Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Koncerti – kulturno-umetniški program Glasbeni večer: Simfonični orkester RTV Slovenija, Nuška Drašček in Simon Krečič (L. van Beethoven, R. Wagner, H. Wolf)

27. 11. 2023

Spremljali boste priljubljeno glasbo Ludwiga van Beethovna (Uvertura Leonora), Richarda Wagnerja (Siegfriedova idila, Samospevi Wesendonck) in Huga Wolfa (Suita Corregidor). Simfonični orkester vodi dirigent Simon Krečič, solistka je Nuška Drašček Rojko, posnetek je nastal v Slovenj Gradcu. Režiser Aljaž Bastič, urednik Daniel Celarec.

Koncerti – kulturno-umetniški program Klavirska glasba Janka Ravnika s pianisti Akademije za glasbo

27. 11. 2023

Janko Ravnik (1891–1982) velja za eno od najbolj vsestranskih osebnosti v zgodovini slovenske glasbe. Bil je pianist, skladatelj, klavirski pedagog, planinec, smučar, varstvenik narave, fotograf, snemalec in režiser prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga. Ravnik je bil vrhunski pianist, utemeljitelj 'ljubljanske pianistične šole' in pomemben slovenski skladatelj. Tokrat nam njegovo izbrano klavirsko glasbo (Nocturno, Valse melancolique, Preludij, Moment, List v albumu, Čuteči duši) predstavljajo študenti Akademije za glasbo v Ljubljani: Katarina Tominec, Katja Sinkovič, Anja Arko, Tilen Draksler in Urška Rotar.

Koncerti – kulturno-umetniški program Kvartet violončel Simfoničnega orkestra RTV Slovenija (A. Piazzolla)

26. 11. 2023

Uživali boste lahko v televizijski upodobitvi Kvarteta violončelov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Zasedbo sestavljajo Tanja Babnik, Milan Hudnik, Igor Mitrović in Jaka Trilar. Lepoto svojega muziciranja bodo violončelisti predstavili z glasbo Astorja Piazzolle, s Poletjem in Jesenjo iz cikla Letni časi v Buenos Airesu. Režiser Aleksander Šmuc, urednik oddaje Daniel Celarec.

Koncerti – kulturno-umetniški program Orkester Slovenske filharmonije in Marko Letonja (V. Žuraj, B. Leskovic)

20. 11. 2023

Posnetek koncerta otvarja krstna izvedba simfoničnega dela Krik smrti, ki je nastalo pod skladateljskim peresom Vita Žuraja (roj. leta 1979). Žuraj, eden najplodnejših mladih slovenskih skladateljev, je jeseni leta 2002 diplomiral iz kompozicije in glasbene teorije v razredu prof. Marka Mihevca na ljubljanski Akademiji za glasbo in velja za najbolj prepoznavnega živečega slovenskega skladatelja v mednarodnem merilu. V nadaljevanju boste spremljali simfonijo v enem stavku – Domovina našega dirigenta in skladatelja Boga Leskovica (1909–1995). Dirigent Marko Letonja.

Koncerti – kulturno-umetniški program Festival Imago Sloveniae: Vasilij Meljnikov in Milko Lazar (Rusija/Slovenija), Milko Lazar: 10 Pieces za violino in čembalo

19. 11. 2023

Posnetek izvirnega glasbenega sodelovanja, ter mnenj o ustvarjalnem iskanju in bistvu skupnega muziciranja dveh umetnikov, violinista Vasilija Meljnikova ter čembalista in skladatelja Milka Lazarja. V novem delu Milka Lazarja z naslovom 10 Pieces za violino in čembalo, ki sta ga občinstvu predstavila v okviru poletnega festivala Imago Sloveniae 2012 sta razkrila edinstveno glasbeno pot. V prepletanju ustvarjalne in poustvarjalne energije, ki ju zahteva interpretacija novega dela sta raziskovala neodkrito polje zvočnih možnosti in glasbenih izrazov. Iskala sta jih v medsebojni komunikaciji in nenavadni kombinaciji inštrumentov. Igranje na čembalo in violino s pomočjo baročnega loka je sicer običajno za poustvarjanje baročne glasbe, ni pa ga zaslediti v interpretacijah sodobnih kompozicij. Zato 10 Pieces za violino in čembalo predstavlja edinstven primer združitve starih inštrumentov v sodobnem glasbenem izrazu. Gre za izviren pristop in novo odkrivanje, ki upošteva avtentični način igranja, hkrati pa ponuja novo zvočno izkušnjo.

Koncerti – kulturno-umetniški program Otvoritveni koncert Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani (Simfonični orkester SNG Maribor, solisti in Simon Krečič)

4. 11. 2023

Z glasbenim uvodom v poletje so občinstvo na Kongresnem trgu v Ljubljani navdušili prvaki mariborske operne hiše (Andreja Zakonjšek Krt, Rebeka Lokar, Martin Sušnik, Jaki Jurgec) in neverjetna komaj desetletna harfistka Evelin Greblo. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča so se nastopajoči poklonili 50. obletnici smrti skladatelja Lucijana Marije Škerjanca in 150. obletnici rojstva Sergeja Rahmaninova, na sporedu pa niso manjkale niti skrbno izbrane arije in dueti iz priljubljenih oper. Režiser Aljaž Bastič.

Koncerti – kulturno-umetniški program Wolfgang A. Mozart: Rekviem v d-molu, K. 626 (Solisti, Simfonični orkester RTV Slovenija in Loris Voltolini)

1. 11. 2023

Mozart je svoj znameniti Rekviem v d-molu, napisan za simfonični orkester, mešani pevski zbor in vokalne soliste pustil nedokončan. Začel ga je pisati leta 1791 in se mu posvečal prav do svoje smrti konec istega leta. Rekviem oziroma Maša za umrle je bila ob pomoči drugih skladateljev dokončana leto zatem. Rekviem so v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani pod taktirko Lorisa Voltolinija izvedli solisti Bernarda Fink, Marcos Fink, Theresa Plut, Martin Sušnik, Simfonični orkester RTV Slovenija in Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana.

Koncerti – kulturno-umetniški program J. S. Bach: Toccata in fuga v d-molu, orgle Ljerka Očič

31. 10. 2023

Posnetek skladbe Toccata in fuga v d-molu, ki velja za najbolj znano orgelsko delo vseh časov. Skladbo je napisal baročni glasbeni genij Johann Sebastian Bach, posnetek pa je nastal v cerkvi San Zenone v italijanskem mestu Portogruaro. Režija Vojko Vidmar.

Festivali Festival Seviqc Brežice 2012: EUBO – European Union Baroque Orchestra - Danse des Zéphirs – Ples vetrov

30. 10. 2023

Baročni orkester Evropske unije je edinstven glasbeni sestav, ki vsako leto na avdicijah izbere najboljše mlade baročne glasbenike iz vse Evrope. Orkester se je poslušalcem predstavil na Festivalu Seviqc Brežice, ki po vsej Sloveniji uspešno oživlja staro glasbo. V zgodovinskem ambientu Gradu Slovenska Bistrica so zazvenele slikovite baročne plesne in sakralne kompozicije francoskih skladateljev J. F. Rebela, M. A. Charpentiera, J. B. Lullya in J. P. Rameauja. Glasbeno potovanje »Ples vetrov« se začenja z uglasbitvijo elementov, ki ponazarjajo nastanek sveta. To so voda, zemlja, ogenj in zrak. Zaokroži pa ga zaključna skladba, ki izrazi moč in silovitost različnih vetrov in njihove bogove.

Koncerti – kulturno-umetniški program Češnjev cvet, koncert samospevov Josipa Ipavca (Urška Arlič Gololičič, Marko Hribernik)

24. 10. 2023

Televizijska upodobitev samospevov skladatelja Josipa Ipavca z besedili slovenskih avtorjev in slovenskimi prevodi tujih. Koncert so posneli v Ipavčevem kulturnem centru v Šentjurju, nastopata sopranistka Urška Arlič Gololičič in pianist Marko Hribernik. Umetnika sta poustvarila izbor samospevov iz bogate zakladnice Josipa Ipavca (Pomladna, V tujini, Čez leta, Popotnikova nočna pesem, Balada, V pomladi, V češnjevem vrtu, V noči, Pesem v ljudskem tonu, Slovo v jeseni, Pesem in Mrtvo dekle). Skladatelj Josip Ipavec (1873–1921) izhaja iz znamenite družine skladateljev in zdravnikov iz Šentjurja pri Celju. Velja za pomembnega skladatelja samospevov in za zbor, v njegovem opusu pa izstopata prvi slovenski balet Možiček in opera Princesa Vrtoglavka. Režiser Vojko Boštjančič, direktor fotografije Jure Nemec, urednik oddaje Daniel Celarec.

Koncerti – kulturno-umetniški program Mladi talenti, slovensko-češki koncert (Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani in akademija HAMU iz Prage)

22. 10. 2023

Spremljali boste posnetek koncerta, ki so ga študenti pod vodstvom mentorjev z obeh akademij pripravili v Slavnostni dvorani Narodne galerije v Ljubljani. Pripravili so glasbeni repertoar iz obdobij celjskih grofov, pozne renesanse in zgodnjega baroka, povezan s slovenskim in češkim glasbenim prostorom. Nastopili so glasbeniki pevskega consorta praške glasbene akademije ter ansambla kljunastih flavt in baročnih pozavn ljubljanske glasbene akademije pod umetniškim vodstvom mentorjev doc. Lukáša Matouška, doc. Mateje Bajt, prof. Dušana Kranjca in prof. Egona Mihajlovića.

Koncerti – kulturno-umetniški program Sax serenade: Komorni večer Akademije za glasbo v Ljubljani (P. I. Čajkovski, M. Ravel, I. Stravinski)

16. 10. 2023

V okviru komornih večerov Akademije za glasbo v Ljubljani se je v Kazinski dvorani predstavil študentski ansambel saksofonov pod vodstvom mentorja, saksofonista Mihe Rogina. Zasedba predstavlja družino saksofonskih inštrumentov, ki s svojim zvočnim spektrom lahko nadomesti celotni godalni orkester. Na koncertu so glasbeniki izvedli priredbe znanih orkestralnih kompozicij Petra Iljiča Čajkovskega, Maurica Ravela in Igorja Stravinskega v zanimivi izvedbi celotnega orkestra saksofonov.

Koncerti – kulturno-umetniški program W. A. Mozart, Maša v c-molu

2. 10. 2023

Koncert, naslovljen Med zemljo in nebom, predstavlja delo Wolfganga Amadeusa Mozarta, ki nas s svojo glasbo dviguje do neslutenih višav. Veliko mašo v c-molu je skladatelj komponiral po selitvi na Dunaj in poroki s Konstanco Weber. Prva izvedba je bila v Salzburgu, kjer je zahtevno sopransko vlogo pela njegova soproga. Tokrat se v vlogi sopranistke predstavlja operna pevka, solistka Nina Dominko. Poleg nje v solističnih vlogah nastopajo mezzosopranistka Nuška Drašček, tenorist Martin Sušnik in baritonist Domen Križaj. Zbor in Orkester Slovenske filharmonije vodi gostujoči estonski dirigent Risto Joost.

Koncerti – kulturno-umetniški program Navdih klasike: Dalibor Miklavčič (pedalni klavir), Simfoniki RTV Slovenija in En Shao (Ch. Gounod)

2. 10. 2023

Le malokdo pozna glasbilo kot je pedalni klavir. Eden redkih, ki se je poglobil v svet bogatih zvočnih dimenzij in zahtevnega igranja na to glasbilo je Dalibor Miklavčič, slovenski organist, pianist, čembalist in mojster improvizacije. V studiu smo s Simfoniki RTVS pod taktirko En Shaa posneli koncert v Es duru, ki ga je Charles Gounod napisal prav za pedalni klavir. Urednica Danica Dolinar, režiser Marjan Kučej.

Koncerti – kulturno-umetniški program Simfoniki RTV Slovenija in Uroš Lajovic: Händel v Italiji

1. 10. 2023

Spremljali boste baročno glasbo v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Na sporedu bodo dela Uvertura k operi Almira, Koncert za violino v B-duru in Concerto grosso v G-duru Georga Friedricha Händla, Concerto grosso v D-duru Händlovega vzornika - Arcangella Corellija ter Simfonija št. 7 v Es-duru Carla Friedricha Abla. Dirigent Uroš Lajovic.

Koncerti – kulturno-umetniški program 16. Festival Slowind 2014: Glasba iz Japonske – Drevored (Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in gosti, dirigent Robert Aitken)

25. 9. 2023

Pihalni kvintet Slowind je k programskemu oblikovanju svojega 16. festivala sodobne glasbe povabil izjemnega flavtista, skladatelja in dirigenta Roberta Aitkena, ki prihaja iz Kanade. Pripravil je izbor subtilne glasbe z Daljnega vzhoda, katere osrednja osebnost je japonski avantgardni skladatelj Toru Takemicu. Izpovedna moč njegove glasbe je pustila neizbrisen pečat v japonski kulturi 20. stoletja, na glasbenem in filmskem področju. Na zaključnem koncertu festivala smo v izvedbi izkušenih slovenskih in gostujočih japonskih interpretov sodobne klasične glasbe, posneli raznovrsten izbor njegovih kompozicij in predstavitev kompozicije mlajšega japonskega skladatelja Tošia Hosokave.

Nova evropska pesmarica, Ponovno skupaj Slovenija, evrovizijska glasbena koprodukcija

13. 9. 2023

Nova evropska pesmarica, mednarodna koprodukcija televizijskih hiš, članic EBU-ja, je bila leta 2021 posvečena temi Ponovno skupaj. Osem televizijskih hiš, med njimi tudi Televizija Slovenija z Uredništvom glasbenih in baletnih oddaj, je na temo ponovnega zbližanja ljudi po pandemiji posnelo videospote. Kot prva se predstavlja Slovenija, ki je videospot med drugim posnela v slikoviti gorski dolini pri Kamniški Bistrici. Avtor glasbe Samo Vovk, besedilo Nejc Podobnik, izvajalci Samo Vovk, Lea Rihter, Leon Firšt, Barbara Grahor Vovk in Jana Gamser . Direktor fotografije Gregor Kitek, scenarij in režija Nikolaj Vodošek, urednik in vodja slovenskega dela koprodukcije Daniel Celarec.

Koncerti – kulturno-umetniški program Ko zaigra srce: Simfonični orkester RTV Slovenja, Nika Gorič in Sara Briški Cirman

13. 9. 2023

Na Kongresnem trgu je junija zvenel cvetober priljubljenih opernih arij in duetov v interpretaciji odličnih pevk mlajše generacije: sopranistke Nike Gorič in mezzosopranistke Sare Briški Cirman - Raiven. Offenbachovo Barkarolo, Delibesov Cvetlični duet, arijo iz opere Judita Franza Lehárja in Luize iz zarzuele Zebedejeve hčere Ruperta Chapíja y Lorenteja je Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Ane Erčulj in Davorina Morija dopolnil še z Leoncavallovim Intermezzom iz opere Glumači ter Španskim plesom iz de Fallove opere Kratko življenje. Režiser Aljaž Batič.

Koncerti – kulturno-umetniški program W. A. Mozart, Simfonija št. 41 'Jupiter'

11. 9. 2023

Koncert, naslovljen Med zemljo in nebom, predstavlja delo Wolfganga Amadeusa Mozarta, ki nas s svojo glasbo dviguje do neslutenih višav. Simfonija št. 41 je njegova zadnja in je eno najslavnejših simfoničnih del. Velja za mojstrovino, ki se v zvočnem, kompozicijskem in intelektualnem smislu razteza od intimnosti in preprostosti do izjemne kompleksnosti in veličastnosti. Vzdevek »Jupiter« je dobila po Mozartovi smrti, in sicer naj bi jo zaradi bleščečih uvodnih taktov ali veličastnega finala leta 1819 tako poimenoval londonski organizator koncertov Johann Peter Salomon. Spremljali boste izvedbo Orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom gostujočega estonskega dirigenta Rista Joosta.

Koncerti – kulturno-umetniški program Slovenski samospevi: Matjaž Robavs in Andreja Kosmač

11. 9. 2023

Baritonist Matjaž Robavs in pianistka Andreja Kosmač sta na Ljubljanskem gradu predstavila izbor slovenskih samospevov. Grajske sobane sta napolnila s subtilnimi interpretacijami uglasbenih poezij skladateljev Lucijana Marije Škerjanca, Antona Lajovica, Frana Gerbiča in Frana Serafina Vilharja. Matjaž Robavs je končal študij solopetja na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost na Dunaju, v okviru katerega se je specializiral prav za interpretacijo samospeva in oratorija. Andreja Kosmač je z odliko diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak in se specializirala predvsem za igranje komorne glasbe.

Stran 1 od 20
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov