Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 8. nov. 2020

TV Maribor • Ned, 8. nov.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Krilate prijatelje med igro na cvetočem travniku ujame dež. Da bi jim ne premočil kril, se metuljčki po zavetje zatekajo od cveta do cveta. Naposled pa jim mokra krila posuši sončece, ki znova posije, in metuljčki nadaljujejo svoj radostni ples po travniku.

Zgodbo je navdihnilo brskanje po zgodovini Maribora, a lahko bi se dogajala v kateremkoli mestu. Jakob je fantič kot vsak drug, v vseh časih. Podi se po mestnih ulicah leta 1532 ali danes. Otrok je vedno otrok. In golobi so prebivali v mestih nekoč in prebivajo danes. Razlika je le v tem, da so nekdaj na mesta prežale drugačne nevarnosti. Jakob iz leta 1532 je deček, ki s pomočjo prijatelja goloba reši mesto pred Turki. Ob zgodbi mesta pa spoznamo, kako lahko deček in golob postaneta zaveznika ter kako pomembna sta pogum in prijateljstvo.

Pravljica bratov Grimm je doživela že mnogo različic. Tokratne lutkovne pa ne zanimajo nove pripovedne izpeljanke, pač pa preprosto uprizarja njeno osnovno zgodbo in jo hkrati poskuša ujeti v igriv dialog med lutkovnim in dramskim gledališčem. Kot da se jo igramo ali jo pripovedujemo pred spanjem. Priredba Svetlane Makarovič, ki je bila sprva izvedena kot radijska igra, in nov izvedbeni prevod postavljata v središče pravljičnost z vsemi njenimi razsežnostmi, ki nam je manjka v vsakdanjem življenju, čeprav se tega morda niti ne zavedamo. Zdi se, da je Rdeča kapica, ki stavi tudi na širino domišljije vsakogar, ki stopi v gledališče, pravšnja za to.

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Med Petrovčami in Žalcem leži dvorec Novo Celje. Nedvomno ena najlepših baročnih stavb na Slovenskem. Vhod spominja na nekdanje čase in sijaj, ki so ga dvorcu želeli dati njegovi prvi lastniki - grofje Geisruck. V stoletjih so se menjevali lastniki, v spominu domačinov pa je pisar, ki je postal plemič, Jozef Ludvik Haussmann, oče dame v črnem, kakor so imenovali Fanny Haussmann, za katero številni še danes trdijo, da je prva slovenska pesnica. Revitalizacija gradu je poseben izziv za umetnike. In redka priložnost izgubljeno umetnino nadomestiti – tako da intervencija ne bo zmotila nekdanjega časa, obiskovalca pa nagovorila z izkušnjo stoletij, in vedenjem današnjega časa.

O Celju smo se pogovarjali z županom in preverjali potencial mesta. Celjski grofi, galerija Pelikan, Muzej, in zipline na Celjski koči so nekateri turistični biseri, ki se jim pridružuje tudi Tehnopark s posebnim prizoriščem. In glasbena skupina Nude ima zelo dobrega ambasadorja Celja.

V peti oddaji 25. festivala Fens vam bomo predstavili udeležence NOVE SCENE Fens 2020.
Avtorske skladbe boste spoznali v zanimivih ter kreativnih predstavitvah mladih izvajalcev in v njihovih videospotih.
Predstavili se bodo: TARA VIDOVIĆ... LINA CIGLER... EMA UVALIĆ... INES TRDIN... MANCA TOMINŠEK... NELI JEROT... in TJAŠA JAKUP...

Obiskali smo izobraževalno kmetijo miru, kjer rešene živali živijo srečno do konca svojih dni, poimenovano »V Pravljici«. Predstavljamo mariborskega predstavnika pasme angleški staffordshire bulterer, po imenu Torro. Pojasnjujemo komu in čemu je namenjeno Testiranje na prisotnosti virusa SARS-CoV-2 pri živalih, ki ga izvajajo na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani. Družili smo se z »baronskimi živalmi« in spoznali pogled njihovih skrbnikov, družine Uranjek, na odnos človek – žival. Odkrivamo, zakaj lahko te dni v Krajinskem parku Račkih ribnikih opazimo večje število čapelj. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

ČAJOTE – PEČENE IN V ZAVITKU
Gospa Tatjana je čajote s svojega vrta že pobrala, zato jih je tokrat dobila pri sosedi. Na bližnjem, osončenem hribu so namreč te bodičaste bučke res obilno obrodile, raztezajo se čez vso škarpo. Olupljene plodove nariba in vmeša v sladek skutin zavitek. Lahko jih tudi spečemo s krompirjem ali pojemo kar surove.

ZELENJAVA V STANOVANJIH
Čez zimo si lahko na še tako majhnem prostoru v naših domovih vzgojimo kakšno špinačo ali pa mikrozelenjavo. Klementina je uporabila glinene podstavke, prikladni so tudi odpadni zabojčki in prazna cvetlična korita. Pazimo pri zeliščih; redno osmukamo porumenele liste in jih nikoli ne porežemo do konca.

ODGANJALEC SRN
Če si divjad redno privošči pridelke z naših vrtov ali sadovnjakov, bodo prav prišli Davorjevi nasveti. Z njegove grede so letos srne posmukale na desetine sadik solate in drugih posevkov. Pomaga si z domačim pripravkom iz jajc ali čilijev. Tokrat bo pokazal, kako je okoli vrta namestil odganjalo iz pasjih dlak.

ZASIPNICE LONČNIC
Nekatere rastline, med njimi so tudi ingverji, žajblji in sivke, lahko prezimimo z zakopom v vrtu. Da jih bomo spomladi lažje prepoznali, jih označimo z imeni. Nekaterim namreč čez zimo odmrejo vsi nadzemni deli. Letos zakopane mlade rastline bodo prihodnjo zimo že dovolj krepke, da bodo preživele na prostem.

Ne pozabite tudi na nagradno vprašanje – za nagrade kluba Gaia. Predstavili smo večji vrt Marjana Radetiča v Kopru. Zanima nas, zakaj upokojeni zdravnik uporablja organska gnojila. Odgovore pričakujemo do 17. novembra 2020.
navrtu@rtvslo.si

Severovzhodni del Slovenije, bogat z lesom in vodnimi viri, se ponaša tudi z bogato zgodovino steklarstva. V 18. In 19. stoletju je na območju Pohorja, celjskega in Kozjanskega obratovalo blizu 40 steklarn. V Josipdolu na Pohorju so peči ugasnile leta 1909, glažuto v Polani pod Lisco pa so leta 1860 preselili v Hrastnik, ki tako velja za edino kontinuiteto izdelave steklenih posod na Slovenskem.
Bili pa so časi, ko so glažute dajale kruh številnim Slovencem, njihovi lastniku pa niso bili samo brezčutni veleposestniki, ampak velikokrat družbeno odgovorni ljudje, ki so skrbeli tudi za izobraževanje otrok svojih delavcev. zahvaljujoč pridnim kustosom v muzejih v Celju, Mariboru, na Ptuju in v Slovenski Bistrici se spomin na glažutarsvo ohranja. Čeprav so najlepi izdelki na ogled na Dunaju, je tudi pri nas mogoče videti nekatere primerke, s katerimi so naši steklarji nekoč osvajali svet

V maju smo na grajskem dvorišču v Oplotnici posneli 3. Festival pod Pohorjem. Gre za mlad narodno-zabavni dogodek, na katerem je v prvem delu nastopilo pet ansamblov: Žurerji, Me tri do polnoči, Posluh, Lun'ca in Valovi. V uvodni točki nas pozdravi pohorski godec Tine Lesjak s prijatelji, v spremljevalnem programu pa boste videli lanskoletne nagrajence stroke in občinstva – Prleški kvintet in ansambel Udar. Voditelj je Andrej Hofer.

Krilate prijatelje med igro na cvetočem travniku ujame dež. Da bi jim ne premočil kril, se metuljčki po zavetje zatekajo od cveta do cveta. Naposled pa jim mokra krila posuši sončece, ki znova posije, in metuljčki nadaljujejo svoj radostni ples po travniku.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Vabljeni k ogledu!

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Dr. Pavel Turner, domačin Framskega Pohorja, je bil v drugi polovici 19. stoletja, posebej pa v začetku 20. stoletja zaslužen za to, da se je marsikateri dijak in kasneje študent lahko izobraževal tudi zunaj svoje ožje domovine. Nekaj pred smrtjo je sklenil, da bo svoje, za takratne čase obsežno premoženje, daroval skladu, ki naj bi skrbel za šolanje pravnikov in filozofov in kar 12 štipendistov Turnerjevega sklada je kasneje postalo članov SAZU. V Mariboru na mecena in mentorja Turnerja spominja ena najlepših ulic pod Kalvarijo, sicer pa se spomin nanj, ker ni imel potomcev, počasi izgublja.

Vabljeni k ogledu.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

V letu, ko zaznamujemo 30 let od zgodovinskih dogodkov v procesu nastajanja države, se spominjamo tudi gospodarskega osamosvajanja. Slovenija je izgubila jugoslovanski trg, uvedla lastno denarno enoto – tolar, sprejela tržno gospodarstvo ter začela privatizacijo. Dobili smo borzo vrednostnih papirjev. Kako se teh prelomnih časov spominjajo dr. Jože Mencinger, dr. France Arhar, dr. Draško Veselinovič in Igor Umek? V oddaji Slovenija – 30 let: Kako smo se gospodarsko osamosvajali z Vido Petrovčič.

Pričevanje enega najbolj izobraženih Slovencev, klasičnega filologa, akademika Kajetana Gantarja, na pragu njegovih 90. let, je z več plati presežek. Dr. Gantar ima izjemen spomin tako za zgodovinska dogajanja in širše družbene razmere kot za lastno življenjsko pot. Za njim je bogata profesorska in prevajalska kariera in njegovi dosežki so vtkani v temelje slovenske humanistike. Lahko bi rekli, da je njegovo strokovno delo humus, iz katerega se napaja ves narod. Na svojem področju je dosegel tako rekoč vse. Odlikujejo ga bistrost, izjemna delavnost in predanost poklicu, ki ga jemlje kot poslanstvo. Kljub visoki izobrazbi in širokemu vedenju se kot pričevalec pokaže v človeški razsežnosti in preprostosti, ki nagovarja najširši krog gledalcev.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov