Potrošniki bodo informacije o energetski učinkovitosti naprav kmalu dobili s pomočjo nove (stare) energijske nalepke. Foto:
Potrošniki bodo informacije o energetski učinkovitosti naprav kmalu dobili s pomočjo nove (stare) energijske nalepke. Foto:

V prvem odzivu na odločitev Evropskega parlamenta je generalna direktorica BEUC Monique Goyens izrazila zadovoljstvo, da so poslanci prepoznali pomanjkljivosti sedanje energijske nalepke. "Če želimo, da potrošniki razumejo, da bodo z nakupom energetsko učinkovitejših naprav prihranili, moramo čimprej preiti na nedvoumno oznako A-G." Po njenih besedah gre za "win-win" situacijo tako za denarnice potrošnikov kot za okolje.

Oznake A+, A++ in A+++ povzročajo zmedo

Energijska nalepka je vrsto let dobro služila potrošnikom, ki so se lažje odločili za nakup energetsko učinkovitih naprav. Zanašali so se na preprosto barvno lestvico, ki je z rdečo barvo označevala manj, z zeleno pa energetsko bolj učinkovite naprave. A ker danes vse oznake A sodijo v zeleno območje, je marsikateri potrošnik zmeden. Po raziskavi, ki jo je izvedel BEUC, je namreč več kot 75 odstotkov potrošnikov, ki so iskali nov pralni stroj, verjelo, da je A+ najbolj učinkovit energetski razred. Dejansko je najmanj učinkovit.

Evropska komisija za vrnitev k lestvici A-G

Že lani je Evropska komisija parlamentu predlagala, naj revidira aktualno evropsko direktivo in se vrne k stari energijski nalepki, ki je energetsko učinkovitost naprav označevala z barvno lestvico in črkami od A do G. Zaradi vse večje energetske učinkovitosti naprav so obstoječi lestvici dodali tri nove kategorije A+, A++ in A+++, vendar se je izkazalo, da potrošnikom te ne nudijo zadostnih informacij oziroma jih pogosto celo zavedejo. Označevanje energetske učinkovitosti naprav sicer ureja evropska direktiva že od leta 1992.