Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 12. dec. 2021

TV Maribor • Ned, 12. dec.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je z uvrstitvijo v drugi del svetovnega prvenstva v Španiji izpolnila zastavljeni cilj. V skupini 1 jo zdaj čakajo tri nove težke nasprotnice: Rusija, Srbija in Poljska. Vsaka nova točka bi za ekipo Dragana Adžića, ki nabira izkušnje za domače evropsko prvenstvo prihodnje leto, pomenila velik uspeh.

Finale tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope 2012, 1. del - 22.4.2012.

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

SUŠENJA SADJA
Že predniki so večino pridelka znali shraniti na različne načine, da so prebrodili zimo. V Gradežu so v začetku 30ih let prejšnjega stoletja zasadili okoli 200 sadnih dreves, ko so obrodila, so zgradili sušilnico s pečjo na drva. Pred nekaj desetletji so sušilnico obnovili, zdaj v njej letno posušijo od 12 do 14 ton sadja, in to na enak način, kot so počeli prvotno. Posušili smo jabolka, hruške, kakije.
PROSENA KAŠA S SUHIMI SLIVAMI
Pridne gospodinje so dobro vedele, kako domiselno porabiti krhlje posušenega sadja. Dodajale so ga tudi v sladice, kot je tradicionalna prosena kaša s suhimi slivami.
DECEMBRA V RASTLINJAKU
Tudi decembra v rastlinjaku nabiramo svežo zelenjavo, dokazuje Davor Špehar, ki v svojem pokritem kotičku v Roženplju v tem času nabira radič in rukolo, hrani zeljnate glave ter sadi česen, čebulo in bob.
STAR OKVIR Z NOVO SLIKO
Na kupu zavrženih predmetom smo našli star okvir. Sebastjan Lipar ga je najprej popravil, zlepil njegove robove ter odstranil pajčevine. Vanj je vpel novo - cvetlično - platno.

Vabljeni k ogledu!

To je zgodba o gozdnih nimfah in kiparju, ki jih je videl plesati. Da bi jih
lahko videl vsak, jih je upodobil v bronu in postavil v avstrijskem Gradcu.
Kipar je Andrej Grabrovec GABERI.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Vabljeni k ogledu!

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Maribor še danes išče svojo identiteto, ki so mu jo po drugi vojni skušali vsiliti z vrsto industrijskih gigantov. A mu takšna ni bila lastna, zato so se vedno znova rojevali poskusi, da bi ji ubežali. V 50 in 60 letih prejšnjega stoletja najbolj s krogom, ki mu je dajal ton slikar, scenograf, restavrator in pedagog Maks Kavčič. Bil je karizmatična osebnost in je kot takšen vplival na mnoge stvari v mestu, ki je sicer veljalo za industrijsko. S sopotniki, med katerimi so bili Vrišer, Teply, Baš, pa slikarja Tošo Primožič ali Ludvik Pandur, je po drugi svetovni vojni postavljal temelje kulturnega razvoja Maribora.

Romsko naselje Pušča pri Murski Soboti živi že 110 let. Kakšna je preteklost in kakšna prihodnost po svoje edinstvenega romskega naselja v Evropi in zakaj je bila ustanovitev vrtca v naselju pred 60. leti dejanje neprecenljivega pomena, bomo izvedeli v oddaji Omizje TV Maribor – nocoj ob 20. uri.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Svoji življenski zgodbi in zgodbi svojih družin v viharnem času prve polovice 20.stoletja, predvsem pa pred in med drugo svetovno vojno ter takoj po njej, bosta pripovedovala akademikinja prof.dr. Alenka Šelih, rojena Rosina, upokojena zaslužna profesorica kazenskega prava in kriminologije Pravne fakultete ter njen brat prof.dr. Andrej Rosina, upokojeni redni profesor metalurgije na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Poslušali bomo zgodbe o ljudeh, ki so se zapisali v čas in zgodbe ljudi, ki se je tisti čas močno zapisal vanje. Njun stari oče, dr. Fran Rosina, odvetnik, viden politik in narodni buditelj, je bil v prelomnih časih leta 1918 v Mariboru desna roka generala Rudolfa Maistra, ki je kot ravnatelj mariborske Hranilnice s svojo drzno in hitro odločitvijo omogočil uspešno izvedbo Maistrove akcije, s katero je Maribor in Štajersko ohranil slovenska. Njunega očeta Igorja Rosino, prav tako odvetnika ter pravnega in političnega publicista, pa so med vojno na zahtevo Nemcev najprej zaprli Italijani, po kapitulaciji Italije pa je leta 1943 stopil v partizane. Družina je vojno preživela v Metliki, kjer sta Alenka in Andrej odraščala in obiskovala partizansko šolo na osvobojenem ozemlju. Od poletja 1944 je bil Igor Rosina pravni referent pri SNOS, pozneje v narodni vladi LRS, proti koncu vojne pa je prevzel vodenje štajerskega odseka Komisije za ugotavljanje zločinov okupatorjev in njihovih pomagačev. Zaradi elaborata, v katerem je že pred koncem vojne pravno in etično močno obsodil povojne množične izvensodne poboje, če bi do njih kasneje prišlo, ter zaradi dostojanstvenega in pravno etičnega branjenja povojnih obsojencev, je za več kot desetletje izgubil pravico do advokature z obrazložitvijo, da »ne razume vloge odvetništva v novih družbenih razmerah«.

St. Moritz je postal eno od klasičnih prizorišč ženskih tekem svetovnega pokala. Tu so doslej izpeljali 47 preizkušenj. Ena najuspešnejših tekmovalk pa je Tina Maze. Izjemna Črnjanka je bila v St. Moritzu devetkrat na odru za zmagovalke (samo Lindsey Vonn je bila večkrat, desetkrat). Mazejeva je štirikrat zmagala ter dodala še tri druga mesta in dve tretji. Skupno ima Slovenija tukaj deset uvrstitev na stopničke, leta 1999 je Špela Bračun smuk končala na tretjem mestu.

Prve moške tekme po končani severnoameriški turneji tradicionalno gosti Val d’Isère v Franciji. Kriterij prvega snega bo v tej sezoni zgolj za tekmovalce v tehničnih disciplinah. V soboto bodo vozili veleslalom, v nedeljo bo na sporedu slalom. V Savojskih Alpah so preizkušnje običajno zahtevne, saj je proga zelo strma, Francozi pa pri utrjevanju snežne površine ne varčujejo z vodo. Po Söldnu in Lechu torej nova priložnost Kranjca in Hadalina za dokazovanje v najmočnejši konkurenci.

Četrto letošnje prizorišče tekem Svetovnega pokala je Klingenthal. Nemško mestece z bogato skakalno tradicijo premore eno večjih skakalnic. Na njej so v preteklosti blesteli tudi že naši orli. Z zmago se lahko pohvalita Jaka Hvala in Domen Prevc, glede na formo varovancev Roberta Hrgote se jima morda že letos pridruži še kdo. Denimo Anže Lanišek, ki je tu že zmagal na tekmi za veliko nagrado. Klingenthal je v preteklosti v svetovnem pokalu večkrat gostil sobotno ekipno in nedeljsko tekmo posameznikov. Tokrat bosta obe šteli v posamični konkurenci. Tekmi bosta žal brez gledalcev ob skakalnici. Nemec Geiger bo skušal obdržati rumeno majico vodilnega, njegov najbližji zasledovalec pa je prav naš Anže Lanišek.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov