Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 30. jan. 2022

TV Maribor • Ned, 30. jan.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Najtežja tekaška preizkušnja na svetu Špartatlon vsako leto privabi tekače z vsega sveta, da se preizkusijo na 246 kilometrov dolgi poti. Po zapisih grškega zgodovinarja Herodota je tolikšno razdaljo od Aten do Šparte leta 490 let pr.n.št. v dveh dneh pretekel tudi grški sel Fejdipid, legendarno zgodbo pa so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja obudili pripadniki angleškega kraljevega letalstva.
Septembra 2021 je bilo na štartu pod atensko Akropolo kar pet Slovencev (Mirko Bogomir Miklič, Tomaž Kališnik, Luka Videtič, Boštjan Schönlieb, Domen Kozjek). Nekateri so se po progi podali prvič, drugi so se z njo že bolj ali manj uspešno spopadli.
Na dolgi poti, ki jo dodatno otežujejo še časovni limiti, razgibana pokrajina in vzpon na 1100 metrov visok prelaz Sangas, tekači spoznavajo, da lahko moč za premagovanje individualnih težav črpajo tudi iz ekipe.
Dokumentarni film Ekipa, Špartatlon 2021 zaokrožuje trilogijo špartatlonskih podvigov, ki se je pred desetimi leti pričela z zgodbo Ruth Podgornik Reš in filmom Ruth 246,8, po njenih tragični smrti pa nadaljevala s sinom Mihom in dokumentarcem Krog.
Dokumentarni film je nastal v produkciji RTV Slovenija. Avtorica Irena Bedrač, snemalca Danilo Plazovnik in Borut Krois, montažer Igor Purnat.

Leto 2021 v krogu Slovencev na Madžarskem. Podajamo vam izbor dogodkov v preteklem letu.
Veseloigra v Števanovcih. Predstavili so jo člani dramske skupine iz Rogašovcev.
Špajsni-flajsni muzikanti. Septembra so nastopili pred domačim občinstvom na Gornjem Seniku.

Maribor, ki je v osemdesetih že pospešeno izgubljal svojo industrijsko identiteto, je ujel ritem s širšim kontekstom dogajanja tudi izven okvira Jugoslavije. V tem času iskanja sodobnih miselnih in umetniških pristopov je zavel duh novega časa. Je dokument časa in mesta, v katerem vselej po malem vre, da bi se rodila nova energija. Vabljeni k ogledu.

Pohorje ni gosto posuto s slapovi ali šumi, a tu in tam je kakšne, ki je vreden ogleda. Od Padenikove domačije pelje pot po strmini do vode. Od sotočja Velike in Male Polskave nadaljujemo pot in Rotartovega ali Padenikova šuma, ki ga ne moremo zgrešiti. Gre za manjši, a zato nič manj pomemben, zlasti pa lep pohorski šum. Šest metrov visok slap, ki je vklenjen v trdno skalovje. Hidrološko in botanično zaščiteno območje vredno ogleda. Avtor: Dušan Tomažič, slika in režija Sandi Kolarič.

Vabljeni k ogledu.

Obiskali smo Toneta Hočevarja, novinarja, urednika in soustanovitelja oddaje O živalih in ljudeh. Prelistali smo njegovo novo knjigo, v kateri popisuje svoje pasje sopotnike, svojo kosmato druščino. Društvo hrtji svet Slovenije že leta skrbi za posvojitev »odsluženih« hrtov in z njihovo pomočjo je svojo družino našel tudi galgo Jakec. Raziskujemo, kako se ptice spopadajo z mrazom. Spoznavamo leopardje gekone. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

ZIMSKI VRT
Ljubljenke Branka Gregorinčič so zagotovo vrtnice. Čez zimo, ko vrtnice počivajo, pozornost namenja sobnim rastlinam. Pred leti je del dnevne sobe preuredila v 12 kvadratnih metrov velik zimski vrt oziroma v prizor gosto zarasle tropske pokrajine.
PRESAJANJE SANSEVERIJ - KLUB GAIA
Gospa Branka je nekaj najbolj posebnih rastlin v zimskem vrtu in kako jih razmnožuje, predstavila tudi strokovni sodelavki kluba Gaia, Loreti Vlahović. Skupaj sta nato presadili preveč razraščene sanseverije, njene liste pa potaknili.
POSKUSI Z RASTLINAMI
Tokrat v 2 poskusih z rastlinami, ki jih z lahkoto opravimo tudi doma z otroki, preverjamo, ali vodo prečrpajo tudi odrezani cvetovi. Dokaj enostavno lahko preverimo tudi, koliko tekočine izhlapi z listov.
RAZMOŽEVANJE Z LISTI
Bivalni kotički so pri Sebastjanu Liparju prepredeni z rastlinami. Cvetoči ali kako drugače posebni so za okras, pa še zrak čistijo. Večino sobnih rastlin si lahko razmnožimo sami. Sebastjan tokrat uporabi njihove liste.

Spet prihaja Bob leta, ki informira, komentira, nasmeji in provocira. Kaj je burilo duhove od tiska do spleta, izveste na Bobu leta.

Žan je opazil, da se v njegovem novem mestu veliko stvari obrabi.
Žan in Boris se igrata vesoljska poveljnika, a kmalu postaneta žalostna, ker se gume na Borisovem vesoljskem vozilu obrabijo. Da bi ju malce zamotila, ju Doris pošlje na lov za vesoljci. To je zelo strašljiva naloga, a fanta vendarle ugotovita, da nenavadnih zvokov ne spuščajo vesoljci, temveč mamin stari flomaster, očijevi stari kozarci in babičine pletilke. Ko bi le lahko popravila Borisovo vozilo, da bi se še naprej igrala vesoljce! Žan stisne Mislija in se domisli, da lahko pokrovi očijevih kozarcev postanejo prima gume za njuno vesoljsko vozilo.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Od nekdaj je na tem svetu tako, da mačke lovijo miši, čeprav so se nekoč miši zbrale, da bi se enkrat za vselej rešile mačje nevarnosti tako, da bi mački okoli vratu obesile zvonček.

Vlada popolna zmešnjava. Ukraden krof, polomljena ukulela in strašne maske! Kdo se bo javil za pomoč? Ptujski otroci, z veseljem. Dobro vedo, kdo jim lahko pomaga popraviti ukulelo. En, dva, tri – in je kot nova. Potem pa na trg, na velik nastop. Se gledamo?

Gasilci rešijo mucko, ki ne more z drevesa. Oh, kako rada bi bila tudi Pipi in Mandi gasilca. Pa bi zmogla kaj tako težkega? Zelo se potrudita in dokažeta, da sta iz pravega testa.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Od svečnice do pepelnice je kurentov čas. Obdobje, ko skrivnostni in mogočni kurenti odganjajo zimo in zlo, prinašajo pa srečo in dobro. Moč tradicije in mit kurenta v današnjem času v pristni podobi in z običaji, ki so ga zaznamovali.

Letošnje leto prinaša nekaj pomembnih okroglih obletnic povezanih s preteklostjo gojenja vinske trte in vinarstva na Štajerskem. Zgodovina je eno, prihodnost pa nekaj drugega. Kakšni so zato aktualni izzivi vinogradniške dejavnosti in stroke?
Podrobneje o tem v oddaji Omizje TV Maribor ob 20. uri.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

100-letni Anton Vidmar z Otlice nad Ajdovščino je izjemen pričevalec, ki bo navdušil vsakogar, ki ga zanimata zgodovina in način življenja v prejšnjem stoletju. Najprej je doživel preganjanje fašizma, ko se je po sedmih letih vrnil iz vojne in ujetništva, pa ga je zadelo še komunistično zatiranje, kar je bilo značilno za klene Primorce, ki so želeli ohraniti svoje vrednote in izročilo.

Pred skakalci je še zadnja tekma svetovnega pokala pred odhodom na olimpijske igre. Slovenska reprezentanca se bo v Peking podala neposredno po tekmi z bližnjega letališča v Frankfurtu. To bo še zadnje ogrevanje pred vrhuncem štiriletnega tekmovalnega obdobja. Edine slovenske posamične zmage na tem prizorišču se je leta 2016 razveselil Peter Prevc.

Madžarska in Slovaška bosta od 13. do 30. januarja gostili 15. evropsko prvenstvo v rokometu za moške. Nastopilo bo 24 reprezentanc, med njimi trinajstič tudi Slovenija, ki je na prvenstvu pred dvema letoma osvojila 4. mesto. Naša vrsta bo prvi del tekmovanja igrala v Debrecenu, pomerila se bo s Severno Makedonijo, Dansko in Črno goro. Šest predtekmovalnih skupin gostijo še Szeged, Bratislava, Košice in Budimpešta. Madžarsko glavno mesto bo gostilo zaključni del tekmovanja s polfinaloma in tekmama za medalje. Zlato branijo Španci, srebro Hrvati, bron pa Norvežani.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov