Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 9. feb. 2023

TV Koper/Capodistria • Čet, 9. feb.

Telegiornale regionale del Friuli Venezia Giulia.

Regionalni dnevnik v italijanskem jeziku za FJK.

Per secoli, Bohinj è stato il centro alpino in Slovenia, dal momento che l'allevamento e la produzione di latticini è stata quella più sviluppata. Da maggio a metà giugno, mandrie di mucche della valle vanno sulle montagne e in autunno tornarono a valle. Questa tradizione è ancora oggi conservata.

Bohinj je bil stoletja najmočnejše planšarsko središče pri nas, saj je bilo planšarstvo z mlekarstvom tam najrazvitejše. Od maja do sredine junija se črede krav iz doline podajo na planine in se jeseni nato spet vračajo v dolino. Ta tradicija se ohranja še dandanes.

Oddaja namenjena vsem ljubiteljem alpinizma. Smučanje, deskanje, prosto plezanje in drugi športi na prostem, ki zagotavljajo adrenalinska doživetja.

Trasmissione dedicata alla poesia. Lettura e commento di poesie dell'ospite in studio.

Oddaja o poeziji. Branje in interpretacija poezij gostujočega avtorja.

Rubrica di approfondimento sui paesi mediterranei.

Poglobljen pregled na mediteranske države.

Alpe Adria e' un magazine curato dalle TV dell'Europa centrale. Si occupa di temi d'attualita', delle tradizioni e delle curiosita' del Centro Europa.

Mozaična polurna oddaja, ki predstavlja značilnosti posameznih krajev, dežel, ljudi, kulture, dogodkov in običajev s področja Srednje Evrope.

Tedenska oddaja, ki izpostavlja in komentira dogajanja na spletu in v socialnih omrežjih. Oddajo pripravlja in vodi Rebeka Legović.

Magazine settimanale di approfondimento coprodotto dalle redazioni giornalistiche delle sedi Rai di Trieste e di Bari. La trasmissione si prefige di esplorare l'est per interpretare l'ovest,alla ricerca delle radici comuni.

Tedenska magazinska oddaja, ki nastaja v sodelovanju med novinarskimi uredništvi deželnih sedežev Rai-a v Trstu in Bariju. Namen oddaje je osvetliti vzhod,da bi razumeli tudi zahod,ter iskanje skupnih korenin.

Giornalista e scrittrice molto legata alla sua terra, la Venezia Giulia storica, quindi Trieste, ma anche il suo circondario fino all'Istria e il Quarnero, Viviana Facchinetti è appassionata di storie di emigrazione, dei tanti giuliani che in epoche diverse sono emigrati in Australia, in Canada e non solo. Si è occupata anche dell'esodo degli istriani, fiumani e dalmati nel secondo dopoguerra. In questa puntata di Focus le sue opere e il suo punto di vista sulle vicende che hanno segnato il nostro territorio.

Z nami sta predsednika obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji.
S Ksenijo Dobrila in Walterjem Bandeljem o izzivih naših rojakov v novem letu.
Bodite z nami.

18:35
Vreme

Primorska kronika je informativna oddaja, ki ji dajejo značaj aktualnost, verodostojnost in regionalnost. Poročamo o vsem, kar se dogaja na Primorskem, segamo od Pirana pa vse do Bovca. Razvejana dopisniška mreža omogoča, da čutimo utrip krajev, tudi najmanjših. Prav zato lahko življenje v njih slikamo tako prepričljivo in doživeto. Odzivamo se na dnevne dogodke, hkrati pa ves čas razkrivamo in opozarjamo na družbene nepravilnosti. V naši oddaji z veseljem postrežemo tudi z dobrimi novicami, ki lepšajo naš vsakdan in naredijo našo/vašo oddajo skupaj z drugimi vestmi resnično vredno ogleda.

Telegiornale.

Poročila.

Notiziario sportivo quotidiano.

Dnevna športna oddaja.

Potopisna oddaja, ki prikazuje življenje, kulturo, zgodovino ter običaje in navade oddaljenih regij in pokrajin.

L'Europa si trova ad affrontare una domanda energetica crescente, prezzi volatili e problemi di approvvigionamento. E' importante ridurre l'impatto ambientale del settore energetico. C'è bisogno di una chiara strategia di rinnovamento e di innovamento soprattutto. Qual'è l'impegno della scienza in questo settore? Domenica 27 maggio l'approfondimento di "L'Universo è...esplorazione" con ospiti, esperti del settore e leader dell'innovazione.

Evropa se spoprijema z rastočim energetskim povpraševanjem, s cenami v nenehni rasti in s problemi oskrbe. Upoštevanja vreden in zelo pomemben je vpliv energetskega sektorja na okolje. Potrebujemo novo jasno strategijo obnove in predvsem modernizacijo le-tega. Kakšen je prispevek znanosti na tem področju? V nedeljo, 27 maja v oddaji "Vesolje je...raziskovanje" poglobitev na temo, z gosti, strokovnjaki za energetske zadeve in inovatorji.

BellItalia si occupa di musei e di restauri, ma anche di paesaggio, di centri urbani, di tradizioni, personaggi e curiosità collegati alla storia e alla cultura del nostro Paese.

BellItalia je oddaja o muzejih, restavriranju, pokrajinah, urbanih centrih, tradicijah, osebah in zanimivostih italijanske zgodovine in kulture. Skozi potovanja po italijanskih regijah se v posameznih epizodah odkrivajo umetniške zaklade, znamenitosti, znane in manj znane. Oddaja je namenjena osebam, ki želijo poizvedeti o italijanski umetnosti, kulturi in pokrajinah.

Telegiornale.

Dnevnik.

Serija dokumentarnih oddaj o krajih, tradicjah in ljudeh, ki prestavljajo identiteto Istre.

Serie di documentari realizzati nell'ambito del progetto Inter-Rives che vede collaborare le televisioni pubbliche dell'area del Mediterraneo grazie alla COPEAM. Questa serie propone i lavori realizzati dalle TV di Slovenia, Italia, Croazia, Tunisia, Spagna, Turchia, Malta, San Marino, Serbia-Vojvodina, Svizzera e sono dedicati ai temi del viaggio e del mare.

Serija dokumentarnih filmov realiziranih pod skupnim nazivom Inter-Rives. Projekt je nastal na pobudo COPEAM in združuje sodelovanje javnih televizijskih hiš Mediteranskega območja. Tematike dokumentarcev so zgodbe iz potovanj in obmorskega življenja. Dokumentarci so nastajali na javnih televizijah: Slovenije, Italije, Hrvaške, Tunizije, Španije, Turčije, Malte, San Marina, Srbije/Vojvodina in Švice.

Lungo il Danubio diversi parchi naturali si sono collegati e insieme si impegnano a mantenere la biodiversità, si scambiano esperienze, conoscenze e realizzano diversi progetti, molti dei quali finanziati con fondi europei.

Vzdolž Donave so se številni naravni parki povezali med seboj in skupaj skrbijo za ohranjanje biodiverzitete, si izmenjujejo znanja in izkušnje ter izvajajo različne projekte, tudi s pomočjo evropskih sredstev.

Duševno zdravje je mnogo več kot zgolj odsotnost duševnih bolezni in motenj. Svetovna zdravstvena organizacija je duševno zdravje opredelila kot »stanje dobrega počutja, v katerem posameznik razvija svoje sposobnosti, se spoprijema s stresom v vsakdanjem življenju, učinkovito in plodno dela ter prispeva v svojo skupnost. Ob tem je treba izpostaviti, da slaba kakovost življenja ni in ne bi smela biti pogojena s prisotnostjo duševne motnje. Kakovost življenja oseb z duševnimi motnjami je zaradi stigmatizacije in diskriminacije, ki so je le-ti še vedno deležni, pogosto nepravično nizka. Možnosti so in tudi dobre prakse, ki potrjujejo, da z ustrezno podporo v skupnosti, kvaliteta življenja oseb s težavami v duševnem zdravju, ni več vprašljiva.

V gradu Cmurek ob avstrijski meji domuje v prostorih nekdanje norišnice Muzej norosti.

Kraj, ki ga ni, na pol poti med Dunajem in Trstom, je z nenavadnimi zgodbami pritegnil etnologe, literate in glasbene skupine. Pod gradom teče Mura, ki ločuje pokrajini, je obenem meja med narodoma in jezikovna meja. Meje si postavljamo tudi sami: med ’normalnimi’ in drugimi, ki so jim prilepili nalepko ’norosti’, ’motenosti’, ’defektnosti’, ’neprilagojenosti’.
Po drugi svetovni vojni je bil v gradu Dom onemoglih, nato Dom za duševno defektne. Ko so enoto Socialno varstvenega zavoda Hrastovec leta 2004 zaprli, oskrbovance pa preselili, je nastala tišina. Sosedje so se začeli zavedati, da so zgodbe gradu, usode varovancev, pripovedi zaposlenih, medicinska oprema ter osebni predmeti, ki so ostali v gradu, pomembna, čeprav težavna dediščina. Posamezniki z obeh strani meje,iz Zavoda Muzej norosti opozarjajo na nedopustnost obstoja totalnih institucij. Naša država je med najbolj institucionaliziranimi državami na svetu, v velikih socialnovarstvenih zavodih prebiva 4000 ljudi.
Ti kraji so mitološki kraj slovenske literature. V noveli Smrt pri Mariji Snežni je Drago Jančar osrednji lik povzel po ruskem zdravniku Sergeju Kapralovu, ki se je med obema vojnama naselil v gradu Novi Kinek na Tratah. Tone Partljič v dveh romanih, Grob pri Mariji Snežni in Pri Mariji Snežni zvoni, pronicljivo riše te kraje skozi različne države in režime. Na Tratah je rojen pesnik in igralec Tone Kuntner, tu je odraščal Zlatko Zajc. V študiji Trate vaše in naše mladosti antropologa Rajka Muršiča osrednje mesto zavzema Mladinski klub Trate, Disco Fotogrupe M. Veljal je za najboljši alternativni rock klub v Jugoslaviji.
Trate so bile v vseh obdobjih odprte do drugačnih in svobodomiselnih. In to je nit, ki povezuje te le navidezno različne pripovedi.

scenarist, režiser in montažer: Amir Muratović
direktor fotografije: Bernard Perme
avtorja glasbe: Ana Kravanja in Samo Kutin

Z nami sta predsednika obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji.
S Ksenijo Dobrila in Walterjem Bandeljem o izzivih naših rojakov v novem letu.
Bodite z nami.

L'Energia dei Luoghi - Energija prostorov je reportaža o nedavnem Festivalu vetra in kamna, obsežnem nizu dogodkov, ki združujejo umetnost, znanost in znanje o Krasu. Zlasti občina Devin Nabrežina s kamnolomi, gozdovi in pogledom na morje je protagonistka zgodbe, povezane s pridobivanjem in predelavo ene najboljših sort med kraškimi marmorji. Umetniška rezidenca za mlade kiparje, obiski javnosti v kamnolomih, pesniške in plesne predstave, land-art instalacije, razstave in srečanja z geologi so le nekateri od dogodkov, opisanih v dokumentarnem filmu, ki posebno poglavje namenja Kamnu, razpršenemu muzeju kamna in kamnolomov v Nabrežini, ki ga je občinska uprava udejanjila v sodelovanju s skupino krajevnih ustanov in združenj. Dokumentarec, ki ga je režiral Piero Pieri, je nastal v produkciji Deželnega sedeža RAI za Furlanijo Julijsko krajino. Za slovensko verzijo je poskrbela Luana Grilanc.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov