Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 13. jun. 2021

TV Maribor • Ned, 13. jun.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Po evropskem prvenstvu v veslanju na divjih vodah se začenja tudi sezona svetovnega pokala. Letos bodo štiri tekme, tekmovanja pa se začenjajo na reki Vltavi v Pragi, kjer so slovenski tekmovalci že dosegli številne uspehe.
V soboto bodo nastopali kajakašice in kajakaši. Peter Kauzer je v Ivrei osvojil bronasto odličje, evropski prvak pa je postal prav domačin Vit Prindiš. Med kajakašicami je olimpijka Eva Terčelj zaostala le za Avstrijko Kuhnlejevo.

Evropsko prvenstvo v ritmični gimnastiki bo zadnja velika preizkušnja pred olimpijskimi igrami v Tokiu. Na prvenstvu tekmujejo posameznice in tekmovalke v skupinskih vajah. V obeh kategorijah bomo dobili zmagovalke mnogoboja in finalov. Glavni favoritinji sta ruski dvojčici Dina in Arina Averina. Ruske predstavnice pa so sicer že desetletja vodilne v tem športu.
Slovenijo bosta v Varni v Bolgariji zastopali Jekaterina Vedenejeva in Aleksandra Podgoršek.
Vedenejeva si je priborila mesto na olimpijskih igrah in tako bo imela Slovenija v tem športu na njih prvič svojo predstavnico. Uspešno je nastopala že na prejšnjem svetovnem prvenstvu in tudi letos na tekmah svetovnega pokala. Evropsko prvenstvo bo tako še zadnji preizkus pred tekmo kariere.

V nedeljo bomo iz Murske Sobote prenašali evangeličansko bogoslužje, ki ga bo vodil mag. Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve Augsburške veroizpovedi v Sloveniji. Ob tem bo potekala tudi humanitarna prireditev Podpornica.
Evangeličanska humanitarna organizacija Podpornica uresničuje diakonično delo Evangeličanske cerkve. Posameznikom in družinam želi olajšati življenje in jim pomaga pri premagovanju stisk.

Obiskali smo Čebelarski muzej v Radovljici, v katerem se z novo stalno razstavo posvečajo odnosu človek – čebela. Odkrivamo zdravilne učinke medu pri oskrbi ran v veterini. Z antropologinjo Katerino Vidner Ferkov se tokrat posvečamo odnosu do rejnih živali. Milan Vogrin se je podal na otoke Ptujskega jezera in preštel letošnje mladiče ptic, ki tam gnezdijo. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Po hladnejšem in bolj mokrem maju se je narava junija bujno razcvetela.
V Arboretumu Volčji Potok s pomočjo mobilnega telefona spoznavamo zgodbe posebnih vrtnic. Nekatere so slovenskega porekla, druge so povezane z našimi kraji in ljudmi.
Kraljice rož vse bolj navdušujejo tudi Lucijo Kristan iz Vuhreda. Odločila se je, da jih bo na svojem vrtu razmnoževala kar sama, s potaknjenci.
Zacvetele so tudi bradate perunike Marije Smeh na vrtu ob Dravi. Starejšo gospo smo spoznali naključno, očarala nas je s svojo energijo in ljubeznijo do cvetočih junijskih lepotic.
Ob tem smo se sprehodili še med prekrasnimi potonikami v kraju Pince Marof, zakonca Plohl Krevh pa sta na zelenjavnem vrtu postavila oporo grahu in bučkam.

Vabljeni k ogledu.

V letu 2020 je potekal 51. Festival narodno-zabavne glasbe Ptuj, ki je najstarejša in najuglednejša prireditev te vrste v Sloveniji. In prav prvi festival je potekal leta 1969, ko je Mestna občina Ptuj praznovala 1900-letnico prve pisne omembe Ptuja. Festival igra pomembno vlogo v razvoju slovenske kulture in spodbuja kakovostno rast narodno-zabavne glasbe v Sloveniji.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Vabljeni k ogledu!

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V občini Šentjur pri Celju se ena od krajevnih skupnosti imenuje Proseniško. Bilo bi vse povsem običajno, če bi se karkoli v kraju imenovalo tako - Proseniško. Pa se ne. Če ne bi bilo obcestne table, bi mislili, da ste se ustavili v kraju Blagovna. Tako se namreč imeujejo tamkajšnje Športno društvo pa Konjeniški klub in pohodniška pot. Celo ribniku, do katerega nas usmerja tabla z napisom "Rajski otok", domačini pravijo Blagovna. Blagovna je ime tamkajšnjega vrtca in šole in nihče ne "gre na Proseniško", vsi "hodijo v Blagovno". Naša ekipa je za tokrtane Sledi raziskala tiste sledi, ki jih je na Proseniškem pustila nekdanja Blagovna.

Pred dnevi smo obeležili Dan slovenskih krvodajalcev. Kri rešuje življenja, a občasno slišimo, da zalog ni dovolj, da ni vseh krvnih skupin, dodatno nam je življenje zapletla še pandemija Covida-19. Pred nami je poletje, ko so pogostejši dogodki, zaradi katerih se povpraševanje po zalogah krvi poveča. Kako krvodajalstvo živi med nujo in viteštvom, nam bodo povedali predstojnica Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, Vitez krvodajalstva, ki je 170-krat daroval kri, in predsednik Območnega združenja Rdečega križa v Mariboru.
Vabimo vas, da si pogovor o krvodajalstvu ogledate v oddaji Omizje, nocoj, v sredo 9. junija ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Prof. dr. Miloš Kobal, pravnik in zdravnik, pomemben reformator slovenske psihiatrije v drugi polovici preteklega stoletja, se je rodil leta 1926 v Novem mestu, mladost pa je kot dijak Klasične gimnazije preživljal v Ljubljani. Po italijanski okupaciji se je kot ilegalec vključil v osvobodilno gibanje, že junija 1942 pa so ga sprejeli v VOS, v Varnostno obveščevalno službo Osvobodilne fronte. Kot sposobnega obveščevalca z ilegalnim imenom Borut ga je vodstvo VOS (Rudi Janhuba-Vaso, Vladimir Svetina-Ivo in Zdenka Kidrič-Marjeta) določilo za najzahtevnejšo nalogo – za agenta vrinjenca v samo jedro voditeljev antikomunističnega tabora, Slovenske legije in kasneje vodstva Slovenskega domobranstva, od koder je redno poročal vodstvu VOS o vseh njihovih nameravanih dejavnostih in dajal Osvobodilni fronti druge pomembne obveščevalne podatke. Pred koncem vojne, ko je postalo nevarno, da ga razkrijejo, je odšel v partizane. Po vojni pa ga je, kot se pač pogosto zgodi obveščevalcem, najprej čakal – oznovski zapor. Pozneje je Miloš Kobal dokončal gimnazijo, končal študij prava in medicine ter specializiral psihiatrijo. Prav v ljubljanski psihiatrični bolnišnici, ki jo je dolgo vodil, je srečal tudi mnoge psihološke žrtve vojnega in povojnega časa z obeh nasprotujočih si strani in jim skušal strokovno pomagati. V prvem delu oddaje bomo spremljali njegovo pot do konca druge svetovne vojne, v drugem pa prisluhnili njegovim spominom na strokovno pot v povojnem obdobju. Izjemno zanimiva in dragocena pripoved je bila za oddajo Spomini posneta sredi preteklega leta. Oktobra lani je prof. dr. Miloš Kobal umrl.

Od 9. do 13. junija se bodo kolesarji na 27. dirki po Sloveniji potegovali za prestižno zeleno majico. V vlogi prvega favorita je zmagovalec dirke po Franciji Tadej Pogačar, odločilna pa bo najbrž sobotna, 4. etapa, ki se bo končala s strmim vzponom na Sveto goro nad Solkanom. Dirka se bo po tradiciji končala v Novem mestu.

Le dobrih sedem mesecev je minilo od lanske izvedbe Rolanda Garrosa, zelo okrnjene zaradi pandemije. Tudi letošnjo so organizatorji prestavili, a le za en teden, tako da vendarle ostaja v običajnem majsko-junijskem terminu. Odprto prvenstvo Francije je na sporedu že 125., kot turnir za grand slam 91.

Zadnji dan svetovnega prvenstva v judu bomo spremljali tekmo mešanih ekip. Ta bo na sporedu četrtič v zgodovini svetovnih prvenstev. Vsakič do zdaj so se zlate medalje veselili Japonci. Ta disciplina bo v Tokiu prvikrat na sporedu olimpijskih iger.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov