Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Prigode mladega Voltaira

Francoska biografska nadaljevanka prikazuje življenje mladega Voltaira (François-Marie Arouet, 1694–1778; psevdonim Voltaire naj bi začel uporabljati leta 1718), razsvetljenskega filozofa, pisatelja in zgodovinarja. Zagovarjal je svobodo govora, versko strpnost, državljanske svoboščine in ločitev državnih institucij od Cerkve.

Voltaire se je po končani jezuitski gimnaziji vpisal na pravo, a študija ni končal, posvetil se je pisateljevanju. Njegov slog je bil duhovit, kritiziral je vlado in satirično opisoval politične osebnosti. Zaradi razžalitve vojvode Filipa Orleanskega je bil eno leto zaprt v Bastilji, kjer je napisal tragedijo Edip (Oedipe, 1719). Leta 1726 se je zapletel v spor z mladim plemičem in spet bi moral v zapor, a se mu je uspelo dogovoriti za izgnanstvo. Odšel je v London, kar je bila prelomnica v njegovem življenju, saj je lahko svobodno govoril, naučil se je tujih jezikov in spoznal novo literaturo. Pravijo, da je Voltaire Francijo zapustil kot pesnik in se vrnil kot filozof.

Iz Voltairove bogate ustvarjalne dediščine imamo v slovenščino prevedenih malo del: Kandid ali Optimizem, Zadig, Filozofske zgodbe.


LES ADVENTURES DU JEUNE VOLTAIRE / Voltaire in Love / Francija / 2020 / 12+
scenarij: Alain Tasma, Georges-Marc Benamou, Henri Helman
režija: Alain Tasma
v glavnih vlogah: Thomas Solivérès, Victor Meutelet, Victor Le Blond, Christa Theret, Patrick D’assumcao, Pascal Demolon, Eugène Marcuse, Tom Pezier, Éric Caravaca, Maud Wyler, Hippolyte Girardot, Valérie Bonneton, Daniel Hanssens

Zadnje oddaje

Nazaj
Naprej
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov