Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Arhiv

Male sive celice Pripomoček za sladoled

3. 6. 2023

Po napetem tekmovanju smo že vsi lačni in bi si radi privoščili sladoled. V hladilniku smo našli sladko smetano. Kateri pripomoček je nujen, da bomo lahko sladoled jedli že čez nekaj minut? a) skrinja b) mešalnik c) tekoči dušik d) limonin sok

Smrtonosni plenilci Superčuti

30. 5. 2023

Tokrat bo Steve v živalskem kraljestvu iskal najizjemnejše med superčuti. Nevarni plenilci plen zaznavajo z vidom, vohom in občutki, ki si jih ljudje ne moremo niti zamisliti. Steve bo ponoči iskal žival, ki vidi z zvokom, v oddaji pa bodo poustvarili tudi superglasnega živalskega orjaka in odkrili, kako je loviti s superčuti.

Male sive celice Napaka pa taka #31

27. 5. 2023

Tekmovalce čakajo tri trditve, v vsaki je ena beseda neustrezna. Če vam uspe najti pravilen nadomestek v petnajstih sekundah, boste za to nagrajeni s petimi točkami.

Smrtonosni plenilci Moč plenilcev

23. 5. 2023

Steve bo moč najsposobnejših plenilcev med divjimi živalmi preverjal z boksanjem. Videli bomo tudi, kako volkovi podrejo bizona. Steve se bo z medvedom pomeril v lovljenju lososov. Poleg tega bodo na gradu Warwick izvedli najsodobnejši tehnološki poskus doslej, s katerim bodo na edinstven način prikazali delovanje orjaškega orla.

Smrtonosni plenilci Hitrost

16. 5. 2023

V tej oddaji se bomo pomerili z najhitrejšimi plenilci. Ena od teh je strmoglavec, največja in najnevarnejša morska ptica. Druga je najhitrejša kopenska žival, gepard. Ta je ustvarjen za hitrost. Tretja pa je tun, najhitrejši med ribami, saj se za plenom podi s hitrostjo 70 km/h.

Smrtonosni plenilci Morski psi

9. 5. 2023

Tokrat si bomo ogledali sinjega morskega psa, ki ima največje prsne plavuti med morskimi psi svoje velikosti. Iskali bomo najučinkovitejšo čeljust morskega psa. Tu prednjačijo morski psi svetlikavci, šesteroškrgarji in že izumrli megalodon, ki je bil dolg kar 20 metrov. Spoznali bomo tudi skrivno moč kladvenice, ki plen lovi tako, da ga zaznava z elektrorecepcijo.

Infodrom Hrup

26. 4. 2023

Sedem minut sedenja ob zvočniku na koncertih je dovolj, da si lahko poškodujemo sluh. Tako vam je verjetno po glasnejšem koncertu še kakšen dan odzvanjalo v ušesih. Če piskanje ne poneha, že lahko govorimo o tinitusu. Različnemu hrupu se sicer težko izognemo. Mi smo se odpravili na Osnovno šolo Antona Tomaža Linharta, kjer smo z učenci izmerili hrup v več šolskih prostorih.

Za repom Teci počasi

27. 4. 2023

Klemen in Nika sta se znašla pred ugankarskim izzivom. S pomočjo treh pomigov bosta poskušala razkriti skrito žival. Jima bo uspelo? In katere stereotipe o živalih bosta porušila? Najprej bosta hitela, nato bosta svoj korak upočasnila. Pridružite se jima pri prvem pohodu … Za repom.

Male sive celice Napaka pa taka #26

22. 4. 2023

Tekmovalce čakajo tri trditve, v vsaki je ena beseda neustrezna. Če vam uspe najti pravilen nadomestek v petnajstih sekundah, boste za to nagrajeni s petimi točkami.

Male sive celice Hitre celice #26

22. 4. 2023

Nizu soglasnikov dodajte samoglasnike in se poigrajte s presledki, tako da boste dobili vsebinsko ustrezne besede, imena ali fraze. Tokratni vsebinski sklopi: 1. Profesionalni teniški igralec 2. Pasme domačih mačk 3. Naravne znamenitosti v Triglavskem narodnem parku

Male sive celice Prepoznaj ustrezno ribo!

15. 4. 2023

Rok je med poletnimi počitnicami ob Jadranskem morju prvič uspešno ribaril. Katero od rib na fotografiji je ujel? Izberi med sličicami: a - b - c - d!

Male sive celice Kako ločimo kuhana jajca od surovih?

8. 4. 2023

Na mizi imamo šest jajc. Vsa so na videz enaka. Razlika je le, da so tri jajca kuhana, tri pa surova. Tri so označena s križcem, tri pa s piko. Za zdaj ne izdamo, katero so kuhana in katera surova. Poglejmo, kako jih lahko ločimo, ne da bi poškodovali lupino. Najprej zavrtimo jajce s križcem in jajce s krogcem hkrati in opazujmo razliko. Ja, jajce s križcem se vrti bistveno hitreje kot jajce s piko. Sedaj poskušajmo najprej zavrteti jajce s križcem in ga vmes zaustaviti. To se takoj zaustavi. Kaj pa jajce s piko? Tole se pa še kar vrti. Še eno razliko lahko ugotovimo. Poskusimo ju zavrteti na konici. Najprej jajce s križcem. Lepo se vrti tudi na konici. Zdaj pa jajce s piko … To se pa sploh noče vrteti na konici. Poglejmo, kaj se skriva v lupini jajca s križcem. Ja, to jajce je torej trdo kuhamo. Ko zavrtimo kuhano jajce, je njegova sredica trdna in jajce ima stalno težišče, zato se vrti enakomerno in hitro. Kaj pa se skriva v lupini jajca s piko? Ja, to je tukaj pa je surovo jajce. Ko smo zavrteli surovo jajce, je bila njegova sredica tekoča in se je premikala znotraj lupine, skupaj z njo pa tudi težišče, zato se je vrtelo počasneje. Ko smo ga poskušali zaustaviti, pa se je v notranjosti prav zaradi tekočnosti vrtelo še naprej, ko smo odmaknili roko. No, našli smo pravilen odgovor. Hitreje se torej vrti kuhano jajce, kar pomeni, da je pravilen odgovor A.

Infodrom Preveč oblačil škodi okolju

7. 4. 2023

Spomladi začnemo pospravljati debela zimska oblačila in ugotavljati, ali je z novo sezono in novimi smernicami čas tudi za nova oblačila. Fino je, da dvakrat premislimo, ali res potrebujemo nova oziroma kaj bomo s starimi. Na Snapchatu ste nam zaupali nekaj okolju prijaznih idej. Večina vas oblačila podari svojim mlajšim sorodnikom. O tem so se v okviru projekta Erasmus pogovarjali tudi učenci na Osnovni šoli Naklo, ki so gostili vrstnike iz Nemčije, Danske in Francije.

Male sive celice Klitje rastline na svetlobi in v temi

1. 4. 2023

Tia je en kalilnik s semenom postavila na okensko polico, drugega pa je zaprla v omaro. Po nekaj dneh sta semeni vzklili. Kaj je Tia videla po 20 dneh opazovanja? a) Rastlina v temi je bila manj zelena in nižja. b) Rastlini sta bili enako visoki. c) Rastlina v temi je imela večje liste. d) Rastlina v temi je bila bistveno manj zelena in višja.

Infodrom Zakaj je spanje pomembno?

31. 3. 2023

Ljudje tretjino življenja prespimo, in to je dobra stvar! Premik ure na poletni čas vpliva tudi na spalne navade nekaterih, strokovnjaki pa ugotavljajo, da so že tako zelo slabe. To potrjuje tudi naša anketa na Instagramu in Snapchatu. Velika večina vas v povprečju spi manj kot devet ur na noč. Mi smo raziskali, zakaj je spanje pomembno, osmošolci na Osnovni šoli Hinka Smrekarja pa so zaigrali, kako se pomanjkanje spanja kaže v učilnici.

Infodrom Projekt Williow

24. 3. 2023

Aljaska je najsevernejša zvezna država v Združenih državah Amerike. V okviru projekta Willow je ameriški predsednik Joe Biden odobril vrtanje in pridobivanje nafte in zemeljskega plina na javnih površinah, mnogi pa želijo, da se projekt ustavi, ker škodi okolju in podnebju. Pojasnjujemo, kaj je "projekt Willow" in zakaj je o njem tako burna razprava.

Infodrom Število pi

17. 3. 2023

V tednu možganov pa je tudi dan, ki ga Američani zapisujejo s števili 3, 1 in 4, torej 14. marec. Ker so to prve tri števke števila pi, so ta dan izbrali tudi za mednarodni dan matematike. Mimogrede, na ta datum se je rodil tudi Albert Einstein. Na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani so na ta dan med drugim organizirali tekmovanje v naštevanju decimalk te matematične konstante. Najbolje se je odrezal Nejc Korošec, ki je na pamet povedal kar 1123 decimalnih števil, nas pa je zanimalo, kako se lotiti učenja in kaj število pi sploh je.

Infodrom Infogrom o možganih

17. 3. 2023

Vsak tretji teden v marcu je posvečen možganom in pri nas poteka pod okriljem društva Sinapsa, ki je ta teden organiziralo številne dogodke in delavnice. Mi smo obiskali delavnico za otroke Moč besed, na kateri so mladi spoznavali možgane in pomen komunikacije. Infogrom.

Male sive celice Sušenje perila na prostem

11. 3. 2023

Mojca je ugotovila, da se perilo na balkonskem sušilu najhitreje posuši v suhih in vročih poletnih dneh. Razlog za hitrejše izhlapevanje vode s perila je: a) daljši dan b) nižji zračni tlak c) nizka vlažnost d) prisotnost prašnih delcev v ozračju

Infodrom Prehranska dopolnila

3. 3. 2023

Pozimi smo bolj nagnjeni k virusnim in prehladnim obolenjem. Da bi ostali zdravi, se oskrbimo s prehranskimi dopolnili, ki naj bi krepila naš imunski sistem. O tem smo se pogovarjali z učenci iz Osnovne šole Zalog in strokovnjakinjo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Stran 1 od 12
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov