Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

New Neighbours - Novi sosedje - Arhiv

Branko in Atifa, dokumentarna oddaja

Atifa in Branko sta par. Skupaj sta že 6 let. Rada se imata in vsa leta sta si želela, da bi nekoč lahko zaživela skupaj. Samostojno. Kar pa ni lahko. Sta namreč osebi s posebnimi potrebami. Zaradi motnje v duševnem razvoju sta formalno opravilno nesposobna. Vendar v praksi to ni čisto res. Z razumevanjem, podporo in sprejemanjem okolice tovrstne drugačnosti, se tudi življenje oseb z motnjo v duševnem razvoju lahko približa našemu vsakdanu. Obseg njunih sposobnosti pa se z zaupanjem samostojnosti in odgovornostjo, ki jo življenje izven zavoda prinaša, opazno veča … Film Novi sosedje je koprodukcija skupine za medkulturno izmenjavo v okviru EBU

Tretja ulica

Soseska Calheta leži v vzhodnem delu mesta Ponta Delgada na Azorih. Njene tri uličice povezujejo mesto z morjem. V tretjo ulico se je že pred več kot 20 leti naselila edina romska skupnost v mestu. Medtem ko so bili novi sosedje za marsikaterega domačina trn v peti, pa so drugi zaradi njihovih posebnih navad izgubljali živce. Na tem bojišču so najbolj ogroženi postali nevarni, a se je na koncu vendarle izkazalo, da smo pod kožo vsi enaki. Čas je, da si oprostijo in se pomirijo, saj so konec koncev sosedje.

Pecivo z višnjami

Hrvaška je ena od evropskih držav, ki ima najmanj prosilcev za azil. Domačini niso navajeni bivati z ljudmi iz drugih kultur. Ko se je družina beguncev iz Iraka preselila v elitno zagrebško sosesko, se nekateri sosedi niso menili zanje, nekateri pa so imeli predsodke. Čeprav se med seboj niso pogovarjali in so mirno sobivali, je nekega večera najmlajši sin doživel napad. Družina se v Zagrebu ne počuti več varno, prav zaradi strahu pa so zapustili tudi svojo domovino, Irak. Na sodišču so proti napadalcu vložili tožbo, vendar se je nekaj družinskih članov že odločilo, da ne bodo ostali na Hrvaškem. Bo sladko ali nekoliko grenko pecivo porušilo zidove med starimi in novimi sosedi?

Dobrodošli v getu

Številni prebivalci nizozemskih mest doživljajo spremembe, ki jih prinašajo prišleki iz drugačnega kulturnega okolja, in nekateri se bojijo, da bodo tujci ogrozili njihov način življenja. Ries van Dijk je Nizozemec, ki noče imeti azilnega doma pred lastnim pragom. Toda azilni dom začne delovati kljub njegovemu glasnemu nasprotovanju. Ries spozna Rando, ki je s hčerkama tam našla zatočišče, in prikupijo se mu. Randa se bori za svoj status na Nizozemskem. Boji se, da bi se morala vrniti v Savdsko Arabijo, od koder je pobegnila.

New neighbours - Novi sosedje: Nepalci v Jabloncu

Posredniške agencije so jim obljubile dobre službe in prihodnost v Češki republiki. Štirje mladi Nepalci so se znašli v pasti zaradi slabo plačanega dela ter brez socialnega in zdravstvenega zavarovanja. Ves zaslužek porabijo za plačilo agencijam. Kako Čehi sprejemajo svoje nove sosede, kdo po njihovem mnenju zmanjšuje njihove možnosti, da dobijo delo, in kdo dela za nižje plačilo ter s tem znižuje zaslužek Čehov?

Dobrodošli v getu, Nizozemska, odlomek

Ries van Dijk že vse življenje živi v četrti Overvecht, ki je del Utrechta. V bližini njegovega stanovanja odprejo azilni dom, čemur Ries ostro nasprotuje. Toda azilni dom je tam in Ries se mora s tem sprijazniti. Z ženo spoznata Rando, ki živi v azilnem domu s hčerkama. Celoten dokumentarec si boste lahko ogledali v ponedeljek, 3.6. ob 17.25 TV Slovenija 1!

Branko in Atifa, Slovenija, odlomek

Branko in Atifa sta par. Skupaj sta že 6 let. Rada se imata in vsa leta sta si želela, da bi nekoč lahko zaživela skupaj. Samostojno. Kar pa ni lahko. Sta namreč osebi s posebnimi potrebami. Zaradi motnje v duševnem razvoju sta formalno opravilno nesposobna. Vendar v praksi to ni čisto res. Z razumevanjem, podporo in sprejemanjem okolice tovrstne drugačnosti, se tudi življenje oseb z motnjo v duševnem razvoju lahko približa našemu vsakdanu. Obseg njunih sposobnosti pa se z zaupanjem samostojnosti in odgovornostjo, ki jo življenje izven zavoda prinaša, opazno veča … Film Novi sosedje je koprodukcija skupine za medkulturno izmenjavo v okviru EBU. Celoten dokumentarec si boste lahko ogledali v ponedeljek, 20.5. ob 17.25 na TV Slovenija 1!

Nepalci v Jabloncu, Češka, odlomek

Štirje mladi Nepalci so pustili vse in odšli v svet iskat dobro službo. Vendar so se znašli v pasti. Delajo od jutra do večera in si prizadevajo, da bi se vključili v češko družbo, ta pa jih noče sprejeti. Celoten dokumentarec si boste lahko ogledali v ponedeljek, 27.5. ob 17.25 na TV Slovenija 1!

Pecivo z višnjami, Hrvaška, odlomek

Ko se je družina beguncev iz Iraka preselila v elitno zagrebško sosesko, se nekateri sosedi niso menili zanje, nekateri pa so bili do njih nezaupljivi. Čeprav se med seboj niso pogovarjali in so mirno sobivali, je nekega večera najmlajši sin doživel napad. Novi sosedi se v soseski ne počutijo dobrodošli, saj so mnenja prebivalcev o njih deljena. Celoten dokumentarec si boste lahko ogledali v ponedeljek, 10.6. ob 17.25 na TV Slovenija 1!

Tretja ulica, Portugalska, odlomek

Prihod romske skupnosti v majhno uličico na Azorih tamkajšnje domačine globoko zaznamuje. Zgodi se, da najbolj ogroženi postanejo nevarni, a se na koncu vendarle izkaže, da smo pod kožo vsi enaki. Celoten dokumentarec si boste lahko ogledali v ponedeljek, 17.6. ob 17.25 na TV Slovenija 1!

New neighbours - Novi sosedje: Zavrženi!

»Zavrženi« je zgodba o romskih beguncih iz Kosova, ki živijo v revni četrti Veliki Rit v Novem Sadu. Pri tamkajšnjih ljudeh niso dobrodošli zaradi svojih navad in drugačne miselnosti. Med vojno na Kosovu leta 1999 so morali ti ljudje zbežati pred Albanci in etičnim čiščenjem, zaradi albanskega jezika, ki ga govorijo in zaradi muslimanske vere, pa jih imajo srbski sosedi za Albance. Niti predstavljali si niso, da bodo tudi v Srbiji v nevarnosti. Kadar koli se na Kosovu zgodi napada na Srbe, imajo ti ljudje v Srbiji velike težave. Leta 2004 so denimo srbski skrajneži vpadli v Veliki Rit in se znesli nad njimi, v Beogradu in Nišu pa porušili dve mošeji.

New neighbours - Novi sosedje: Dobrodošli v zatočišču

Leta 2015 sta Jan in Monica Kjosavik prodala hišo v najboljšem zahodnem okolišu Kristiansanda na Norveškem, se preselila v središče mesta in odprla dom za begunce z vsega sveta. Jan je duhovnik, Monica pa dela kot administratorka v lokalni binkoštni cerkvi. Skupnost vernikov je imela v lasti staro leseno hišo v središču Kristiansand, ki pa je bila potrebna obnove. Na pobudo Jana in Monice so jo preuredili. S podporo lokalnih oblasti je par v začetku leta 2016 v njej odprl dom za begunce in ga poimenoval Shelter (Zatočišče). Hišo sestavlja sedem velikih ločenih stanovanj in nekaj skupnih površin – kuhinja, jedilnica, dnevna soba in telovadnica. Vsa stanovanja so zasedena in hiša je polna ljudi z vseh koncev sveta. Prišli so iz Iraka, Afganistana, Eritreje in Sirije. Spoznali bomo družino Kjosavik, Rabea, ki je v bombnem napadu v Siriji izgubil ženo in dva otroka, ter njegovega sina Kaisa, Raedo, ki je iz Sirije po treh letih v zaporih ušla prek Libanona, in družino Aldibo, ki je prav tako pobegnila iz Sirije. Spremljali jih bomo pri izzivih novega življenja in odnosih, ki se razvijajo med njimi.

New neighbours - Novi sosedje: Umazano stopnišče

Leta 2016 je število prosilcev za mednarodno zaščito doseglo vrhunec. Za azil je zaprosilo 2235 ljudi, a le devetindevetdesetim so ga odobrili. Ti ljudje imajo zdaj pravico do nastanitve. Vlada zanje najema stanovanja. Večina jih je v Zagrebu, vendar tamkajšnjim prebivalcem nihče ni nič povedal o novih sosedih. V četrti Borongaj stoji hiša z nekaj stanovanji. V štirih stanujejo begunci, hrvaški družini pa ni všeč, da se v hiši, katere solastniki so, sprehajajo neznani ljudje. O beguncih ne vedo ničesar, najhuje pa se jim zdi, da nihče ne čisti stopnišča in da je hiša umazana. Eden od beguncev je iz Mavretanije. V hiši živi že več kot eno leto, a še nikoli ni srečal hrvaških sosedov, ki živijo v zgornjem nadstropju. Kar jih lahko zbliža, je čiščenje umazanega stopnišča.

New neighbours - Novi sosedje: Soba z razgledom

Jose Kosterman že 16 let živi v svojem sanjskem stanovanju v nizozemskem Almeru. Lepega dne jo z občine obvestijo, da bo dobila nove sosede - 22 sirskih beguncev. Med njimi je Belal Ismael, ki je Sirijo zapustil, ker ni želel sodelovati v Asadovi vojni. V Siriji je doštudiral pravo, na Nizozemskem pa si mora življenje šele ustvariti. Jose premaga strah in se odloči navezati stik z novimi sosedi.

New neighbours - Novi sosedje: Ljubo doma

Samer, 22-letni študent iz Sirije, ki je v Slovenijo prišel prek evropskega programa za prerazporeditev beguncev, začasno stanuje pri prijatelju, ker je njegovo najemniško stanovanje zaradi kratkega stika v električni napeljavi skoraj v celoti pogorelo. Želi se preseliti, vendar njegovo iskanje stanovanja zaradi odkritih in prikritih predsodkov Slovencev do beguncev vse bolj spominja na boj z mlini na veter. Kratek dokumentarni film, ki ga je režiral Jernej Kastelec in je nastal v produkciji Dokumentarnega programa TVS, je na festivalu v Cannesu MIPCOM 2017 v mednarodni konkurenci uglednih TV postaj osvojil nagrado za odličnost Diversify TV.

Prijavite se na e-novice