Največ računov so preverili uporabniki mobilne aplikacije. Foto:
Največ računov so preverili uporabniki mobilne aplikacije. Foto:

Nagradna igra, v kateri bo Finančna uprava razdelila kar 124 tisoč evrov, je privabila številne potrošnike, ki pridno zbirajo račune. Preko mobilne in spletne aplikacije Preveri račun so do konca marca prejeli več kot po milijona paketov, še okoli 170 tisoč jih je prispelo po navadni pošti. Na Finančni upravi danes čakajo na zadnje poštne pošiljke, nato pa se bodo lotili njihove analize.

Malo kršitev

Finančna uprava pri računih, ki prispejo preko mobilne ali spletne aplikacije, sproti preverja skladnost s svojimi evidencami. Doslej je med skoraj osmimi milijoni računov odkrila 144.857 oziroma 1,86 odstotka takih, ki niso potrjeni s strani Fursa. Kaj je razlog za neskladje, na Finančni upravi še ugotavljajo. Preveriti morajo tudi skladnost vseh računov, poslanih po pošti. Tega se za enkrat še niso lotili.

V žrebanju sodelujejo vsi

Pred dnevi se je na nas obrnila gledalka, ki je prepričana, da lahko v boju za glavno nagrado sodelujejo le tisti potrošniki, ki račune pošiljajo po klasični pošti. To ni res, miri Stojan Glavač iz Finančne uprave: "Posameznik ne sodeluje v nagradni igri le, če mobilno aplikacijo uporablja anonimno, torej brez prijave v nagradno igro preverja, če so bili računi pravilno izdani in potrjeni na Finančni upravi." V vseh ostalih primerih, so vsi, ki pošiljajo račune kandidati za nagrade. Finančna uprava bo v vsakem krogu razdelila tri v višini 15, 10 oziroma 5 tisoč evrov. "Sodelujoči preko mobilne ali spletne aplikacije so pravzaprav še na boljšem, saj bomo med njimi izžrebali še nekoga, ki bo dobil 1000 evrov," še pojasnjuje Glavač. Na ta način želi Finančna uprava motivirati potrošnike za elektronsko sodelovanje. Očitno ji kar uspeva, saj si je mobilno aplikacijo Preveri račun na svoje telefone preneslo že skoraj 100 tisoč potrošnikov.

Računov ne odvrzite prehitro

Računi morajo vsebovati davčno številko izdajatelja, datum izdaje računa in znesek računa. Tisti, ki jih pošiljajo preko mobilne ali spletne aplikacije, dobijo že nekaj trenutkov po oddaji potrditev s strani Fursa. Kadar pa informacijski sistem zazna, da z računom ni vse tako, kot bi moralo biti, ali pa računa zaradi poteka 30-dnevnega roka ni mogoče več preveriti, mora udeleženec nagradne igre davčnemu organu poslati fotografijo računa. V tem primeru mora potrošnik izvirnik računa hraniti do izteka roka za izplačilo nagrad. Sicer se lahko zgodi, da se bo za nagrado obrisal pod nosom.

Žrebanje bo 14. aprila na Televiziji Slovenija

Žrebanje nagrajencev prvega kroga bo 14. aprila na Televiziji Slovenija. Na drugem programu Televizije Slovenija si ga bodo gledalci lahko ogledali ob sporedu bo 21:15. Žrebanje bo potekalo podobno, kot poteka žrebanje lota, veljala bodo tudi ista pravila. Medtem, ko bodo morali sodelujoči v prvem krogu še malo počakati na novico o tem, ali bo njihovo zbiranje računov nagrajeno, pa se je 1. aprila že začel drugi od treh krogov nagradne igre, ki se bo zaključil 30. Junija 2016.

Ines Kočar