Za primere smo vzeli različne situacije, s katerimi se dnevno soočate. Preverimo skupaj.

Kako pravilno pisati navadne in elektronske dopise?

Ker ste se nekateri vrnili v šolske klopi, smo za začetek prebrali dve opravičili.

Desno sporočilo je pravilno. Foto: TV Slovenija
Desno sporočilo je pravilno. Foto: TV Slovenija

V prvem primeru je Jaka navedel neprimerno "zadevo". Zadeva je po navadi ena beseda, recimo, opravičilo. V zadevi ne pišemo celotnih povedi. Učiteljici je napisal ŽIVIJO, kar bi bilo primerno za sošolca ali prijatelja. Za pozdravom je zapisal klicaj, kar je sicer primerno, vendar bi moral nadaljevati z veliko začetnico.
Pravilen in precej bolj spoštljiv je drugi zapis. Pomembno je, da v uradni komunikaciji uporabimo vljudnostne fraze, kot so: pozdravljeni, s spoštovanjem, vljudno vas prosim in podobno. Pomembno je, da jasno izrazimo, kaj želimo sporočiti in kako povedano vpliva na vrsto besedila.
Datuma in kraja (kot v navadnih uradnih dopisih) ni potrebno vstavljati v elektronska sporočila, saj ga naslovnik tako ali tako vidi, ko sporočilo prejme. Pomemben je tudi podpis s celotnim imenom, saj najbrž fant ni edini Jaka na šoli.

Kako napišemo vabilo na rojstni dan prijatelju?
Dopisi prijateljem so precej manj uradni, tudi vabila. Pomembno je, da ga pošljemo pravočasno, točno določeni osebi in da so v vabilu zapisane vse pomembne informacije: kje in kdaj se bo zabava dogajala.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

V nekaterih vabilih lahko zapišemo tudi, do kdaj želimo, da naslovnik potrdi svojo udeležbo. Pomembno je torej, da je iz vabila jasno razviden namen, v našem primeru vabilo na rojstni dan, kraj in čas dogodka, seveda so zasebna vabila lahko zanimiva, pisana, smešna, vizualno privlačna.

SMS sporočila

Za boljše sporazumevanje so uporabniki forumov in pisci SMS sporočil ustvarili poseben jezik, nekakšen mobilni »žargon«.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Predvsem mladi so postali zelo spretni v izmišljanju svojega, pogosto skrivnega jezika. V obtoku je veliko besednih okrajšav, novih izrazov in drugih elementov, ki naredijo SMS sporočilo zelo ustvarjalno. Mednje spadajo emotikoni. Zaradi tehničnih možnosti storitev, predvsem pa zaradi omejenega števila znakov, ki jih lahko uporabimo v enem SMS sporočilu, se pojavlja gospodarnost: zanemarjanje ločil, uporaba kratic, zapisovanje števnikov s številkami, uporaba emotikonov, vedno pogostejša raba anglizmov …
Kultura "sms sporočanja" vpliva na zborno izreko.

Razlika med emotikoni (slovensko čustvenčki) in emojiji
Čustveni simbol (ang. emoticon), za katerega se je pri nas udomačilo poimenovanje čustvenček (pa tudi emotikon), je sličica ali ikona, ki predstavlja čustva in občutke, sem sodi smeško.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Uporabljajo se s pomočjo standardnih znakov na tipkovnici in ločil ali pa so na razpolago kot že oblikovani simboli v klepetalnicah, igralnicah, storitvah neposrednega sporočanja, mobilnih telefonih in drugod.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Izražanju razpoloženja in čustev so se nato pridružile sličice, ki predstavljajo še vse ostalo – predmete, pojme, dejanja, glagole …
To je emoji (izgovorjava: emodži; množinsko: emodžiji). Emojiji so digitalni piktogrami, beseda prihaja iz japonščine in je japonska skovanka, ki pomeni slika in simbol. Nastali so na japonskih mobilnih telefonih konec devetdesetih let prejšnjega stoletja.
Leta 1982 so se pojavili v Kaliforniji na eni tamkajšnjih univerz. Vse se je začelo s smeškom. 37 let kasneje jih poznajo povsod po svetu.

Emotikoni so univerzalno prisotni na skoraj vseh napravah, platformah in tudi ljudje smo jih vzeli za svoje. Pomembno je vedeti, kdaj in kako uporabljati smeške. Seveda je njihova uporaba primerna na socialnih omrežjih, pri elektronski komunikaciji pa je nujno biti previden. Zasebna komunikacija dopušča emotikone, poslovna jih sprejema le izjemoma.

Naslednja stvar, na katero moramo biti pozorni, je, da poznamo pomen emotikonov in poznavanje ciljne javnosti (starost, spol, družbene skupine). Vsekakor dodatna previdnost ni odveč. Vsak emotikon ima svoj pomen, a kljub temu vsi ljudje vseh ne razumemo enako.

Učinek emotikonov
Pravijo, da emotikoni olajšajo komunikacijo. Negovorni komunikaciji dodajo čustva. Ljudje naj bi se na emotikone odzivali podobno, kot ob pogledu na obraz resničnih ljudi, ki izžarevajo prikazano občutenje.