Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 31. jan. 2021

TV Maribor • Ned, 31. jan.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Skakalci bodo lov za točkami nadaljevali v Nemčiji. Willingen se ponaša z največjo med velikimi skakalnicami. Velikost te že prave male letalnice je kar 147 metrov, na njej pa so najboljši že skočili tudi več kot 150 metrov.
Vsi skoki obeh posamičnih tekem in kvalifikacijskih tekem bodo šteli tudi za pokal Willingen 6. Zmagovalec tega tekmovanja bo bogatejši za 15.000 evrov. V ospredju pa bo vendarle lov za točkami svetovnega pokala, v katerem še naprej prepričljivo vodi Granerud. Med slovenskimi skakalci mu je najbližje Lanišek, ki trenutno ohranja peto mesto v skupni razvrstitvi. V sedemčlanski slovenski reprezentanci, ki bo tokrat nastopila na skakalnici Mühlenkopf, je tudi Peter Prevc, doslej edini Slovenec s posamično zmago v Willingenu. Oči pa bodo uprte tudi v Timija Zajca, ki se po suspenzu vrača na tekme svetovnega pokala.
Vremenska napoved ni spodbudna, zato velika presenečenja niso izključena.

Po treh letih v Parizu Tokuzo postane kuharski mojster. Zaposlen je v kuhinji hotela Ritz, kjer dela pod okriljem revolucionarnega velikega kuharskega mojstra Augusta Escoffierja. Stanovanje si deli z dekletom Françoise in bivšim kuharskim kolegom Šintarom, ki se mu kot slikarju kar ne nasmehne sreča.
Nekega dne veleposlanik Avano Tokuzu sporoči izjemno novico: japonski dvor želi, da bi vodil pripravo banketa ob ustoličenju novega cesarja. Tokuzo se mora odločiti med pariškim življenjem, ki se mu je privadil, in obljubo, ki jo je dal na smrt bolnemu bratu Šutaru.

Predstavljamo saarloosovega ovčjaka, prav posebno pasmo, ki je nastala s križanjem nemškega ovčarja in evropskega volka. Delimo zgodbo o prijateljstvu med Nušo in njenim konjem Fritzem. Vabimo k opazovanju ptic, v okviru akcije »Ptice okoli nas«. Svetujemo katera hrana in kakšne krmilnice so primerne za hranjenje prostoživečih ptic. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Na prostem tudi pozimi, če snežna odeja ni predebela, najdemo kakšno zel, ki jo lahko dodamo v hranljiv avokadov namaz. Tako sta storila Sebastjan Lipar in Sonja Potnik. Pripravila sta namaz za malico s številnimi vrtnimi rastlinami.
Uporaba kakovostnega lesnega pepela na vrtu je priporočljiva, če se držimo majhnih količin. Kdaj in koliko lesnega pepela smemo uporabljati, svetuje Martin Veselko.
Mikrozelenjavo vzgojimo od enega do dveh tednov. Za gojenje so primerne vse vrtnine, le razhudnike odsvetujejo, ker vsebujejo alkaloide. V rubriki Z Gaio na obisku je postopek gojenja podrobno razložila Barbara Podlogar.
Ob koncu pa še girlanda s plodovi za večje ptice, ki jo je naredil Sebastjan Lipar.

Vabljeni k ogledu.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Vabljeni k ogledu!

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Starodavna tradicija mlinarske obrti je zaznamovala življenja več generacij Pohorcev. Nekoč neutrudna kolesa pa so danes tiha in tam ob vodi zaraščena trohnijo. Le redki se še spominjajo mlinov in mlinarstva ter znajo o tem pripovedovati. V pozabo počasi izginjajo še redki ostanki ene najstarejših obrti – mlinarstva.

27. januar je mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Zakaj poskusa totalnega izbrisa judovske skupnosti ne smemo pozabiti in kaj z njo povezani živi v starejši in tudi ne tako oddaljeni preteklosti Maribora in severovzhodne Slovenije. Podrobneje v oddaji Omizje TV Maribor ob 20. uri

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Iskrena izpoved leta 1931 rojene Lidije Drobnič nam ponuja vpogled v življenje predvojne uradniške družine, ki je največ hudega doživela med vojno in zlasti po njej, ko so komunistične oblasti 18-letno Lidijo zaprle v taborišče Verdreng na Kočevskem. Oče, ki je bil avstrijski častnik in pozneje Maistrov borec za severno mejo, je otroke strogo vzgajal. Mama, izučena klobučarka, je po poroki ostala doma. Veliko so se selili, med vojno pa so živeli v Ljubljani, kjer je Lidija doživela okupacijo in potem delovanje Osvobodilne fronte ter pobijanje vidnih predstavnikov predvojnih tradicionalnih strank. Pred domačo hišo so streljali tudi na Lidijinega brata, ki je bil sprva privrženec Osvobodilne fronte, a je kmalu spoznal, da komunistično streljanje Slovencev po ulicah ne vodi v osvoboditev. Krogla, ki je priletela iz sosednje vile, ga je za las zgrešila, potem se je raje umaknil v tujino.
V šoli se je Lidija pridružila organizaciji, ki je med dijaki in študenti širila demokratične ideje ter nasprotovala komunističnemu režimu in njegovi represiji. Tam je spoznala tudi svojega moža Antona Drobniča, prvega generalnega državnega tožilca po osamosvojitvi Slovenije. Režim je organizaciji prišel na sled in poleg Antona ter številnih drugih so aretirali in zaprli tudi Lidijo. V taborišču Verdreng, opuščeni kočevski vasi, je bila priča strahotnemu mučenju in poniževanju: »Kričali so, da nas bodo vse pobili … To je bilo ponižujoče, ampak nas niso strli,« se tega obdobja spominja Lidija. Po poroki z Antonom Drobničem je uspešno doštudirala pravo in bila med drugim tudi odvetnica. Po demokratičnih spremembah se je z vso energijo predala političnemu delu pri Krščanskih demokratih in pozneje Novi Sloveniji. Srčika njenega življenja pa je bila vedno družina: štirje otroci, ki sta jih imela s pokojnim možem Antonom, ter kopica vnukov in pravnukov, ki se med sabo odlično razumejo.

Deskarje v alpskih disciplinah čaka mini ruska turneja. Najprej se bodo ustavili v Moskvi, kjer je na sporedu drugi paralelni slalom sezone. Po odsotnosti zaradi okužb s koronavirusom na prejšnji tekmi bodo tokrat v karavani zopet prisotni slovenski deskarji. Na prestolnico Rusije ima zelo lepe spomine Rok Marguč, saj je na tem prizorišču na zmagovalnem odru stal že dvakrat.

Program v Garsmich-Partenkirchnu kroji vreme. Po urniku bi moral biti v soboto na sporedu smuk, a organizatorjem ni uspelo izvesti obveznih treningov, tako da spored za ta konec tedna zdaj predvideva dva superveleslaloma. Vremenska napoved pa obeta dve zelo težki tekmi.

Chamonix pod Mont Blancom je prizorišče zadnjih dveh slalomov pred svetovnim prvenstvom v Cortini d'Ampezzo. Posledično je to za marsikoga tudi zadnja priložnost, da si izbori mesto v ekipi. To še posebej velja za velike reprezentance z močno konkurenco. Teren v Chamonixu načeloma ni zahteven, lani je na zelo soljeni progi v slalomu zmagal domači as Clément Noël iz Francije.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov