Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Prisluhnimo tišini • oddaje

Prisluhnimo tišini Nov zakon v pomoč gluhoslepim

29.06.2024

Gluhoslepota pomeni hkratno okvaro vida in sluha, zato gluhoslepe osebe potrebujejo posebne prilagoditve v vsakdanjem življenju, tudi za sporazumevanje. Zadnji teden junija je po vsem svetu teden Helen Keller, gluhoslepe ameriške pisateljice in borke za pravice gluhoslepih. Zato smo v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini pod drobnogled vzeli predlog zakona o uporabi jezika gluhoslepih, ki ga je pripravilo in v javno obravnavo vložilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na predlog je prispelo 24 pripomb iz različnih organizacij, ki opozarjajo na neusklajenost z zakonom o osebni asistenci, neustrezen kriterij ugotavljanja gluhoslepote in tudi diskriminatornost.

Prisluhnimo tišini Častitljivih 25 let Tihih stopinj

22.06.2024

25 let in 25 predstav gledališke skupine Tihe stopinje. Ob tem častitljivem jubileju so se gluhi in naglušni igralci s predstavo Čarovniški proces v začetku junija tako že 25. priklonili navdušenemu občinstvu. Več o predstavi Čarovniški proces in dogajanju v zaodrju ob 25-letnici delovanja skupine Tihe stopinje boste izvedeli v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

Prisluhnimo tišini Kdo je slušni akustik

15.06.2024

Janez Juvanovič je upokojeni elektroinženir, ki ima že nekaj časa težave s sluhom. Zaradi ponovnega poslabšanja se je obrnil na svojo zdravnico in uvrstila ga je na seznam upravičencev do slušnega aparata. Vendar ga je skrbelo, da slušni aparat škoduje zdravim dlačicam in s tem sluhu. Podobna vprašanja in negotovosti se porajajo veliki večini uporabnikov slušnih aparatov. Slušni akustiki so lahko prvi, ki nam pomagajo najti odgovore na vprašanja. Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije je pred dvema letoma podala pobudo za razvoj poklicnega standarda – NPK Akustik za slušne aparate. Več izveste v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

Prisluhnimo tišini Navijajmo brez hrupa

08.06.2024

Nogometna tekma februarja letos med Mariborom in Muro se je žal spremenila v moro, ko je z navijaških tribun priletelo pirotehnično sredstvo, ki bi bilo lahko usodno za mladega napadalca NK Mura Nika Kasala in njegove soigralce. Poškodba, ki jo je utrpel Niko Kasalo, ni bila običajna, kakršno bi pričakovali na nogometnem igrišču. Nekaj časa je namreč zaradi glasnega poka ostal brez sluha. Prav zaradi vse večje izpostavljenosti hrupu, tako na odprtem kot v zaprtih prostorih, je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije organizirala okroglo mizo z naslovom Izzivi hrupa in glasnosti. O posledicah uporabe glasnih pirotehničnih sredstvih ter izzivih hrupa in glasnosti v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

Prisluhnimo tišini Gluha učiteljica in kemik: Ko obožuješ svoj poklic

01.06.2024

V tokratni oddaji Prisluhnimo tišini boste spoznali slovenskega gluhega kemika, ki je študiral na znameniti univerzi Gallaudet v Washingtonu v Združenih državah Amerike, in gluho Američanko z gluhim psom. Karlie Waldrip je po rodu iz Teksasa, kjer je tudi diplomirala. Danes kot potujoča učiteljica z gluhim psom Rhettom poučuje gluhe in naglušne, slišeče pa ozavešča o gluhoti, tudi o gluhoti psov. Več boste izvedeli v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

Prisluhnimo tišini Tudi med gluhimi in naglušnimi so LGBTQIA+

25.05.2024

Na presečišču dveh ranljivih skupin – gluhih, naglušnih in LGBT-oseb – smo spoznali naglušnega Naia Štagarja, mladega transaktivista, ki je letos pod okriljem zavoda TransAkcija organiziral okroglo mizo o sluhu. Pravi, da je znakovni jezik za nekatere ljudi, ki so obenem del LGBT-skupnosti, osvobajajoč. Med osebami z oviranostmi so tudi LGBT-osebe, čeprav se zaradi strahu pred izključitvijo iz primarne skupnosti le redko javno razkrivajo.

Prisluhnimo tišini Kako varni vozniki so osebe z omejitvami

18.05.2024

Nikolaj je že 22 let ponosen lastnik vozniškega dovoljenja. Ekipa oddaje Prisluhnimo tišini ga je spremljala pri treningu varne vožnje na Vranskem, kjer je želel obnoviti svoje znanje. Kako gluhe osebe opravijo vozniški izpit? Kako ga naredijo gibalno ovirane osebe? Kakšne omejitve veljajo zanje in ali so lahko poklicni vozniki tovornjakov in avtobusov? Več izveste v oddaji Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu 18. maja ob 15.25 na prvem programu Televizije Slovenija. Vabljeni k ogledu.

Prisluhnimo tišini Poti do duševnega zdravja ob izgubi sluha

11.05.2024

Konec aprila je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije v Ljubljani pripravila mednarodno konferenco Poti do duševnega zdravja ob izgubi sluha, ki je združila tako domače kot tuje strokovnjake s tega področja. Med drugim so predstavili prve raziskave o duševnem zdravju oseb z izgubo sluha, več pa izveste v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

Prisluhnimo tišini Gluhi delavci ob 1. maju

04.05.2024

Ob nedavnem prazniku dela, prvem maju, smo obiskali gluhe delavce, ki kljub oviram zaradi svoje invalidnosti s predanostjo, vztrajnostjo in strokovnostjo dokazujejo, da so nepogrešljiv del delovne sile. Bojan Mežnar je gluhi pripravljavec proizvodnje v podjetju IP Skaza, ki je prav lani prejel laskavi naziv Skazina zvezda. Jelena Bolšedonova je prva gluha dostavljavka pri Woltu, Urška Mermolja pa po uspešno končani fakulteti skrbi za računovodske storitve v prenovljenem letovišču Floramare Resort zdravja.

Prisluhnimo tišini Dolgotrajna oskrba: še veliko neznank

27.04.2024

Dolgotrajna oskrba je namenjena ljudem, ki v daljšem obdobju ali za stalno potrebujejo pomoč druge osebe pri opravljanju osnovnih in podpornih opravil. Zakon o dolgotrajni oskrbi prinaša štiri temeljne pravice: pravico do oskrbovalca družinskega člana, dolgotrajno oskrbo na domu, dolgotrajno oskrbo v instituciji in denarni prejemek, obenem pa še dodatni pravici: e-oskrbo in storitve za krepitev in ohranjanje samostojnosti. Več o uveljavljanju dolgotrajne oskrbe, upravičencih, komisijah in izzivih boste izvedeli v tokratni oddaji.

Prisluhnimo tišini Ni meritev, ni poklicne bolezni

20.04.2024

Čeprav je bil lani po 30 letih sprejet nov pravilnik o poklicnih boleznih, ki naj bi marsikomu celo olajšal uveljavljanje poklicne bolezni, je njeno priznanje včasih skorajda nemogoče. Pravilnik med drugim priznava tudi gluhoto in naglušnost kot poklicno bolezen in omogoča uveljavljanje poklicne bolezni tudi upokojencem, ki so v času zaposlitve zboleli zaradi dela v neprimernem delovnem okolju. To se je zgodilo tudi Melaniji Lebreht, ki je nekoč delala v eni izmed ljubljanskih tekstilnih tovarn. Po stečaju tovarne ni nikjer več dokumentov o merjenju hrupa v podjetju, seveda ne po krivdi delavk in delavcev. Več v oddaji Prisluhnimo tišini.

Prisluhnimo tišini FIHO: Riše tudi nasmeh bolnih otrok

13.04.2024

Bolezni, stiske, naravne nesreče, odvisnosti, nasilje, različne invalidnosti so del našega življenja. Dandanes vse več ljudi doletijo težke preizkušnje, pri tem pa jih pogosto zapostavljajo tako soljudje kot država. Zato deluje vrsta organizacij, ki pomagajo ljudem premagovati stiske in si znova pridobiti dostojno življenje. Tem skupinam namenja sredstva tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij FIHO, ki kot podaljšana roka države skrbi za najranljivejše. Več o FIHU in organizacijah, ki pomagajo ljudem v stiski, boste izvedeli tokratni v oddaji Prisluhnimo tišini.

Stran 1 od 24
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov