjavo in žiti, prevzela hči Mojca Trnovec. Ohranja kuhinjo prejšnjih rodov, a z inovativnim, svežim pristopom. Da so na pravi poti, potrjuje tudi naziv obrtnice leta 2018, ki ga je Mojci Trnovec kot prvi ženski podelila Obrtna zbornica Slovenije.

Prava ideja! Cosylab d.d., laboratorij za kontrolne sisteme

Začelo se je z ekipo študentov, ki ji je uspelo iz akademskega v poslovno okolje prenesti vrline strokovnosti, natančnosti in discipline ter s prepletom odprtega in mladostniškega duha oblikovati organizacijsko kulturo. Podjetje Cosylab d.d., laboratorij za kontrolne sisteme, danes zaposluje 188 sodelavcev, usmerjenih predvsem na področje medicinske fizike in zdravljenja raka. Iz storitvenega podjetja se spreminjajo v podjetje, ki razvija in prodaja lastne produkte, predvsem na področju protonske terapije za zdravljenje raka. Postati želijo nepogrešljiv dobavitelj krmilnih sistemov za protonsko terapijo - da njihova rešitev postane standard v industriji. V 100% lasti imajo svoja hčerinska podjetja po svetu: v ZDA, na Kitajskem, na Švedskem, v Švici in na Japonskem.

Prava ideja! Spintec, igralniška oprema

Podjetje Spintec, ustanovljeno leta 2010, razvija proizvaja in prodaja elektronske naprave za igralništvo. Njegovo poslanstvo je uspešna uveljavitev domačega znanja na svetovnem trgu, vizija pa vodilna vloga dobavitelja elektronske igralniške opreme na svetovnem trgu. Leto 2012 je bilo prelomno. Strateško so se odločili, da osvojijo glavno igralniško prestolnico v Aziji, Macao. Podjetje je prejemnik zlatega certifikata bonitetne odličnosti. Njihovi produkti se bodo prodajali tudi pod blagovno znamko ene največjih igralniških družb na svetu, Merkur.

Prava ideja! Veterinarska postaja Šmarje pri Jelšah

Veterinarska postaja Šmarje pri Jelšah posluje s štirimi enotami, družba je v solastništvu šestih zaposlenih. Niso več zgolj zdravilci, velik pomen dajo tudi prehrani, preventivi in dobremu počutju živali. Zato so vzpostavili eno najsodobnejših veterinarskih organizacij tako imenovane male prakse, z vsemi ambulantami, operacijskimi dvoranami, bolnišničnim delom, ločenim za mačke in pse ter vrhunsko opremo. Prednost njihove ekipe je, da imajo kar 15 doktorjev veterinarske medicine, ki pokrivajo vsak svoje področje, poglobljeno in s stalnim izobraževanjem.

Prava ideja! Nina Šenk, skladateljica

Mlada skladateljica Nina Šenk je dobitnica Prešernove nagrade leta 2017 za skladateljsko delo v minulih dveh letih. Njene skladbe, napisala jih je okrog sto, so bile izvedene na pomembnejših festivalih doma in v tujini ter na koncertih po vsem svetu z različnimi orkestri in ansambli. Leta 2004 je doživela prvi preboj na festivalu Young Euro Classic v Berlinu, sledile so velike izvedbe Salzburgu, Parizu, New Yorku, kjer so njeno skladbo izvedli člani newyorške filharmonije. Za samostojno pot se je odločila po študiju kompozicije, naročil iz tujine in domovine je bilo dovolj za status svobodne umetnice. Odkar je postala mati, njen navdih ni več literatura pač pa njene lastne izkušnje in razmišljanja.

Berryshka, destilarna in čokoladnica

Poklicna pot družine Kenda se že več kot četrt stoletja vrti okoli destilarne. V vasici Obrh pri Dolenjskih Toplicah so najprej začeli proizvajati eterična olja, nadaljevali z brinovim žganjem, likerji in čokolado; vse izdelke tržijo pod lastno blagovno znamko Berryshka. Da delajo prav, dokazujejo številne mednarodne nagrade; najbolj ponosni so na srebrno medaljo iz Londona za njihov prvi slovenski London gin, s katerim so Britancem pokazali, da odličen gin lahko zvarimo tudi v mali državi na sončni strani Alp. Večji del eteričnih olj in alkoholnih pijač izvozijo, največ na Češko, v Nemčijo, Veliko Britanijo, Avstrijo in na Kitajsko. Podjetje, ki želi letos preseči milijon evrov prihodkov, bo v kratkem Slovenijo postavilo tudi na zemljevid držav proizvajalk viskija, ki bo, tako kot vse njihove pijače, narejen izključno iz lokalnih surovin.

Optika Pirc

Družinsko podjetje Optika Pirc iz Maribora je lani praznovalo 50-letnico delovanja. Odon Pirc je bil leta 1968 z 20 leti celo najmlajši obrtnik v takratni Jugoslaviji. Družinsko tradicijo uspešno nadaljuje njegov sin Rene, mojster optike, po dedovih in očetovih stopinjah pa gre tudi Renejev sin Maj, ki se prav tako šola za ta poklic. V podjetju vseskozi vlagajo v vrhunsko tehnologijo, zato je njihova optika danes ena najsodobnejših, računalniško vodenih optik pri nas.

Prava ideja! Hyla, vodni sesalci

Inovatorja Janez Pogačar in Doro Erjavec sta leta 1990 razvila vodni sesalnik in ker prototipa nista uspela prodati nobenemu podjetju, sta se podjetništva lotila sama. Leta 2000 sta svoj izum še izboljšala s patentom prvega samočistilnega separatorja na svetu. Podjetje ima 55 redno zaposlenih in letno več kot 16 milijonov evrov prihodkov. Posluje v več kot 60 državah sveta; na tujih trgih ustvari kar 99 odstotkov prihodkov. Kupci njihovega sesalnika z vodnim filtrom za čiščenje zraka in prostorov so tako gospodinjstva kot prestižne hotelske verige, kot so Intercontinental, Merriot, Radisson Blue. Z lastno razvojno ekipo strokovnjakov v podjetju stalno iščejo nove rešitve; v razvoj zadnjega modela sesalnika so vložili okrog 2 milijona evrov, še dodaten milijon pa v novo, avtomatizirano proizvodno linijo.

Mlekarna Krepko

Najmanjša mlekarna v Sloveniji, Mlekarna Krepko iz Laz pri Logatcu, je leta 2007 postala prva slovenska mlekarna z ekološkim certifikatom. Družinsko podjetje s skoraj četrt stoletno tradicijo je najbolj znano po kefirju – edini v Evropski Uniji ga izdelujejo na tradicionalen način, iz kefirjevih zrn. Iz mleka lokalnih dobaviteljev so razvili več kot 20 različnih izdelkov, njihova uspešnica je kefir Krepki suhec. V podjetju s 45-timi rednimi in 3 zunanjimi sodelavci letos načrtujejo 5 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Večino prometa so doslej ustvarili na domačem trgu; pred njimi je nov izziv – tujina.

Faronika, ribogojnica

V podjetju Faronika, ki ga je leta 2011 ustanovila Ribiška družina Tolmin, na 3 lokacijah gojijo soške postrvi, lipana, potočno zlatovčico in šarenko. Sodobno, 2,5 milijona evrov vredno ribogojnico na reki Tolminki pri Tolminu, so tudi s pomočjo evropskih sredstev zgradili pred 4 leti. Večino vzgojenih mladic in odraslih rib vložijo v reke in potoke, vse bolj pa se usmerjajo tudi v izdelavo butičnih izdelkov, kot so dimljene ribe, ribji namazi in kaviar soške postrvi. Med njihovimi kupci so tudi kuharski mojstri, kot sta Ana Roš in Tomaž Kavčič. Podjetje s sedmimi zaposlenimi letos načrtuje okrog pol milijona evrov prihodkov, z novimi izdelki pa želijo v prihodnje krog kupcev širiti tudi izven meja Slovenije; v tujino za zdaj prodajo 10 odstotkov proizvodnje.