Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Prešernovi nagrajenci • oddaje

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik Prešerno, … o kulturi s portreti Prešernovih nagrajencev

08.02.2024

Pogovorna oddaja Prešerno bo posvečena Prešernovim nagrajencem in sogovorcem, ki bodo komentirali široko področje kulture in umetnosti. Predstavili bomo portrete nagrajencev, ki so nastali v sodelovanju novinarjev Uredništva oddaj o kulturi in režiserja Boža Grlja. Z gosti v studiu pa se bosta pogovarjala voditelja Melita Kontrec in Matevž Brecelj. Med drugim bomo govorili o pomenu kulture za preseganje delitev, vrednosti kritike in nagrajevanja, medijih, kulturnem opismenjevanju v okviru družine, družbenem in političnem aktivizmu ter o povezavi ljudske tradicije in sodobnega ustvarjanja.

Prešernovi nagrajenci Portreti Prešernovih nagrajencev

07.03.2023

V oddaji Portreti Prešernovih nagrajencev predstavljamo dobitnike najvišjih priznanj na področju kulture. Multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič sta prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo. Ema Kugler raziskuje različne medije in jih kot režiserka, scenaristka, kostumografka in scenografka prelije v filme. Te odlikujejo visoko estetizirane podobe in poglobljeno filozofsko preizpraševanje sveta in človeštva. Akademski slikar in profesor Herman Gvardjančič je že od šestdesetih let ena osrednjih osebnosti slovenske likovne umetnosti. Odlikuje ga raznovrsten in avtorsko izrazit opus. Nagrajenci Prešernovega sklada pa so pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, pianist in skladatelj Drago Ivanuša, pianist Alexander Gadjiev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar ter arhitekturni atelje Medprostor.

Prešernovi nagrajenci Portreti Prešernovih nagrajencev

08.02.2022

V oddaji Portreti Prešernovih nagrajencev predstavljamo dobitnike najvišjih državnih priznanj na področju kulture. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela klasični filolog in prevajalec Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent Mirko Cuderman. Akademik prof. dr. Kajetan Gantar je zaslužen za neprecenljiv prispevek k slovenskemu poznavanju antične književnosti in filozofije. Dr. Mirko Cuderman je temeljno zaznamoval slovensko zborovsko glasbo zadnjih desetletij. Nagrade Prešernovega sklada prejmejo pesnica in pisateljica Anja Štefan za literarno ustvarjalnost, dramska igralka Jette Ostan Vejrup za več vlog, skladatelj Damijan Močnik za opus vokalne in vokalno-instrumentalne glasbe, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt za vlogi v Simonu Boccanegri in Faustu, slikar Dušan Kirbiš za razstavo O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj ter režiserka Špela Čadež za animirani film Steakhouse. Oddajo so pripravili novinarji Uredništva oddaj o kulturi pod režijsko taktirko Alme Lapajne in Aljaža Bastiča.

Prešernovi nagrajenci Portreti Prešernovih nagrajencev

09.02.2021

V oddaji Portreti Prešernovih nagrajencev predstavljamo prejemnike najvišjih priznanj na področju kulture. Feri Lainšček že štirideset let bogati zakladnico slovenske literature, utrjuje mostove med domovino in Porabjem ter z zgodbami o ljubezni plemeniti našo književnost. Arhitekt Marko Mušič je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja močno zaznamoval jugoslovanski prostor z umetninami, ki se gibljejo med arhitekturo in skulpturo, pozneje pa se je s posebnim občutkom posvetil duhovnim, sakralnim in simboličnim objektom. Nagrajenci Prešernovega sklada so pesnik Brane Senegačnik, violinistka Lana Trotovšek, gledališki režiser Tomi Janežič, režiser in scenarist Matjaž Ivanišin, slikar Sandi Červek ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc. Pri pripravi oddaje so sodelovali novinarji Uredništva oddaj o kulturi pod režijsko taktirko Boža Grlja. Avtorji posameznih portretov: Boštjan Rous, Julija Vardjan, Matevž Brecelj, Tina Šrot, Marjana Ravnjak, Uršula Ana Mrežar, Boštjan Jurečič, Melita Kontrec. Režiser: Božo Grlj Redaktorica: Maša Levičnik

Prešernovi nagrajenci Portreti Prešernovih nagrajencev

09.02.2020

V oddaji Portreti Prešernovih nagrajencev predstavljamo bogato ustvarjalno pot in pronicljive misli o umetniškem udejstvovanju letošnjih Prešernovih nagrajencev. Milko Šparemblek se je kot koreograf, plesalec, dramaturg in režiser uvrstil v sam vrh baletnih umetnikov. Fotograf Stojan Kerbler je osrednja osebnost slovenske fotografije z bogatim opusom, ki je s tenkočutnim prikazom življenja haloških ljudi vrednota nacionalnega pomena. Nagrajenci Prešernovega sklada pa so prevajalka Suzana Koncut za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil, akordeonist in skladatelj Luka Juhart, igralka Nina Ivanišin, režiser Rok Biček, oblikovalec Nejc Prah in kostumograf Alan Hranitelj. Oddaja je nastala v sodelovanju novinarjev Uredništva oddaj o kulturi pod režijsko taktirko Špele Kuclar.

Prešernovi nagrajenci Stanu se svojega spomni: Portreti Prešernovih nagrajencev

05.02.2019

Prešenova pesem Pevcu je preprost manifest umetnika, ki je zavezan ustvarjanju, to pa prinaša sladke in trpke trenutke. Ta nenehna radovednost, odkrivanje novega in prepletanje različnih področij zaznamuje impozanten opus letošnjih Prešernovih nagrajencev. Filip Robar Dorin ni le scenarist in režiser svojih filmov, je tudi montažer in pionir neodvisne produkcije pri nas. Njegovi filmi so spreminjali pogled na svet in – predvsem med novomeškimi Romi – spreminjali tudi družbo samo. Bjanka Adžić Ursulov je kostumografka in scenografka z izjemno imaginacijo in prefinjenim čutom za lepo. Sodelovala je z mnogimi priznanimi evropskimi režiserji. Za nagrajence Prešernovega sklada je morda najbolj značilna natančnost v izražanju, naj si bo to verz pesnika Jureta Jakoba, le navidez preprosta oblika hiš arhitektov Tine Gregorič Dekleva in Aljoše Dekleva ali pa intimne komorne opere skladatelja Tomaža Sveteta. Skrb za vsak detajl odlikuje tako animirane filme Dušana Kastelica kot dirigiranje Martine Batič in zahtevne vloge Maruše Majer. S kratkimi televizijskimi portreti smo se poskusili približati njihovim umetniškim svetovom. Iskali smo vez med ustvarjalci in njihovim delom in prav pri vseh smo začutili izjemno predanost ter strast. režiser: Amir Muratović scenaristi: Darja Korez Korenčan, Marjana Ravnjak, Alenka Zor Simoniti, Zemira Alajbegović Pečovnik, Melita Kontrec in Amir Muratović direktor fotografije in snemalec: Andrej Lupinc

Prešernovi nagrajenci Beg je moj up: Portreti Prešernovih nagrajencev

08.02.2018

Beg je moj up, gozd je moj dom, odgovoril Črtomir Bogomili v Krstu pri Savici, ko se mu razblinijo upi. Je svet ustvarjanja up za prihodnost, je umetnost beg iz realnosti ali ravno obratno, opozarja na pereče probleme družbe in nas sooča z njimi? V oddaji vam bomo predstavili letošnja Prešernova nagrajenca, pesnika Borisa A. Novaka in koreografa in baletnika Janeza Mejača ter nagrajence Prešernovega sklada: direktorja fotografije Marka Brdarja, dramatičarko Simono Semenič, igralca Mateja Puca, fotografa Borisa Gaberščika, koreografinjo in baletno solistko Valentino Turcu in intermedijsko umetnico Majo Smrekar. Avtorji: Alenka Zor Simoniti, Tina Šrot, Maša Levičnik, Marjana Ravnjak, Nina Jerman, Boštjan Jurečič Režiser: Amir Muratović

Prešernovi nagrajenci Kdo zná noč temno razjásnit, ki tare duha! : Portreti Prešernovih nagrajencev

08.02.2017

Režiser: Slavko Hren Avtorji: Alenka Zor Simoniti, Julija Vardjan, Andreja Kočar, Boštjan Jurečič, Meta Česnik, Darja Korez Korenčan. V oddaji z naslovom Kdo zna noč temno razjasnit, ki tare duha, vam bomo predstavili akademsko slikarko Metko Krašovec in prevajalca Aleša Bergerja, letošnja Prešernova nagrajenca, in nagrajence Prešernovega sklada: skladateljico Nino Šenk, klarinetista, multinštrumentalista in skladatelja Boštjana Gombača ; pisateljico Mojco Kumerdej , skladatelja Mitjo Vrhovnika Smrekarja , avtorja stripa Tomaža Lavriča ter arhitekte Leno in Tomaža Krušec in Vida Kurinčiča.

Prešernovi nagrajenci Slep je, kdor se s petjem ukvarja

08.02.2016

SLEP JE, KDOR SE S PETJEM UKVARJA Portreti Prešernovih nagrajencev Režiser: Slavko Hren Avtorji: Marjana Ravnjak, Nina Jerman, Boštjan Jurečič, Alenka Zor Simoniti, Darja Korez Korenčan, Tjaša Razdevšek, Uršula Mrežar. Kdo so letošnji Prešernovi nagrajenci? Kdo je prejel glavno Prešernovo nagrado in kdo nagrade Prešernovega sklada? V oddaji vam bomo predstavili letošnje nagrajence.

Prešernovi nagrajenci Portreti Prešernovih nagrajencev

08.02.2015

Portreti Prešernovih nagrajencev Kdo so letošnji Prešernovi nagrajenci? Kdo je prejel glavno Prešernovo nagrado in kdo nagrade Prešernovega sklada? V oddaji vam bomo Predstavili dobitnike Prešernove nagrade in nagrajence Prešernovega sklada.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov