Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Arhiv

Koncerti – kulturno-umetniški program Slovenska suita, Aldo Kumar (Simfonični orkester RTV Slovenija in Simon Krečič)

24. 6. 2022

Televizijska upodobitev skladbe Slovenska suita skladatelja Alda Kumarja v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in dirigenta Simona Krečiča. Ustvarjalci so Simfonični orkester posneli v prelepem ambientu parka Tivoli, prav za ta namen pa so posneli tudi različne slovenske pokrajine, ki jih opisuje skladba Alda Kumarja. Upodobitev je nastala v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič, direktor fotografije Uroš Hočevar.

Koncerti – kulturno-umetniški program Simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani, dirigent Simon Dvoršak (Dominik Jakšič, Robert Schumann)

20. 6. 2022

Na simfoničnem koncertu ljubljanske Akademije za glasbo je svojo Slavnostno uverturo predstavil skladatelj najmlajše generacije Dominik Jakšič. Napisal jo je leta 2020 ob zaključku študija kompozicije. Skladbo je snoval že vrsto let pred tem, med letenjem v majhnem jadralnem letalu nad Koroško. Pri izvedbi romantične in izvirne Schumannove Koncertne skladbe za štiri rogove so sodelovali uspešni mladi hornisti, Jože Rošer, Petar Kšenek, Gašper Okorn in Blaž Ogrič. Pripravili so jo pod mentorstvom profesorja Boštjana Lipovška, ob spremljavi Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo pod vodstvom Simona Dvoršaka.

Na utrip srca Pomladne noči, samospevi L. M. Škerjanca: Monika Bohinec, mezzosopran in Lech Napierała, klavir

14. 6. 2022

V ljubljanski Operi se je domačemu občinstvu predstavila mezzosopranistka Monika Bohinec, ki je petje študirala na Mozarteumu v Salzburgu in Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Že od študija naprej se uspešno predstavlja v velikih opernih hišah in na koncertnih odrih po vsem svetu. Od leta 2011 je stalna članica Dunajske državne opere. Na tokratnem večeru je ob spremljavi poljskega pianista Lecha Napierałe predstavila izbrane samospeve enega od ključnih slovenskih glasbenih osebnosti 20. stoletja, skladatelja Lucijana Marije Škerjanca. Njegov opus samospevov zajema 60 pesmi, večino jih je napisal v začetnem svojega ustvarjalnega obdobja. Prvo zbirko njegovih samospevov je leta 1920 izdala Glasbena matica v Ljubljani. Ta je tudi pripravila tokratni večer.

Koncerti – kulturno-umetniški program Simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani, dirigent Simon Dvoršak (A. Dvořak, Simfonija št. 8)

13. 6. 2022

Posnetek izvedbe iz koncertnega ciklusa Tutti, ki ga pripravlja ljubljanska Akademija za glasbo. Na odru Gallusove dvorane v Cankarjevem domu je Simfonični orkester Akademije za glasbo pod vodstvom Simona Dvoršaka predstavil osmo simfonijo češkega skladatelja Antonina Dvořáka. Dvořák je simfonijo napisal v obdobju optimizma in vzpenjajoče se slave v svoji domovini, , kjer se je ustalil po letih potovanj po svetu. V njej je uporabil raznolike glasbene ideje in motive iz češke ljudske glasbe, posvetil pa jo je Češki akademiji znanosti in umetnosti.

Koncerti – kulturno-umetniški program Otvoritveni koncert Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani: Simfonični orkester, zbor, solisti SNG Maribor in Simon Krečič, posnetek s Kongresnega trga

12. 6. 2022

Spremljali boste posnetek koncerta ob otvoritvi 33. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v Stari Ljubljani. Nastopili so simfonični orkester in zbor SNG Maribor ter odlični solisti Mariborske opere, ki so obiskovalce na Kongresnem trgu razveselili z izvedbami opernih klasik. Sabina Cvilak, Valentina Čuden, Petya Ivanova, Rebeka Lokar, Andreja Zakonjšek Krt, Irena Petkova, Martin Sušnik in Jaki Jurgec so nastopili pod suverenim dirigentskim vodstvom Simona Krečiča.

Na utrip srca Mozaik sodobne glasbe: Elliott Carter na Festivalu Slowind 2011

31. 5. 2022

13. festival sodobne glasbe Slowind je potekal v Slovenski filharmoniji in je bil tesno povezan z legendarnim ameriškim sodobnim skladateljem Elliottom Carterjem. Elliott Carter je leta 2008 dopolnil 100 let, in ob tej priložnosti so po svetu pripravili praznovanja, posvečena njegovemu obsežnemu opusu. Praznovanju se je pridružil tudi Festival Slowind in v koncertni program vključil kar 27 njegovih komornih kompozicij iz različnih obdobij, med katerimi je bila tudi krstna izvedba nove kompozicije, ki jo je skladatelj napisal in podaril festivalu. Izvedbam so se pridružili domači in tuji glasbeni gostje, poslušalci pa so poleg glasbe lahko spremljali tudi pogovore in predavanja o skladateljevem življenju in delu. Scenarij Matej Šarc, redaktorica Zarja Zavodnik, režija Mina Bergant.

Koncerti – kulturno-umetniški program Evropa Ljubljani - Ljubljana Evropi: Janez Lotrič, Mihaela Komočar, Simfonični orkester RTVS in Simon Krečič, posnetek koncerta s Kongresnega trga v Ljubljani

9. 5. 2022

Spremljali boste posnetek koncerta ob dnevu Evrope in prazniku Ljubljane, ki je potekal na slikovitem Kongresnem trgu v organizaciji Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in Mestne občine Ljubljana. Na sporedu so bile priljubljene simfonične uverture in operne arije. Pod taktirko Simona Krečiča sta solista Janez Lotrič in Mihaela Komočar s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija predstavila odlomke iz oper Gorenjski slavček, Rusalka, La Boheme, Fidelio, Cavalleria rusticana, Hoffmanove pripovedke, Turandot, Traviata in drugih. Posnetek koncerta je pripravilo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Tomaž Švigelj.

Koncerti – kulturno-umetniški program Iz noči klavirjev: Pianist Danijel Brecelj, Simfonični orkester RTVS in Simon Krečič - S. Rahmaninov: Rapsodija na Paganinijevo temo

9. 5. 2022

Simfonični orkester RTV Slovenija je pod vodstvom dirigenta, hkrati pa tudi diplomiranega pianista Simona Krečiča pripravil koncert klavirske glasbe. Poimenovali so ga »Noč klavirjev«, saj se je v enem večeru na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma predstavilo kar pet mladih pianistov na petih klavirskih koncertih. V tokratni oddaji boste spremljali Rapsodijo na Paganinijevo temo v a-molu, op. 43, skladatelja Rahmaninova, v izvedbi pianista Danijela Breclja (1998). Klavir se je začel učiti na Glasbeni šoli v Novi Gorici, že pri dvanajstih letih pa ga je v razred nadarjenih otrok sprejel priznani ruski pedagog in pianist Sijavuš Gadžijev. Magisterij je opravil na Pariškem državnem konservatoriju in se izpopolnjeval na Salzburškem Mozarteumu in Pianistični akademiji v Imoli.

Festivali Festival Seviqc Brežice 2012: EUBO – European Union Baroque Orchestra: Danse des Zéphirs – Ples vetrov

8. 5. 2022

Baročni orkester Evropske unije je edinstven glasbeni sestav, ki vsako leto na avdicijah izbere najboljše mlade baročne glasbenike iz vse Evrope. Orkester se je poslušalcem predstavil na Festivalu Seviqc Brežice, ki po vsej Sloveniji uspešno oživlja staro glasbo. V zgodovinskem ambientu Gradu Slovenska Bistrica so zazvenele slikovite baročne plesne in sakralne kompozicije francoskih skladateljev J. F. Rebela, M. A. Charpentiera, J. B. Lullya in J. P. Rameauja. Glasbeno potovanje »Ples vetrov« se začenja z uglasbitvijo elementov, ki ponazarjajo nastanek sveta. To so voda, zemlja, ogenj in zrak. Zaokroži pa ga zaključna skladba, ki izrazi moč in silovitost različnih vetrov in njihove bogove.

Koncerti – kulturno-umetniški program Policijski orkester - Odmev desetletij (Nina Strnad, Primož Fleischman in Nejc Bečan)

27. 4. 2022

Policijski orkester ni samo protokolarni orkester Republike Slovenije, temveč glasbeni sestav, ki izvaja vse zvrsti glasbe, od izvirnih del za pihalni orkester, priredb klasične glasbe, operne in baletne glasbe do popevk, jazza ter narodno-zabavne glasbe. V oddaji orkester predstavlja odmev sedmih desetletij svojega delovanja, od jazzovske in zabavne glasbe do koračnic. Solista Nina Strnad in Primož Fleischman, dirigent Nejc Bečan, urednik oddaje Daniel Celarec, režiserka Urša Menart.

Koncerti – kulturno-umetniški program Ensemble 4SAXESS (I. Leitinger, J. Gregorc, G. Gershwin, W. A. Mozart)

18. 4. 2022

Saksofonski kvartet 4SAXESS je nastal leta 2000, ko so se takratni člani srečali na podiplomskem študiju saksofona v Parizu. Člani zasedbe so vrhunski slovenski saksofonisti Primož Fleischman, Dejan Prešiček, Tomislav Žužak in Lev Pupis, ki so svoje glasbeno znanje nadgrajevali s specializacijami v Bordeauxu, Parizu, Bostonu in Ljubljani. Glasbeniki raziskujejo različne glasbene sloge, obdobja in zvrsti ter negujejo tako klasično kot popularnejšo glasbeno tradicijo. Tokrat predstavljajo slogovno in zvočno raznovrsten spored, glasbo skladateljev Izidorja Leitingerja (Suita quasi balkanika), ljudsko Zrejlo je žito v priredbi Janeza Gregorca, odlomek iz opere Porgy in bess Georgea Gershwina in Kvartet v F-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Koncerti – kulturno-umetniški program Mladi virtuozi: Patricija Avšič, Anej Gorenjak, Vid Ibic in SOS Junior

17. 4. 2022

V studiu Televizije Slovenija so se predstavili izbrani mladi glasbeniki, ki izkazujejo izjemne uspehe in dosežke. Violinistka Patricija Avšič opozarja nase na domačih in tujih glasbenih odrih. Na Mednarodnem violinskem tekmovanju Jena Hubaya je leta 2021 osvojila absolutno prvo mesto in posebni nagradi za solistična nastopa na Madžarskem. Izjemne uspehe na mednarodnih tekmovanjih niza tudi trobentač Anej Gorenjak. Na glasbenem tekmovanju v New Yorku je navdušil strokovno komisijo in prejel vabilo na samostojen recital v znameniti Carnegie Hall. Študent Akademije za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu, pianist Vid Ibic je na glasbeni poti osvojil več kot 24 najrazličnejših priznanj, kar osemkrat pa je dosegel absolutno prvo mesto in dvakrat maksimalno število točk. Posnetek zaključuje izjemni projekt, mladinski saksofonski orkester SOS Junior. Združuje mlade saksofoniste iz vse Slovenije, njihov idejni oče in vodja je Lev Pupis. Spremljali boste lahko raznolike izvedbe znanih in manj znanih del od klasicističnega do sodobnejšega časa.

Koncerti – kulturno-umetniški program Nagrajenec Prešernovega sklada 2022: Skladatelj in dirigent Damijan Močnik, izbor ustvarjalnega opusa

14. 4. 2022

Oddajo sestavlja izbor arhivskih posnetkov s koncertnimi izvedbami del iz opusa skladatelja, dirigenta in profesorja Damijana Močnika. Njegove kompozicije spadajo med najpogosteje izvajana slovenska zborovska dela, izvajajo pa jih tudi drugod po svetu. Opus poleg zborovske glasbe obsega obsežna vokalno-instrumentalna dela in vsebuje bogat preplet ritmičnih, melodičnih in harmoničnih idej in vplivov. Tokratni glasbeni izbor predstavljajo različne zborovske zasedbe iz Slovenije.

Koncerti – kulturno-umetniški program Koncert ob podelitvi Nobelove nagrade za mir 2021, posnetek iz Osla

13. 4. 2022

Glasbeno praznovanje v čast Nobelovima nagrajencema za mir je pripravil Nobelov inštitut v sodelovanju s Filharmonijo Oslo in Norveško radiotelevizijo. Prejemnika nagrade sta filipinsko-ameriška novinarka Maria Ressa ter ruski novinar in urednik Dmitry Andreyevich Muratov za njuna prizadevanja na področju zaščite svobode izražanja v novinarstvu. Glasbeni solisti, plesalci, orkester in zbor Fiharmonije Oslo so nastopili pod vodstvom dirigentke Elim Chan. V izjemni koreografiji in režiji Fredrika Benke Rydmana so predstavili raznolik progam od Vivaldija, preko Prokofjeva, Glassa, Bernhofta in Stravinskega do zaključne Beethovnove Ode radosti. THE NOBEL PEACE PRIZE CONCERT/Norveška2021/režija: Nicolai Sørensen

Koncerti – kulturno-umetniški program Nagrajenka Prešernovega sklada 2022: Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, izbrani glasbeni nastopi

7. 4. 2022

Andreja Zakonjšek Krt deluje kot koncertna in operna sopranistka. Po diplomi se je izpopolnjevala v koncertnem petju, od sezone 1996 pa se predstavlja kot solistka Opere SNG Maribor. Redno sodeluje tudi z Ljubljansko Opero, Slovensko filharmonijo, Mariborsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Slovenskim komornim zborom in drugimi. Delovala je tudi na področju baročne in sodobne glasbe z različnimi komornimi sestavi. Del njenega širokega izvajalskega področja predstavlja izbor arhivskih posnetkov z njenimi nastopi.

Nova evropska pesmarica, Ponovno skupaj V objemu množine, glasbeni spot RTV Slovenija, evrovizijska glasbena koprodukcija

30. 3. 2022

Nova evropska pesmarica, mednarodna koprodukcija televizijskih hiš, članic EBU-ja, je leta 2021 nosila podnaslov Ponovno skupaj. Osem televizijskih hiš je na temo ponovnega zbližanja ljudi po pandemiji posnelo videospote. Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj RTV Slovenija je videospot posnelo v Cankarjevem domu, Narodni galeriji in v slikoviti gorski dolini pri Kamniški Bistrici. V oddaji avtor glasbe in pevec Samo Vovk, pevka Lea Rihter in režiser Nikolaj Vodošek razkrijejo ozadje nastanka videospota in nanizajo svoje misli o ustvarjanju v času koronavirusa. Avtor glasbe Samo Vovk, besedilo Nejc Podobnik, izvajalci Samo Vovk, Lea Rihter, Leon Firšt, Barbara Grahor Vovk in Jana Gamser. Direktor fotografije Gregor Kitek, scenarij in režija Nikolaj Vodošek, urednik in vodja slovenskega dela koprodukcije Daniel Celarec.

Koncerti – kulturno-umetniški program Glasbeni utrinek: Aco Aleksander Bišćević (F. Schubert)

28. 3. 2022

Studijska glasbena vizualizacija s priznanim slovenskim tenoristom Acom Aleksandrom Bišćevićem. V njegovi občuteni izvedbi boste spremljali tri samospeve Franza Schuberta: Blaženost (Seligkeit), Slavčku (An die Nachtigal) in V večerni zarji (Im Abendrot). Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Vojko Boštjančič.

Nova evropska pesmarica, Ponovno skupaj Nova evropska pesmarica – Ponovno skupaj, evrovizijska glasbena koprodukcija

23. 3. 2022

Nova evropska pesmarica, mednarodna koprodukcija televizijskih hiš, članic EBU-ja, je leta 2021 nosila podnaslov Ponovno skupaj. Osem televizijskih hiš (RTV Slovenija, ORF, Televizija Romunija, Norveška radiotelevizija, Radiotelevizija Portugalska, kazahstanska Agencija Khaber, Francoska televizija in RT Srbija) je na temo ponovnega zbližanja ljudi po pandemiji posnelo videospote. RTV Slovenija je v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj posnela skladbo V objemu množine. Glasbo zanjo je napisal Samo Vovk, besedilo Nejc Podobnik, videospot pa so posneli v Narodni galeriji, Cankarjevem domu in slikoviti gorski dolini pri Kamniški Bistrici. V glasbeni dokumetarni oddaji si boste poleg videospotov vseh sodelujočih televizij lahko ogledali tudi utrinke s snemanj ter zanimive pogovore z glasbeniki in ustvarjalci na temo zbližanja ljudi po pandemiji. NEW EUROPEAN SONGBOOOK – BACK TOGETHER/Francija/2021/ Scenarij in režija Guillaume Boitrelle

Nova evropska pesmarica, Ponovno skupaj Srbija, evrovizijska glasbena koprodukcija

17. 3. 2022

Nova evropska pesmarica, mednarodna koprodukcija televizijskih hiš, članic EBU-ja, je bila leta 2021 nosi podnaslov Ponovno skupaj. Osem televizijskih hiš (RTV Slovenija, ORF, Televizija Romunija, Norveška radiotelevizija, Radiotelevizija Portugalska, kazahstanska Agencija Khaber, Francoska televizija in RT Srbija) je na temo ponovnega zbližanja ljudi po pandemiji posnelo videospote. Za RTV Slovenija so ga posneli v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj, tokrat pa se predstavlja Radiotelevizija Srbija. NEW EUROPEAN SONGBOOOK – BACK TOGETHER/Srbija/2021/režija: Stanojlović Petar

Festivali 16. Festival Slowind 2014: Glasba iz Japonske – Drevored (Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in gosti, dirigent Robert Aitken)

15. 3. 2022

Pihalni kvintet Slowind je k programskemu oblikovanju svojega 16. festivala sodobne glasbe povabil izjemnega flavtista, skladatelja in dirigenta Roberta Aitkena, ki prihaja iz Kanade. Pripravil je izbor subtilne glasbe z Daljnega vzhoda, katere osrednja osebnost je japonski avantgardni skladatelj Toru Takemicu. Izpovedna moč njegove glasbe je pustila neizbrisen pečat v japonski kulturi 20. stoletja, na glasbenem in filmskem področju. Na zaključnem koncertu festivala smo v izvedbi izkušenih slovenskih in gostujočih japonskih interpretov sodobne klasične glasbe, posneli raznovrsten izbor njegovih kompozicij in predstavitev kompozicije mlajšega japonskega skladatelja Tošia Hosokave.

Stran 1 od 18
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov