Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 7. feb. 2022

TV Maribor • Pon, 7. feb.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Sedma sezona projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo. Najboljši pevci osnovnih šol Spodnjega Podravja in širše so več kot navdušili z odličnimi nastopi. Pokazali so, da je oder projekta postal resnični izziv za vse, ki želijo v petju in glasbi doseči nekaj več, ki želijo dati polet svojemu talentu. Vabljeni k ogledu prvega dela.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Porabski koledar za leto 2022. Letopis Slovencev na Madžarskem izšel kot božični knjižni dar.
Stara hišna imena. Tablice bodo spomladi že krasile hiše na Verici-Ritkarovcih.
Jože Kološa Kološ. Umetniški fotograf, ki je ovekovečil Prekmurje in Istro.

Kako poslednji vojščaki naroda preživljajo svojo zadnjo noč? Kako se spoprijemajo s skorajšnjo smrtjo? Kako izginja staro slovenstvo? Kakšen je prehod od poganskega/prvinskega v krščansko/civilizirano? Kako se soočata smrt in ljubezen?
Prešernova pesnitev je partitura časa, ki se je ustavil v enem samem trenutku. Bitka je prelom. Izpod drobnogleda čustev v mirujoči večnosti pričakovanja se zgodi iznenada – viharno, hitro, nasilno. Sanje razpadejo v prah.
Zadnje ljubezensko srečanje Črtomirja kot zemeljskega bitja iz preteklosti in Bogomile, poosebljene svetlobe, je labodji spev poganstva. Beseda postane ječa, ki sili v nespremenljivo zapisano usodo ločitve. Lepota se skriva tudi v odpovedi.

Vabljeni k ogledu.

Vrnitev v Banišor – film o potovanju v preteklost vasi Banišor v Transilvaniji. Novinarka se s stricem poda na pot v upanju, da bosta izvedela več o svojih koreninah, ki jih je tragično pretrgal holokavst. Vrnitev v Banišor je spomin na Jude, holokavst, vojno, zatočišče in sobivanje, tradicijo in upanje.

V času zimskih olimpijskih iger smo pripravili izbor nekaterih najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Zaradi pandemije so tudi letošnji dnevi odprtih vrat na šolah večinoma potekali v virtualni obliki. Do vpisovanja za šolsko leto 2022/23 pa izobraževalne ustanove vabijo na osebne pogovore. To velja tudi za Slovensko gimnazijo in Dvojezično zvezno trgovsko akademijo v Celovcu ter Višjo šolo za gospodarske poklice Št. Peter.
Kljub okoliščinam je zanimanja za glasbeni pouk na Glasbeni šoli dežele Koroške zelo veliko. Ob skorajšnjem koncu prvega polletja koncertov sicer tudi letos ne bo, veselje do igranja glasbil pa pri učenkah in učencih ostaja nespremenjeno.
Nužej Tolmaier, predsednik Narodopisnega društva Urban Jarnik in dolgoletni tajnik Krščanske kulturne zveze, je za svoje dragoceno delo na kulturnem in narodopisnem področju ter za osebna prizadevanja za vsestranski kulturni razvoj med koroškimi Slovenci prejel 43. Tischlerjevo nagrado.
V Tinjah so se s tradicionalno prireditvijo ob slovenskem kulturnem prazniku spomnili največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Zaradi varnostnih predpisov in drugih okoliščin pa je bila prireditev izvedena na hibriden način.
Internet: http://slovenci.orf.at

Poglejte si posnetek drugega dela tradicionalne, že 46. prireditve Ciciban poje in pleše, na kateri se s pevskimi in plesnimi točkami predstavljajo predšolski otroci iz vrtcev severovzhodne Slovenije. Na oder je pogumno stopilo veliko otrok. Vabljeni k ogledu!

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Kobilica se med brezskrbnim skakljanjem ustavi ob počasnem polžku in mu vzvišeno prigovarja, naj se premika hitreje, češ da je prepočasen. A nepazljiva odskoči naravnost v ribnik in konča v grlu lačne ribe. Včasih se je res bolje premikati počasneje kakor hiteti, saj v nevarnost pogosto zaidemo prav takrat, ko najbolj hitimo.

Šmentana muha, naslednjo soboto se sploh ne bo pustila odgnati. Kakadudu bo namesto nje z muharnikom vedno znova zadel Pepeta. Morda bi morali na pomoč poklicati netopirje. Ja, tiste, ki jih bo spretni ribič izdelal skupaj z otroki. Bo muha na koncu le odletela? To navsezadnje niti ni tako pomembno, ker zabave v nobenem primeru ne bo manjkalo.

Ko Mandi kaj izgubi, Pipi to vselej najde, zato prijatelja skleneta, da bosta postala detektiva. Že kmalu dobita svoj prvi primer – izginil je morski lev. Delo je naporno, a za nova detektiva ni nobena naloga pretežka.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
On- mednarodno priznani trener jadranja iz Slovenije, ona- Avstrijka, živeča med vršaci, v krajih, znanih po zimskih športih, in vendar prav tako močno vpeta v jadranje. Oba živita svetovljansko, razgibano življenje, zato sta se odločila, da za toplejši del leta sidro vržeta na naši Obali. Na sanjski lokaciji je tako zrastla njuna sanjska kopenska barka.
Čeprav med našimi obiski hiš in stanovanj po Sloveniji vidimo številne domiselne rešitve, kako iz majhnega prostora iztisniti čim več, smo bili navdušeni nad »garsonjerco«, kot svoje stanovanje imenuje lastnica. Del starejše hiše v Ljubljani je uredila popolnoma po svojih zamislih in okusu.
Marsikdo se bo gotovo strinjal z mislijo, da je najlepši dodatek v domu – rastlina. Pri čemer je beseda »dodatek« močno v navednicah, saj gre vendar za živa bitja, ki nam skrb in ljubezen vračajo s tiho prisotnostjo, stanovitnostjo ter nemo lepoto. Sploh pa beseda dodatek ni več na mestu, ko gre za stanovanje mladega para. Pri njima je namreč v taki številčni premoči, da sta skorajda že lastnika sostanovalca rastlin.

Zaradi pandemije so tudi letošnji dnevi odprtih vrat na šolah večinoma potekali v virtualni obliki. Do vpisovanja za šolsko leto 2022/23 pa izobraževalne ustanove vabijo na osebne pogovore. To velja tudi za Slovensko gimnazijo in Dvojezično zvezno trgovsko akademijo v Celovcu ter Višjo šolo za gospodarske poklice Št. Peter.
Kljub okoliščinam je zanimanja za glasbeni pouk na Glasbeni šoli dežele Koroške zelo veliko. Ob skorajšnjem koncu prvega polletja koncertov sicer tudi letos ne bo, veselje do igranja glasbil pa pri učenkah in učencih ostaja nespremenjeno.
Nužej Tolmaier, predsednik Narodopisnega društva Urban Jarnik in dolgoletni tajnik Krščanske kulturne zveze, je za svoje dragoceno delo na kulturnem in narodopisnem področju ter za osebna prizadevanja za vsestranski kulturni razvoj med koroškimi Slovenci prejel 43. Tischlerjevo nagrado.
V Tinjah so se s tradicionalno prireditvijo ob slovenskem kulturnem prazniku spomnili največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Zaradi varnostnih predpisov in drugih okoliščin pa je bila prireditev izvedena na hibriden način.
Internet: http://slovenci.orf.at

Anica Cetin Lapajne je bila rojena leta 1935 v vasici Dolnja Bitnja pod Premom, v tistem delu Slovenije, ki je po prvi svetovni vojni pripadel Italiji. Šest let ji je bilo, ko je izbruhnila druga svetovna vojna in že leto kasneje so italijanski fašisti grobo prekinili njeno srečno otroštvo. 4. junija 1942 so požgali in izropali sedem brkinskih vasi, med njimi tudi Aničino Dolnjo Bitnjo, pobili talce, domačine pa odpeljali v internacijo v Italijo. Iz internacije v kraju San Giorgio di Lomellina sredi lombardijskih riževih polj so Anico z družino odpeljali v italijansko koncentracijsko taborišče Fraschette v južni Italiji. Po italijanski kapitulaciji je zelo težkim razmeram v taborišču sledila dolga in nevarna pot domov, kjer jih je pričakal požgan dom. Toda vojne še ni bilo konec in osemletno Anico so čakale nove življenjske preizkušnje. Mama in oče sta se vključila v Osvobodilno fronto in odpor.
Po vojni in šolah na Premu, v Ilirski Bistrici in Postojni je Anica v Ljubljani doštudirala geografijo. Pozneje je bila vidna političarka in kulturna delavka v Ljubljani.
Izdala je tudi dve pesniški zbirki, Šepet in Žarek, skupaj z možem mag. Ivanom Lapajnetom pa sta napisala Manifest nove dobe.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov