Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 21. mar. 2021

TV Maribor • Ned, 21. mar.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Vabljeni k ogledu!

Kratkogobčne pasme psov so v zadnjem času zelo priljubljene. Njihov ljubek videz pa prinaša nemalo zdravstvenih težav. Zdaj je izšel Priročnik za zdravje in dobro počutje brahicefaličnih pasem psov. Predstavljamo mačjo zgodbo 13 letnega Bobija in dveletnega Vala. V pregledu vlog živali v mladinski književnosti ne moremo mimo mačke. Svetujemo kako skrbeti za kunce, da bodo negovani in zdravi domači ljubljenčki. Raziskujemo, kako lahko z načrtovanjem in korekcijo cestne infrastrukture omogočimo dvoživkam varno pot do mrestišč. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

NAKALJEVANJE KROMPIRJA
Izvorno južnoameriški razhudnik ne mara hladnih tal, na vrt ga sadimo šele, ko se prst ogreje na vsaj 8 stopinj Celzija. Gomolje lahko prej nakalimo in tako pospešimo rast.
ZDRAVLJENJE ČESNA
Pri nas je večina sort krompirja in česna okužena z virusi. Ti povzročijo, da katera sorta tudi izgine z vrtov. Kako zdraviti česen, smo preverili na Kmetijskem inštitutu Slovenije.
POSIP BOKASHI
Martin Veselko pripravlja domači bokashi posip. Vanj zameša otrobe, melaso in gozdno zemljo. Sestavine prelije z vodo. Posip potrosi po organskih odpadkih ali vrtu, z njim pospeši kompostiranje.
NASAD ZA MATERINSKI DAN
Sebastjan Lipar je na svojem vrtu našel še zadnje cvetoče primerke znanilcev pomladi. Šope je presadil v nasad za materinski dan.

Oblačilna kultura je že od nekdaj prepletena z družbenimi, kulturnimi in političnimi vplivi, oblačenje pa je tudi neločljivo povezano z modo in stilom. Z oblačili navsezadnje komuniciramo z okolico in izražamo svoje razpoloženje. Skozi zgodovino so se oblačila spreminjala tako v funkcionalnem, estetskem, moralnem in simboličnem smislu.
V primerjavi z evropskimi deželami, ki so dirigirale modo, je razvoj oblačilne kulture na naših tleh potekal s časovnimi zamiki. Prve modne smernice smo dobili v 16. stoletju iz Španije. To je čas, ko se je moda že oblikovala zavestno in imela svoje posnemovalce. Najprej in bolj razkošno seveda na evropskih dvorih, stilizirani odtenki pa so se prenašali v meščanske in kmečke noše. Tudi na slovenskih tleh.

V tem letu bo potekal 50. Festival narodno-zabavne glasbe Ptuj, ki je najstarejša in najuglednejša prireditev te vrste v Sloveniji. In prav prvi festival je potekal leta 1969, ko je Mestna občina Ptuj praznovala 1900-letnico prve pisne omembe Ptuja. Festival igra pomembno vlogo v razvoju slovenske kulture in spodbuja kakovostno rast narodno-zabavne glasbe v Sloveniji.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Pohorje ni posebej bogato s slapovi, slap Skalca je eden redkih in tudi manj znanih. Pred milijoni let je začel ustvarjati današnjo podobo. Enostavno dostopen z glavne ceste na razcepu med Bellvuejem in Arehom na Slivniškem Pohorju.
Slap Skalca na Pohorju je geomorfološki, hidrološki in botanični naravni spomenik že od leta 1992, ko so ga z odlokom tudi zaščitili. V poletnih mesecih si ga ogleda veliko pohodnikov, v zimskem obdobju je primeren za ogled tistim bolj spretnim.
Spoznali boste nastanek slapa in ga videli v kakšni kondiciji je danes.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Letos mineva 100 let od rojstva dr. Vladimirja Bračiča, brez katerega Slovenija prav gotovo leta 1975 ne bi dobila svoje druge Univerze. Prva, ki smo jo dobili predvsem in najprej zaradi zgodovinskih okoliščin leta 1919, je bila v drugi polovici prejšnjega stoletja premalo za vse učenja željne mlade Slovence. Evropa in svet sta nas krepko prehitevala pri zagotavljanju pogojev za študij in do politične ustanovitve druge slovenske Univerze je moralo priti. Bilo je samo vprašanje časa. A vseeno velja: če ne bi bilo pogumnih posameznikov, se ne bi premaknilo. Vsaj še ne tako zelo hitro. Dr. Vladimir Bračič, geograf po osnovni izobrazbi, je situacijo razumel bolj kot drugi in bil za idejo pripravljen tudi veliko žrtvovati. Maribor se mu še ni zahvalil. Morda pa je 100 letnica rojstva pravi čas za to.

V tretjem Štajerskem gospodarskem forumu bomo govorili o delu na domu s stališča delodajalcev. Ko je potrebno preprečiti nepotrebne stike med ljudmi, ki bi lahko prispevali k razširjanju virusa, delo na domu hkrati prispeva k temu, da ostanemo zdravi, in da se delo v podjetjih nadaljuje. Obenem pa odpira vrsto vprašanj, o katerih se bomo pogovarjali s psihologinjo in direktorjema dveh podjetij, ki imata z delom na domu različne izkušnje.
Vabljeni, da si pogovor o delu na domu v oddaji Omizje ogledate v sredo 17. marca ob 20. uri s sporedu Televizije Maribor!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

V drugem delu se bo dr. Ernest Perič dotaknil nekoliko bolj aktualnih tem, ki so nemalokrat krojile njegovo življenje in bogato karierno pot, kjer so nanizane mnogotere izkušnje in zakladnica znanja.

Zadnja tekma sezone za dekleta je že nekaj let veleslalom. Slovenija bo imela na finalu dve predstavnici: Meto Hrovat in Ano Bucik. Na zadnji veleslalom v Lenzerheideju imamo lepe spomine – Meta Hrovat je leta 2018 tu prvič stala na stopničkah (na 3. mestu), krasen slovenski dan so dopolnile Ana Drev (5. mesto), Tina Robnik (14. mesto) in Ana Bucik (25. mesto).

Finale sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju gosti Lenzerheide v Švici. V kantonu Graubünden bodo smučarji od srede do nedelje imeli pet tekem, po katerih bodo delili kristalne globuse za dosežke v tej zimi. Odprtega je še marsikaj. Le Avstrijec Marco Schwarz si je že pred finalom zagotovil slalomski globus.

Po sobotni posamični preizkušnji skakalk v Nižnem Tagilu je v nedeljo na sporedu še ena. Poleg odlične Nike Križnar veliko pričakujemo tudi od Eme Klinec, ki je na srednji skakalnici v Oberstdorfu postala svetovna prvakinja. V Rusiji se bo svetovni pokal za ženske tudi končal, Nika Križnar pa ima dobre možnosti za osvojitev skupnega seštevka svetovnega pokala. Tudi nedeljsko preizkušnjo si lahko ogledate v posnetku, reporter bo Miha Mišič.

Namesto v Oslu bodo biatlonke in biatlonci sklenili letošnje tekmovanje v svetovnem pokalu v Östersundu na Švedskem.
V nedeljo bo še zadnja moška preizkušnja, tekma s skupinskim startom tridesetih najboljših tekmovalcev. V ospredju so bili v tej sezoni Norvežani z Johannesom Bøjem in novincem Sturlo Lægreidom, ki sta se do konca borila za skupno zmago, Jakov Fak pa bo poizkušal potrditi uvrstitev v deseterico najboljših v tej sezoni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov