Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Omizje • oddaje

Omizje Omizje: Ob Svetovnem dnevu knjige - družina v sodobni slovenski literaturi

24.04.2024

Ob letošnjem Svetovnem dnevu knjige, je pisatelj Tone Peršak opozoril, da v številnih državah v šolah in knjižnicah vnovič prepovedujejo nekatera dela in avtorje. Toda, kaj bi bilo lahko v knjigah prepovedano, sporno, nezaželeno, kaj bi lahko pokvarilo naše otroke? Kaj nam o tem razkrivajo dela o družini? Odgovore smo poiskali pri pesnici, pisatelju in odgovorni urednici ene od mariborskih založb. Vabimo vas, da si pogovor o motivu družine v sodobni slovenski literaturi v oddaji Omizje ogledate nocoj, v sredo 24. aprila ob 20.00 uri v sporedu Televizije Maribor!

Omizje Omizje: Ob Svetovnem dnevu mladih prostovoljcev

17.04.2024

V sodobnem času prostovoljstvo nadomešča številne socialne, okoljevarstvene, človekoljubne in druge funkcije države, hkrati pa ga dojemamo kot vrednoto, predvsem primerno pri vzgoji mladih. Kakšne so izkušnje organizacij, ki razvijajo prostovoljstvo, nam bodo zaupali vodja enote Slovenske filantropije v Mariboru, direktorica Pekarne Magdalenske mreže, vodja Zavoda igrišče in vodja Salezijanskega mladinskega centra v Mariboru.

Omizje Omizje: Prve kasaške dirke na Slovenskem

10.04.2024

Mineva 150 let, odkar je Ljutomer gostil prve kasaške dirke na Slovenskem zato je tamkajšnja občina letošnje leto posvetila ljutomerskemu kasaču. Kje korenini bogata tradicije reje konj in društvena organiziranost rejcev, ki je med najstarejšimi v Evropi ? Kakšen je sedanji trenutek in prihodnost kasaštva, ki v številnih evropskih državah pritegne na hipodrome na tisoče obiskovalcev ? O tem bodo spregovorili naši gostje – predsednik Kasaškega kluba Ljutomer Branko Kristl, dolgoletni predsednik kluba, nekoč tudi predsednik Kasaške zveze Slovenije mag. Janko Slavič in rejec Branko Slana, čigar kasač Frodo ta čas vzbuja pozornost na hipodromu v Parizu. Bodite z nami v oddaji Omizje nocoj ob 20. uri na Televiziji Maribor.

Omizje Omizje: Kaj nas uči sistem volitev v Evropski parlament?

03.04.2024

Bližajo se volitve v Evropski parlament, za katere med slovenskimi volivci nikoli ni bilo veliko zanimanja. Toda, zakaj imamo več pravic na evropskih, kot pa na domačih parlamentarnih volitvah? Vprašanje smo zastavili predsednici Državnega zbora, direktorju Državne volilne komisije, ustavnemu pravniku, predsedniku politične stranke in predstavniku civilne družbe, ki si prizadeva za spremembe volilnega sistema v Sloveniji.

Omizje Omizje: Demenca

27.03.2024

V Sloveniji je bilo leta 2022 več kot 47 tisoč obolelih z demenco, projekcije za leto 2050 govorijo, da bo obolelih 85 tisoč. Kakšna je verjetnost, da bova med njimi vi in jaz? Še bolj verjetno je, da bomo med danes 100 tisoč svojci, ki skrbijo za osebe z demenco … O tej temi bomo govorili z dr. Jožico Gamse, novo predsednico Društva za pomoč pri Demenci Spominčica Maribor in Darjo Benko, delovno terapevtko v Domu starejših Senecura Hoče – Slivnica.

Omizje Omizje: Ob Svetovnem dnevu lutkovnega gledališča

20.03.2024

Na predvečer Svetovnega dneva lutkovnega gledališča, se bomo v Omizju posvetili tej prastari obliki gledališča, prvič uprizorjeni v 5. stoletju pred našim štetjem v antični Grčiji. Gre za umetnost, za katero je nekdo dejal, da je čudno domača in vabljiva. Naši sogovorniki bodo direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor, igralec animator v tem gledališču, in sodelavka za odnose z javnostmi, ki skrbi tudi za Lutkovni muzej Maribor.

Omizje Omizje: Ob Svetovnem dnevu socialnega dela

13.03.2024

15. marec je Svetovni dan socialnega dela. V Sloveniji smo pred kratkim dobili zakon, ki ureja dolgotrajno oskrbo, v drugi polovici prihodnjega leta bomo začeli plačevati tudi prispevek za ta namen. Kako ta sistem vstopa v prakso, nam bodo pomagali razumeti direktorica Centra za socialno delo Maribor, strokovna delavka za področje dolgotrajne oskrbe in direktor Doma Danice Vogrinec v Mariboru.

Omizje Omizje: Šport v osnovnih in srednjih šolah

06.03.2024

Kako pomembna je fizična aktivnost v našem izobraževalnem sistemu? Kako potekajo ure športa na osnovnih in srednjih šolah? S kakšnimi težavami se srečujejo profesorji, ki izvajajo pouk in kako vidijo fizično aktivnost mladih v prihodnje? O teh temah in ostalih rečeh, ki so pomembne pri urah športa sem se pogovarjal s peterico strokovnjakov, ki so vpeti v naš športno izobraževalni sistem.

Omizje Omizje: Zelen.kom

21.02.2024

21. februar je Mednarodni dan maternih jezikov. Na stičišču jezika, znanosti in medijev pa je na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru nastal projekt Zelen.kom, o tem, kaj vemo, kako se izobražujemo, s kom in kako komuniciramo, se pogovarjamo in pišemo o podnebnih spremembah. Ali nam jezik pri tem pomaga?

Omizje Omizje: Maistrovo leto

31.01.2024

Slovenska vlada je že junija lani letošnje leto razglasila za leto generala Rudolfa Maistra. Prav letos bo minilo 150 let od rojstva in 90 let od smrti generala in pesnika, ki je hkrati ena najpomembnejših osebnosti slovenske zgodovine 20. stoletja. Kaj prinaša Maistrovo leto ? O tem bomo govorili z magistrico Lučko Lazarev Šerbec, predsednico Zvede društev generala Maistra, Alenko Juvan iz Medobčinskega muzeja Kamnik, Alešem Arihom, predsednikom Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra v Mariboru in zgodovinarjem dr. Gregorjem Antoličičem, znanstvenim sodelavcem ZRC SAZU in docentom, za predmetno področje Novejša in sodobna zgodovina na Filozofski fakulteti v Mariboru.

Omizje Omizje: Kaj novi zakon o medijih prinaša regionalnim medijem?

24.01.2024

Čez en teden se bo iztekla dvomesečna javna razprava o predlogu novega Zakona o medijih. Nas tokrat zanima, kaj bo novi zakon o medijih prinesel regionalnim medijem? Naši sogovorniki bodo svetovalec ministrice za kulturo za področje medijev, novinarka in urednica Radia Štajerski val, najstarejše lokalne radijske postaje v Sloveniji, ter novinarka Večera, največjega regionalnega tiskanega medija v severovzhodni Sloveniji..

Omizje Omizje: 120 let Pokrajinskega muzeja Maribor

17.01.2024

Pogovorne oddaje o vrsti aktualnih družbenih tem.

Stran 1 od 20
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov