Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Tarča Kako se je odvzem živali spremenil v politično obračunavanje

23. 11. 2023

Zakaj se niti pri tem, kaj je dobrobit živali, kakšne so dopustne razmere, ni mogoče izogniti ideološkim delitvam na leve in desne? Je šlo pri postopku za aktivističen odvzem živine, predstavo za javnost po uveljavitvi nove zakonodaje ali pa je dogodek na plečih živali desnica zlorabila za obračun z vlado? Eden od razlogov za vihar je tudi denar, do zdaj so sredstva od prodaje prejeli kršitelji, po novem pa društva za zaščito živali. Novinarja Vanja Gligorović in Klemen Košak.

Tarča Odvzem krav pri Krškem – kaj vse je šlo narobe?

23. 11. 2023

Veliko je vprašanj glede postopka odvzema krav pri Krškem. Prenekateri strokovnjak je prepričan, da je bil nezakonit in da je inšpektorica zlorabila svoj položaj. Lastnik živine trdi celo, da je šlo za krajo. Zanimivo je tudi to, kdo vse je bil predhodno obveščen. Počilo je komaj tri dni po začetku veljave razvpitih sprememb, odvzem je kot inšpektorica vodila nesojena izbranka premierja za položaj direktorice Veterinarske uprave. Novinarka Anja Šter.

Tarča Pravična delitev humanitarne pomoči

16. 11. 2023

Nadzora nad zbiranjem sredstev za pomoč ljudem ni imel nihče – humanitarne organizacije, pa lovska društva, razne fundacije, tuje spletne platforme, športniki, glasbeniki in tako naprej. Še bolj neobvladljivo pa je njihovo razdeljevanje. Kdo je kaj dobil, ne vesta niti država niti občina. Novinar Žan Dolajš.

Tarča Humanitarni denar za poplavljene še vedno na občinskih računih

16. 11. 2023

Zanesljiva in takojšnja je bila pomoč, ki so jo tudi v denarju v pisemskih ovojnicah državljani, podjetniki in organizacije prinesli naravnost poplavljenim v roke. Sicer pa so zagate z razdelitvijo humanitarnega denarja tudi drugje, ne le v Mengšu. Kdo je že kaj dobil, od koga in kdo na denar še čaka? Novinarka Anja Šter.

Tarča Ozadja spora pri razdelitvi denarja za Sandija Zajca

16. 11. 2023

Spor pri razdelitvi donacij za gasilca – junaka Sandija Zajca odpira številna vprašanja. Na računu Prostovoljnega gasilskega društva Mengeš se je nabralo več kot pol milijona evrov prispevkov. Denar, tudi po tisoč evrov, je nakazalo približno 8 tisoč ljudi in podjetij. Jedro spora so postale transakcije, pri katerih namen nakazila ni bil razviden. V igro so vstopili odvetniki, več kot tri mesece po poplavah denar še vedno nekje stoji. Zaplet nedvomno krha zaupanje v humanitarno pomoč in meče slabo luč na gasilce, ki jih Slovenci sicer izjemno visoko cenimo. Novinarka Vanja Gligorović.

Tarča Po napetih počitnicah – premier obrnil ploščo

9. 11. 2023

Koalicijski partnerji so si oddahnili, rekonstrukcije ne bo, službe in funkcije bodo njihovi kadri zadržali. Zdi se, da potem vsebina ni bila niti več pomembna. Širitve ministrstev po novem letu so sicer prinesle nemalo stroškov, čeprav so pred referendumom zagotavljali, da jih ne bo. Prav tako pa so vzele veliko časa za selitve množice zaposlenih iz enih stavb v druge. Novinar Žan Dolajš.

Tarča Brezogljični luksuz za ministra

9. 11. 2023

O novi nevšečnosti vlade, tokrat v režiji ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra. V času varčevanja, ob visoki inflaciji, stroških za po poplavno obnovo in milijardnem primanjkljaju, ko minister za finance ne obvladuje več proračuna, si je minister za okolje omislil najem slabih 100 tisoč evrov vrednega električnega avtomobila. Minister za okolje je eden od tistih, za katerega je bilo v zadnjih dneh večkrat slišati, da bi ga odstavili, ministrstvo pa priključili infrastrukturi in naravnim virom. Premier pa si je včeraj glede rekonstrukcije sicer spet premislil. Novinarka Anja Šter.

Tarča Provizije za javne posle

26. 10. 2023

Informacije o sumih zlorabe javnega denarja pri poslih z Darsom so razočaranje za državljane. Razkrivamo ime osebe, ki je po besedah naših virov v imenu stranke Nova Slovenija v poslih z Darsom zahtevala 5-odstotno provizijo. Dogajalo se je pred kratkim ob razpisu, ki je še v pripravi. Novinarja Anja Šter in Klemen Košak.

Tarča Vojaški šov: kam bi šla preplačila?

26. 10. 2023

Dva milijona evrov je največji znesek, ki ga je slovenska država kadar koli namenila za film ali serijo. S tem denarjem bi poplavljene občine, ki so jih pomagali čistiti tudi slovenski vojaki, lahko denimo kupile štiri do pet hektarov zazidljivih zemljišč za nadomestne gradnje. Kam bi šla preplačila načrtovanega najdražjega resničnostnega šova v zgodovini. Ko je zadeva o vojaškem šovu prišla v medije, je bil minister primoran razpis razveljaviti. Skrivanje dokumentacije je ob tem nedopustno. Novinar Žan Dolajš.

Tarča Kdo kupuje na italijanski veletržnici?

19. 10. 2023

Kako poteka preprodaja pridelkov na svetovni veletržnici v Padovi, kjer smo ujeli tudi slovenske tovornjake, ki so natovarjali sadje in zelenjavo za slovenske trgovce. Od tam je zadnje dni v nekatere slovenske trgovine prišel tudi španski kaki s preseženo vrednostjo pesticida. Novinarka Eugenija Carl.

Tarča Kako so do nas prišle sporne slive?

19. 10. 2023

Kdo so najvplivnejši dobavitelji sadja in zelenjave pri nas? Med njimi je podjetje Izeta Rastoderja, ki je v Slovenijo tudi pripeljalo poljske slive, v katerih je bil prepovedan pesticid. Kako je tekla preprodaja, smo ugotavljali sami, saj je pot živil netransparentna. Ni jasno, kje so pridelki zrasli, pa tudi ne, kdo vse jih je ponujal. Novinarka Vanja Gligorović.

Tarča Je bolje domače ali tuje sadje?

19. 10. 2023

Ker sistem ne deluje, smo še sami v analizo poslali nekaj vzorcev sadja in zelenjave – kaj so ugotovili v neodvisnem laboratoriju, Je boljše domače ali tuje, ekološko ali pridelano? Kakšna je razlika v kakovosti? Novinarka Anja Šter.

Tarča Ozadja ministrskih menjav

12. 10. 2023

Neučinkovitost ali nutrije in medvedi? Sta ministra za kmetijstvo in naravne vire, ki ju je premier ob predstavitvi hvalil, Brežana kot izkušenega lokalnega politika, Šinkovo pa kot strokovnjakinjo, odšla zaradi osebnih ali strokovnih argumentov? Javnost se sprašuje, ker jasnih pojasnil ni bilo. Novinar Žan Dolajš.

Tarča Predlog proračuna najbolj posega v transferje posameznikom

12. 10. 2023

Namesto reform prihajajo varčevanje in novi prispevki. Bo leto 2024 leto varčevanja tako kot pred 10 leti v času recesije? Zakaj bo leva vlada najbolj udarila prav po najranljivejših, medtem ko za nekatere privilegiji ostajajo, ni jasno. Zamrznila bo socialne pomoči, štipendije, pa tudi plače v javnem sektorju. Novinarja Vanja Gligorović in Klemen Košak.

Tarča Na tisoče evrov iz razpisov tudi za spletne strani, potovanja in analize stanja

5. 10. 2023

Kakšne projekte je v preteklih letih za več kot 100 tisoč evrov izvajal Inštitut za preučevanje enakosti spolov ministričine nekdanje poslovne partnerke. Obiskali smo točke, kjer so denimo organizirali nekakšno pomoč ljudem v stiski v času epidemije covid-19. Zahtevali smo račune, ki so bili osnova za izplačilo javnih sredstev. Novinar Žan Dolajš.

Tarča Nova dejstva o spornem razpisu: Ministrica Ajanović Hovnik je vedela za prijavo inštituta IPES

5. 10. 2023

Objavljamo dokument s podpisom ministrice, ki razkriva, da je Sanja Ajanović Hovnik zavajala, ko je pred kamero večkrat zatrjevala, da ni vedela, da na razpisu sodeluje tudi inštitut njene prejšnje poslovne partnerke Kaje Primorac, s katero sta bili, po besedah ministrice, nazadnje v stiku za novo leto. Ministričina nekdanja poslovna partnerka je tudi, lahko bi rekli, največja zmagovalka razpisa pod okriljem Ajanović Hovnik, v različnih vlogah je pomagala pridobiti kar 12 odstotkov od slabih 7-ih milijonov evrov razdeljenih na razpisu. Če ne bi zadeve priplavale na površje, pa bi skupaj z ministričino mamo prejela še nekaj tisoč evrov provizije od priprave razpisne dokumentacije. O njeni vlogi v podjetju Smart Center in Inštitutu za trajnostno mobilnost pa smo povprašali tudi ministričino mamo, solatnico obeh družb. Je le slamnata lastnica? Novinarja Klemen Košak in Anja Šter.

Tarča Potovanja ministrov v tujino

28. 9. 2023

Mehika, Japonska, Južna Koreja, Združene države, še bi lahko naštevali -- kraje, kjer potekajo različni mednarodni dogodki, kjer pa je tudi veliko znamenitosti in priložnosti za dopust. So vprašanja o stroških službenih potovanj populizem, kot bi radi prikazali politiki, ali pa je populizem pojasnjevanje, koliko taka potovanja in udeležba na raznih forumih prispevajo k dobrobiti države in njenemu ugledu v mednarodni javnosti? Zdi se, da se v isto past – oblast je slast, ki jo je treba izkoristiti – ujamejo mnogi novopečeni politiki, tudi te vlade. Zato ne čudi, da so na vladi s posredovanjem podatkov zavlačevali do zadnjega -- potem pa jih poslali okleščene. Ob tem se lahko vprašamo, kaj želijo javnosti prikriti. Novinarka Vanja Gligorovič.

Tarča Prvi odziv ministrice Sanje Ajanović Hovnik

28. 9. 2023

Prvi odziv ministrice po razkritjih dejstev o spornem razpisu na njenem ministrstvu. Ali lahko ministrica po vsem tem še opravlja svojo funkcijo? Slišali boste, kaj je odgovorila. Pričakali smo jo v Portorožu, kjer se je udeležila okrogle mize ob dnevih slovenske uprave. Dodajmo, da naj bi po naših informacijah provizije jemalo podjetje Smart Center, kjer je mama ministrice solastnica, in ne Inštitut za trajnostno mobilnost, kot smo sprva ministrico spraševali, kjer pa je mama tudi solastnica in je prav tako registrirano na istem naslovu v Mariboru. Voditeljica Erika Žnidaršič.

Tarča Sporni razpis na ministrstvu Sanje Ajanović Hovnik

28. 9. 2023

Denar je delil Direktorat za nevladne organizacije, ki ga vodi ena od udeleženk potovanja v New York. Našli smo tudi povezave vseh omenjenih oseb na preteklih delovnih mestih, kjer je služboval tudi mož Ajanovič Hovnikove, sicer nekdanji kriminalist. Novinarja Klemen Košak in Žan Dolajš.

Tarča »Divji zahod« institucij in izobraževanj v psihoterapiji

21. 9. 2023

Kdo so interesne skupine, ki so ključne v bitki za ureditev položaja psihoterapevta. To področje je veliko močvirje, ne le terapevtov, mrgoli tudi raznih društev, inštitutov, zavodov, ki dobro služijo z različnimi izobraževanji. Novinar Žan Dolajš.

Stran 1 od 12
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov