Napovednik: Film tedna: Dogodek, francoski film

Francija leta 1963.

Anne je nadarjena študentka iz delavske družine, ki ji napovedujejo svetlo prihodnost. A ko nepričakovano zanosi, se začne svet okoli nje podirati.

Želja po dokončanju študija in po osvoboditvi od delavskega okolja se naenkrat zdi vse bolj oddaljena.

Zaključni izpiti se hitro približujejo, zato se Anne odloči, da bo ukrepala. Kolegice ji povedo za žensko, ki naj bi za izdatno plačilo v strogi tajnosti opravljala splave.

Anne se mora na tej veliki preizkušnji spopasti s sramom in bolečino, pa tudi z grožnjo zaporne kazni …

S filmom sem hotela raziskati občutke in se osredotočiti na intimno napetost, ki se skozi zgodbo stopnjuje. Ko dnevi minevajo, se dekletovo obzorje krči, telo pa postaja zapor. Vendar ne gre le za splav. Moja protagonistka Anne je družbena odpadnica. Prihaja iz delavske družine in je prva, ki se je vpisala na univerzo. Na fakulteti je vzdušje bolj meščansko, družbena pravila in moralni principi pa strožji. Anne prehaja iz enega sveta v drugega, s seboj pa nosi skrivnost, ki bi lahko pokopala vse njene upe. Pri dvajsetih letih človek že išče svoje mesto v svetu. Ampak kako naj to počne, če na vsakem koraku tvega svojo prihodnost? /.../ Moj film ne govori o ljubezni, pač pa o želji. Druga tema, ki je zame zelo pomembna, je telesni užitek. Anne se implicitno bori za svojo pravico do užitka. Zavračam idejo, da je ženski užitek sprejemljiv le v smislu njenih čustev. V tem pogledu je dekletova zgodba radostna in sodobna. V njej je ravno toliko jeze kot poželenja.

režiserka Audrey Diwan

HAPPENING / DOGODEK / FRA / 2021
Režija: Audrey Diwan / Scenarij: Marcia Romano, Audrey Diwan, Annie Ernaux / Igrajo: Anamaria Vartolomei, Anna Mouglalis, Kacey Mottet Klein, Luàna Bajrami …

Film bo še 30 dni po predvajanju na voljo na portalu RTV 365.