Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 25. okt. 2020

TV Maribor • Ned, 25. okt.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Oddaja Slovenski utrinki, ki je na madžarski televiziji na sporedu od leta 1992 vsakih štirinajst dni, je informativnega značaja. Pripravlja se o Slovencih na Madžarskem in je namenjena predvsem na Madžarskem živeči slovenski skupnosti. V magazinih je največji poudarek na narodnostni kulturi, ohranjanju porabske tradicije, porabskem šolstvu in narodnostni politiki. Vključeno je tudi čezmejno sodelovanje med Prekmurjem in Porabjem, občasno pa so objavljene tudi reportaže iz Slovenije. Vabljeni k ogledu.

Poletno jutro na Ptuju se začenja s turističnim potencialom, od kulture do kulinarike, Rimskih iger, spletanja čebule in zelo stare sekvoje. Ne manjka tudi poezije in glasbe mlade skupine Anomalo. Pravi opij!

V tretji oddaji 25. festivala Fens vam bomo predstavili udeležence v prvi kategoriji Najstniškega Fensa 2020. Avtorske skladbe boste spoznali v zanimivih ter ustvarjalnih predstavitvah mladih izvajalcev in v njihovih videospotih. Predstavili se bodo: MINKA LAVRIČ... ŽIVA FERARIČ... LARA CARIĆ... LEDA TURATO... EKATERINA KRIŽAJ... IN ROKO SEDLAR.

Predstavljamo pasmi psov – kodrasti bišon in mali levji pes. Svetujemo, kako lahko miselno zaposlimo mladega psa. Obiskali smo Ozarina dnevna centra, kjer jim že vrsto let, pri delu z osebami s težavami v duševnem zdravju, pomagajo tudi štirinožni terapevti. Družili smo se z živalmi na Posestvu Marsilea. Prebirali smo trinajst duhovitih zgodb, v katerih avtor Boris Kolar pripoveduje o tesnem prepletu človeka z naravo.
ozivalih@rtvslo.si

SIVKA – SUŠENJE IN DESTILACIJA
Z Darkom smo v Radežu obrezovali grme sivke. V lopi nad nasadom snopiče te aromatične rastline sušijo. Ugotovili so namreč, da je olje iz posušene sivke bolj obstojno, hkrati pa lahko destililacijo opravijo kadarkoli, tudi pozimi. Pri eni destilaciji v 70-litrskem kotlu se nateče do 2 dcl eteričnega olja.

PREZIMOVANJE RASTLIN
Na prezimovanje s prirezovanjem stebelc Sebastjan Lipar pripravi fuksijo v loncu in pokončno pelargonjijo v koritu. Rastline prenesemo v srednje svetel, ne prevlažen in ne pretopel prostor. Sebastjan pred zimo zaščiti tudi cvetoče grmovnice, gomoljnice pa pred slano izkoplje, posuje z apnom in spravi na hladno mesto, kjer ne zmrzuje.

MURVA V LONCU: Primož
Primož Brezovec predstavlja prezimno trdnejšo sorto murve. Mlado sadno drevo umesti v večji okrasni lonec pred vhodov v hišo. Poleg murve, ki je jeseni ne prirezujemo, pač pa spomladi, v zemljo potisne še nekaj čebulic tulipanov. Ti bodo spomladi z živo barvo poživili nasad.

Znanstveniki ocenjujejo, da naj bi bilo do leta 2050 v morju več plastike kot rib. Tretjina v enem letu pridelane hrane se zavrže. Kako smiselni so vertikalni vrtovi v mestih in naseljih, ki vse bolj odžirajo kmetijsko površino. O teh okoljskih temah razmišlja pet sogovornikov: novinarka (Irena Bedrač), urednik (Tomislav Petrovič), zdravnica (Metka Koren), učiteljica (Nina Štraus) in študentka (Maša Recek). Zapis so pripravili v podjetju Skaza. Z željo ozavestiti potrošnike in jih spodbuditi k razmišljanju o ponovni uporabi običajne ali nabavi »prijazne« plastike.

Vabljeni k ogledu.

Emkej nas Iz Studia 22 pelje po poteh repa. Emkej nas navdušuje z zmagovalnim receptom: Besedila, s katerimi se lahko poistovetimo, prepričljiv vokal in podajanje besedil, simpatična štajerščina ter kanček drznega humorja. Tokrat ga bodo pospremili Muzičari. Da ne'o ki sam celega…

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Niti, ki povezujejo, ali družbeno odgovorno pletenje in kvačkanje, ali kako lahko angažirano rokodelstvo po majhnih korakih spreminja svet na bolje.

Pletenje in kvačkanje že dolgo ni le domena babic in starih tet. V svetu, pa tudi pri nas, ima nove sodobne pristope in družbeno noto. Od pletenja in kvačkanja za dobrodelne namene, do pletenja ali kvačkanja z družbeno odgovornim sporočilom, gverilskega pletenja, umetniških inštalacij, vse do terapevtskih učinkov, ki jih ima tovrstno ustvarjanje na telo in duha. Znani so učinki, ki jih ima na bolnike s težavami v duševnem zdravju, kot oblika delovne terapije, do čisto običajnih pozitivnih učinkov na vse, ki se s tem ukvarjajo, saj mu pravijo sodobna joga. Pomembna pa je tudi zgodba, ki jo vsak ročno narejeni izdelek nosi v sebi. Obenem gre tudi za spodbujanje že skoraj pozabljenih veščin naših babic, ki pa vedno bolj pridobivajo na veljavi, vsaj v svetu je tako. Tudi v Sloveniji kot gobe po dežju nastaja vse več društev, kjer stari učijo mlade, obstajajo tudi pobude, da bi bila ročna dela znova uvedena kot predmet v osnovnih šolah, saj otroci izgubljajo motorične spretnosti. Glavni namen dokumentarca in osrednje sporočilo je, da tovrstno ustvarjanje bogati, da je to hitro razvijajoči se trend zadnjih let, ki tudi pri nas vse bolj raste in da v poplavi instant izdelkov ročno narejeno v sebi nosi poseben pečat. V svetu masovne proizvodnje lokalno, unikatno, ročno narejeno znova dobiva svojo veljavo. Dokumentarec je avtorica Simona Horvat z ekipo TV Koper snemala na Obali, Škofji Loki, Mariboru, Majšperku in Ljubljani pod režisersko taktirko Petra Lebana, direktorja fotografije Jake Kodarina. Končno podobo pa je dobil z montažo Davorja Dujmoviča.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Skladba Kam le čas beži je ponarodela in marsikdo ne ve, da je avtor glasbe in besedila ustanovitelj ansambla Štirje kovači Franc Šegovc. Za Franca pravijo, da je neuničljiv. Že 65 let je duša in srce kvinteta, ki je na Slovenskem znan tako kot Avseniki ali Slaki. Posebej privrženi so mu Korošci, zato je ansambel v Pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu dobil spomisko sobo, v pripravi pa je samostojni muzej. Štirje kovači veljajo za najstarejši slovenski narodno zabavni ansambel.

Štajerska gospodarska zbornica je razglasila najboljša podjetja v Podravju v letu 2019. Zato tokrat gostimo predstavnike zmagovalcev v štirih kategorijah, v treh so bila podjetja uvrščena po velikosti, z nami pa bo tudi predstavnik najbolj perspektivnega podjetja v Podravju. Kaj uspešna podjetja ogroža v sedanjih razmerah, kje vidijo svoje priložnosti, kam naj država plasira evropska sredstva pomoči, kaj se bo trajno spremenilo v naših navadah in kako bo to vlivalo na panoge, iz katerih prihajajo najbolj uspešna podjetja? Vabimo vas, da si oddajo Omizje ogledate nocoj, v sredo 21. oktobra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Pričevanje 88-letnega Ignaca Plestenjaka je posebej zanimivo zato, ker opisuje medvojno dogajanje na edini kmetiji, ki je bila takrat na Pasji ravni, na nekaj čez 1000 metrov visoki planoti v Polhograjskem hribovju. Pri hiši je bilo 6 otrok, živeli so v veliki revščini na skromni kmetiji, čeprav je bil oče kolar. Na planoti ni bilo vode in to je še dodatno oteževalo življenje. Pred božičem leta 1941 so se pri njih nastanili partizani Cankarjevega bataljona. Eden od njih je šel prerezat telefonsko žico, nemški vojaki pa so šli po njegovi gazi in izsledili partizane. Nemci so napadli, vnel se je spopad, zgorela je Plestenjakova hiša, družina pa je med streljanjem zbežala. Oče je bil ranjen, starejša otroka pa sta si zaklon poiskala za kupom kamenja. Ignac se še vedno z grozo spominja dogodkov, ki so prizadeli družino. S Pasje ravni so se partizani potem umaknili v Dražgoše, kjer je potekal znani spopad, v katerem je padlo 9 partizanov in 26 Nemcev. V spomin na te dogodke vsako leto januarja pripravijo pohod s Pasje ravni v Dražgoše, vendar domačini zadnja leta nasprotujejo ideološkemu značaju tega dogajanja. Ignac se v nadaljevanju pričevanja dotakne burnih medvojnih dogodkov, ki jih je sam videl in doživel. Oriše razmere v partizanskih enotah, kjer je bilo vodstvo izrazito privilegirano tudi pri hrani, odnos do navadnih borcev pa je bil slab.
Po vojni ni nastopila svoboda, ampak se je začelo pomanjkanje ter preganjanje drugače mislečih. Na drugi strani pa so se bohotili privilegiji komunističnih oblastnikov in njihovih podpornikov. Družino Plestenjakovih, ki si je po medvojnem požigu hiše uredila bivališče pod Pasjo ravnjo, je zadel hud udarec. Razlastili so jih in izgubili so svojo zemljo na planoti. Vso zemljo so morali praktično brezplačno prepustiti Jugoslovanski armadi, ki je tam izvedla obsežna gradbena dela, znižala vrh Pasje revni za nekaj 10 metrov in uredila podzemno bazo za protiletalske rakete. Tam je zdaj vremenski stolp, s katerega se odpira pogled na dobršen del Slovenije. Pogovoru se pridruži tudi Ignačev sin, ki nam predstavi svoj odnos do polpretekle zgodovine in dogodkov, ki so prizadeli družino. Na Pasji ravni v spomin na boje stoji tudi partizanski spomenik, ki pa je v slabem stanju.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov