Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Klasična glasba - Arhiv

Glasbeni večer Cellofest ansambel, Gal Gjurin, Zala Vidic, Izak Hudnik (A. Vivaldi, F. Schubert, G. Gjurin)

Cellofest Ljubljana je edinstven slovenski festival, posvečen violončelu. Na festivalu je nastopil tudi ansambel Cellofest, ki ga sestavlja 12 priznanih slovenskih violončelistov: Karmen Pečar, Maruša Bogataj, Alja Mandič, Jaka Stadler, Tamara Gombač, Jošt Kosmač, Milan Hudnik, Gorazd Strlič, Primož Zalaznik, Nikolaj Sajko, Martin Sikur in Igor Mitrovič. Z ansamblom je nastopil tudi Gal Gjurin trio (Gal Gjurin, Žiga Golob, Jure Maček) . Uživali boste lahko v energični in vrhunski izvedbi glasbe Antonia Vivaldija, Franza Schuberta in Gala Gjurina, ki je prav za to priložnost napisal skladbo z naslovom Za čelom srce. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.

13. julij 2020

Koncerti – kulturno-umetniški program C. Debussy: Morje, Simfoniki RTV Slovenija

Simfoniki RTV Slovenija so koncertno sezono 2008 sklenili s francosko glasbo. Na junijskem koncertu so poletje napovedali z izvedbo Treh skic za simfonični orkester pod skupnim naslovom Morje Clauda Debussyja. V glasbenem popoldnevu se bomo poletja spominjali ob poslušanju njihove izvedbe vseh treh skic: Od zore do poldneva na morju, Igre valov ter Pogovor vetra in morja, ki so nas vrnile v tople kraje in nas spomnile na topel veter in rahlo šumenje valov na dopustu.

13. julij 2020

Koncerti – kulturno-umetniški program Mozartine - Simfonični orkester RTV Slovenija in Alpaslan Ertüngealp (L. van Beethoven: Simfonija št. 8)

Posnetek koncerta iz cikla nedeljskih klasičnih matinej Mozartine, ki jih pripravlja Simfonični orkester RTV Slovenija. Tokrat mu dirigira gostujoči dirigent je Alpaslan Ertüngealp iz Turčije, ki se je na enem izmed abonmajskih koncertov orkestra predstavil že v preteklih sezonah in navdušil tako občinstvo, kot glasbenike. Predstavljajo Beethovnovo Simfonijo št. 8 ali »malo simfonijo« kot jo je poimenoval sam skladatelj, saj jo je napisal v pičlih štirih poletnih mesecih, leta 1812. Čeprav je v tem življenjskem obdobju skladatelj doživljal hude osebne pretrese, v glasbeni zasnovi te simfonije kaže da se je na duhovit način želel otresti tegob in razvedriti svojega duha.

12. julij 2020

Koncerti – kulturno-umetniški program Placido Domingo, 50. obletnica prvega koncerta v Veronski areni (NA VOLJO DO 18. 7.)

Tenorist Placido Domingo je poleti leta 1969 pri 28-ih letih debitiral v Veronski Areni z arijami Calafa v Puccinijevi operi Turandot in kot Don Carlos v istoimenski Verdijevi operi. Za svečano praznovanje 50. obletnice svojega odrskega umetniškega nastopanja si je izbral veronsko Areno in tam na odru zapel velike baritonske vloge iz treh Verdijevih oper. Leta 2009 je namreč Domingo iz tenorskih vlog prešel na baritonske. Uživali bomo v odlomkih iz oper Nabucco, Macbeth in Simon Boccanegra.

11. julij 2020

Koncerti – kulturno-umetniški program Letni časi – Poletje, Mate Bekavac in godalni orkester (P. I. Čajkovski)

Uživali boste v glasbi Petra Iljiča Čajkovskega, posvečeni poletju, v izvedbi klarinetista Mateta Bekavca in Abonmajskega orkestra KD Franca Bernika Domžale. Mate Bekavac velja za enega najboljših klarinetistov v svetovnem merilu, uspešno pa se posveča tudi dirigiranju.

6. julij 2020

Festivali Tartini Festival: Ansambel ‘Il terzo suono’ z gosti

Giuseppe Tartini (1692-1770) se je rodil v Piranu in je v svojem času veljal za enega najboljših violinistov. Bil je tudi uspešen skladatelj, ki je napisal več kot sto violinskih koncertov ter številne skladbe za druge zasedbe. Tartinijevi glasbi je bil deloma posvečen tudi gala koncertu Tartini Festivala 2007. V slikoviti cerkvi Sv. Jurija v Piranu je nastopil Ansambel 'Il terzo suono', pridružili pa so se mu tudi gosti: Maria Tecla (flavta), Sergio Azzolini (fagot) in Christophe Coin (violončelo). Na sporedu je bila glasba skladateljev Geminianija, Vivaldija, Monna, Müthela ter Giuseppa Tartinija (Koncert za flavto traverso in godala v G-duru).

5. julij 2020

Koncerti – kulturno-umetniški program Igraj kolce, ljudske teme v slovenski simfonični glasbi

Ljudska glasba je zaradi svojih zimzelenih melodij pogosto navdih za glasbene ustvarjalce. Tokrat vam bodo predstavili ljudsko glasbo, ki so jo slovenskih skladatelji uporabili v svojih priljubljenih simfoničnih skladbah. Na spored so uvrstili skladbe Istralja 2000 Alda Kumarja, Slovenske ljudske plese Alojza Srebotnjaka in Belo Krajino Marjana Kozine. Koncert je povezovala pevka ljudske glasbe Ljoba Jenče, nastopila pa sta orkester Slovenske filharmonije in Volk Folk. Posnetek koncerta je nastal v sodelovanju Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, Glasbene mladine Slovenija in Televizije Slovenija.

21. junij 2020

Koncerti – kulturno-umetniški program V objemu klasične glasbe (N. Pačnik, T. Sonc, N. Kamplet, N. Drašček, Simfonični orkester RTVS

Uživali boste lahko ob spremljanju popularne klasične glasbe v izvedbi harmonikarja Nejca Pačnika, violinistke Tanje Sonc, pianista Nejca Kampleta in pevke Nuške Drašček Rojko. Simfonični orkester RTVS vodi dirigent Simon Dvoršak. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Marjan Kučej.

20. junij 2020

Glasba Moj klasični hit: Darko Đurić

V ciklu glasbenih oddaj Moj klasični hit boste lahko znane Slovence spoznali na prav poseben način, s klasično glasbo. Iz sveta medijsko najbolj prepoznavnih osebnosti so izbrali šest zanimivih osebnosti z različnimi poklici, ki spregovorijo o svojih najljubših klasičnih delih: predsednika Boruta Pahorja, plavalca Darka Đurića, popotnika Toma Križnarja, duhovnika Roberta Friškovca, pesnico Svetlano Makarovič in poslovneža Iva Boscarola. Plavalec Darko Đurić je ustvarjalcem oddaje zaupal svojo zanimivo glasbeno zgodbo. Scenarist in urednik oddaj Daniel Celarec, režiser in montažer Jernej Kastelec, direktor fotografije Marko Kočevar.

11. junij 2020

Koncerti – kulturno-umetniški program Vadim Gluzman, Simfoniki RTVS in Daniel Raiskin (B. Smetana: Vltava, M. Bruch: Koncert za violino št. 1)

Simfonični orkester RTV Slovenija je gostil dva posebna glasbenika judovskega rodu, ki prihajata iz Rusije. Dirigent Daniel Raiskin velja za enega izjemno občutljivih glasbenikov, ki izhaja še iz stare dirigentske šole Sovjetske zveze. V vlogi solista in v izvedbi zahtevnega 1. violinskega koncerta Maxa Brucha se je predstavil Vadim Gluzman. Igra na Stradivarijevo violino »ex-Leopold Auer«, ki mu jo je posodilo Stradivarijevo združenje iz Čikaga.

8. junij 2020

Koncerti – kulturno-umetniški program S. Prokofjev: Koncert za violino in orkester v d-molu, št. 1, op. 19 (Tanja Sonc, Simfonični orkester RTV Slovenija, Novi simfonični orkester v Sofiji in Petko Dimitrov)

Koncert za violino in orkester v d-molu, št. 1, op. 19 Prokofjeva je eno izmed del, v katerem je skladatelj uporabil odseke svojih prejšnjih del. Dokončal ga je v zanj zelo plodnem letu 1917, zaznamovanem z oktobrsko revolucijo. Sprva je koncert zaslovel po zaslugi vrhunskih solistov, ki so ga izvedli, danes z izvajanjem tega dela violinisti izkazujejo virtuoznost in zrelost. Tokrat ga je izvedla odlična mlada violinistka Tanja Sonc skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Novim simfoničnim orkestrom v Sofiji pod taktirko Petka Dimitrova. Režija Aljaž Bastič.

7. junij 2020

Glasba Moj klasični hit: Robert Friškovec

V ciklu glasbenih oddaj Moj klasični hit boste lahko znane Slovence spoznali na prav poseben način, s klasično glasbo. Iz sveta medijsko najbolj prepoznavnih osebnosti so izbrali šest zanimivih osebnosti z različnimi poklici, ki spregovorijo o svojih najljubših klasičnih delih: predsednika Boruta Pahorja, plavalca Darka Đurića, popotnika Toma Križnarja, duhovnika Roberta Friškovca, pesnico Svetlano Makarovič in poslovneža Iva Boscarola. Zaporniški duhovnik Robert Friškovec je ustvarjalcem oddaje zaupal svojo zanimivo glasbeno zgodbo. Scenarist in urednik oddaj Daniel Celarec, režiser in montažer Jernej Kastelec, direktor fotografije Marko Kočevar.

5. junij 2020

Koncerti – kulturno-umetniški program Simfonični orkester RTVS in Daniel Raiskin (P. I. Čajkovski)

Simfonični orkester RTV Slovenija se predstavlja pod taktirko uveljavljenega ruskega dirigenta Daniela Raiskina. Pod njegovo taktirko bo orkester predstavil Suito za orkester št. 3 v G-duru, op. 55 Petra Iljiča Čajkovskega.

1. junij 2020

Koncerti – kulturno-umetniški program Navdih klasike, pianist Urban Stanič (F. Liszt, Koncertna parafraza »Rigoletto«)

Studijska vizualizacija virtuozne izvedbe Urbana Staniča, 18 letnega pianista, ki je lani na tekmovanju Evroivizijski mladi glasbeniki v Koelnu zastopal našo TV in s tem Slovenijo in dosegel odlično 2. mesto. Urednica Danica Dolinar, režiser Nikolaj Vodošek.

31. maj 2020

Koncerti – kulturno-umetniški program Bravo orkester!: Klasične uspešnice s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija

V studiu smo z našimi simfoniki in dirigentom En Shaom posneli vizualizacije zimzelenih uspešnic iz zakladnice simfonične glasbe: Uverturo k Figarovi svatbi, Variacijo št. XVIII. na Paganinijevo temo Sergeja Rahmaninova, Cvetlični valček, Prihod kraljice iz Sabe, Intermezzo iz opere Cavalleria rusticana, Uverturo Ruslan in Ljudmila, Adagio iz Špartaka, Zimo iz Štirih letnih časov in znameniti Can-Can. Program so zasnovali Danica Dolinar, Daniel Celarec in Maja Kojc, režiser Primož Zevnik.

28. maj 2020

Glasba Moj klasični hit: Svetlana Makarovič

V ciklu glasbenih oddaj Moj klasični hit boste lahko znane Slovence spoznali na prav poseben način, s klasično glasbo. Iz sveta medijsko najbolj prepoznavnih osebnosti so izbrali šest zanimivih osebnosti različnih poklicev, ki so spregovorili o svojih najljubših klasičnih delih: predsednika Boruta Pahorja, plavalca Darka Đurića, popotnika Toma Križnarja, duhovnika Roberta Friškovca, pesnico Svetlano Makarovič in poslovneža Iva Boscarola. Pesnica, pisateljica, igralka, ilustratorka in šansonjerka Svetlana Makarovič je ustvarjalcem oddaje zaupala svojo zanimivo glasbeno zgodbo. Scenarist in urednik oddaj Daniel Celarec, režiser in montažer Jernej Kastelec, direktor fotografije Marko Kočevar.

28. maj 2020

Koncerti – kulturno-umetniški program Zvoki dvanajstih strun: Jerko Novak in Žarko Ignjatović

Spremljali boste poslušljivo glasbo, ki smo jo posneli na slikovitih notranjih in zunanjih lokacijah. Kitarista z mnogimi koncertnimi izkušnjami sta se za skupno muziciranje odločila iz veselja do glasbe in v želji, da bi igrala sijajna dela iz repertoarja za kitarski duo. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Klemen Dvornik.

27. maj 2020

Koncerti – kulturno-umetniški program Glasbena matineja - P. I. Čajkovski: Koncert za klavir in orkester št. 1 v b-molu (Mikhail Rudy, Simfoniki RTV Slovenija in En Shao)

S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija se bo predstavil priznani ruski pianist Mikhail Rudy. Rudy je s Simfoniki RTV Slovenija uspešno nastopil že leta 2008 v amsterdamski dvorani Concertgebouw, občinstvo pa ga je stoje nagradilo z bučnimi ovacijami. Z orkestrom bo izvedel Koncert za klavir in orkester št. 1 v b-molu Petra Iljiča Čajkovskega, ki velja za enega najbolj priljubljenih klavirskih koncertov. Orkester vodi šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija En Shao.

24. maj 2020

Koncerti – kulturno-umetniški program Spogledljiva klasika ... Friedrich Gulda: Koncert za violončelo in pihalni orkester

Nadvse čudovita, junaška, duhovita, vesela in ganljiva glasbena dogodivščina, tako bi lahko opisali glasbo petih stavkov Koncerta za violončelo in pihalni orkester Friedricha Gulde. Glasba skladatelja Gulde drzno izziva konvencionalno koncertno razpoloženje in vsebuje jazz, rock, menuet, polko, koračnico in improvizacijo v kadenci. V televizijski upodobitvi pravega kratkega sprehoda skozi zgodovine zahodne glasbe smo pet stavkov v izvedbi vrhunskih slovenskih glasbenikov poimenovali: Bondov glasbeni dvoboj, Alpska idila, Čelo v zrcalu senc in plesa, Kralj se zabava in Vaška veselica. Vsebinska zamisel in umetniški vodja Mate Bekavac, solist violončelist Jaka Stadler, urednica Danica Dolinar, režiser Marjan Kučej.

21. maj 2020

Glasbeni večer Glasbeni utrinek - Hugo Wolf, J. W. von Goethe: Mignon 3 (Eva Novšak-Houška in Nataša Valant)

Hugo Wolf, skladatelj slovenskega rodu, je bil eden najpomembnejših skladateljev poznoromantičnega samospeva. Ustvaril je vrsto zbirk z več kot 400 samospevi, s katerimi je po letu 1894 zaslovel po vsej Evropi. Tokrat predstavljamo njegov samospev Čez noč na besedilo J. Sturma v izvedbi koncertne pevke in priznane pedagoginje Eve Novšak - Houška ter pianistke Nataša Valant. Samospev je v slovenščino prevedla Olga Likar. Redakcija Jasna Novak Nemec, TV-režija Vesna Arhar Štih.

18. maj 2020

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov