Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 29. maj. 2022

TV Maribor • Ned, 29. maj.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Prvo srečanje odseljenih Dolnjeseničanov. V porabski vasi so se družili stari znanci in prijatelji.
Blagoslovitev nagrobnika grofice. Terezija Szapáry Batthyany je dolnjeseniško župnijo ustanovila pred dvema stoletjema.
Pekarna na Dolnjem Seniku. O njeni zgodovini nam je pred dobrim četrt stoletjem pripovedovala lastnica.
Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec. Koncert slovenske skupine v Sombotelu.

Pomurje in Porabje veže zgodovinska in kulturna povezanost. Porabje je bilo geografsko, kulturno in narodnostno del Prekmurja vse do leta 1920 ko je prišlo do razpada Avstro-Ogrske in je bilo priključeno k takratni kraljevini Jugoslaviji, Porabje pa je pripadlo madžarski državi. Ob vstopu Slovenije in Madžarske v EU po dobrih 80 tih letih izginja umetno postavljena meja med Porabjem in Prekmurjem, s tem se ponujajo nove priložnosti za povezovanje. Zato je potrebno vzpodbujati sodelovanje na ravni družbenih ustanov predvsem preko televizijskih medijev, ki bodo ustvarili pogoje za lažje čezmejno sodelovanje obeh področij.
Slovensko Porabje je tipičen primer, kjer je vidno, da lahko državna meja (železna zavesa) pusti na ljudeh neizbrisen pečat. Porabski Slovenci so bili desetletja ločeni od svoje matične domovine in so živeli brez kakršnih koli stikov z domovino matičnega naroda. Etnično skupino (porabski Slovenci) sestavljajo ljudje, ki si delijo enake kulturne značilnosti, želimo si, da bo tudi ta etnična skupina še naprej sposobna in zmožna ohranjati svojo etnološko dediščino, ponos in identiteto, da bosta slovenski jezik in kultura porabskih Slovencev njihova prednost in ne problem. Slednje lahko dosežemo s tesnejšo povezanostjo porabskih Slovencev z matičnim nacionalnim korpusom. Zagotoviti je potrebno večjo možnost delovanja manjšine v javnosti predvsem preko televizijskega medija ter skušati v pozitivnem duhu do jezika manjšine razvijati taka stališča, ki bodo pospeševala znanje in uporabo narečja, ki mu grozi izumrtje.
Za porabske Slovence je pomembno, da postanejo bolj prepoznani na Madžarskem in v Sloveniji, zato si je potrebno prizadevati za takšen razvoj medijev, ki bo manjšince predstavil v pozitivni luči ter jim omogočil razvoj in napredek gospodarstva v Porabju, saj je to osnovni pogoj za obstoj ene maloštevilne narodnostne skupine.

Oddaja Dogodki tedna vključuje zgodbe o vseh najpomembnejših dogodkih tekočega tedna iz političnega, gospodarskega, kulturnega in športnega področja v Savinjski statistični regiji.

Vabljeni k ogledu.

Vabljeni k ogledu

Oddaja Utrip Ormoža predstavlja dogodke iz Spodnjega Podravja, kjer se vedno dogaja kaj zanimivega. Kjer ne zamujajo z razvojem, a ostajajo zvesti tradiciji svojega pogleda na življenje in svoji prleščini ter običajem, trdno povezanim z vinorodnim okolišem. Oddaja že več kot četrt stoletja beleži utrinke gospodarskih, političnih, kulturnih, športnih in drugih dogodkov v občinah Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.
Utrip Ormoža – informativno-magazinska oddaja KTV Ormož - v nedeljo ob 14.30 na sporedu Televizije Maribor.

V tokratni oddaji O živalih in ljudeh bomo razložili kako lahko tudi psi obiščejo muzeje in galerije, opozorili bomo na inkontinenco pri psih, predstavili vse pomembne značilnosti kuncev, pokazali kako okoljevarstveniki v Keniji pomagajo želvam, spoznali pa boste tudi kosca, ogroženo vrsto ptic, ki ne mara pokošenih travnikov. Vabljeni k ogledu!
ozivalih@rtvslo.si

Po dveh letih so se člani kluba Gaia znova odpravili na tridnevno druženje v kraj Baška na hrvaški otok Krk. Tja se je odpravila tudi ekipa oddaje Na vrtu. S kamero so se pridružili nekaterim strokovnim predavanjem, spoznali značilna drevesa, ki dodatno lepšajo kuliso Jadrana, se opravili v nasad smilja, na sprehodu ob morju pa obstali ob urejeni cvetoči gredici. No, že pri prihodu jih je čakalo zeleno presenečenje... notranje stopnišče hotela krasijo nasadi trajnic.

Pregled tedna ptujske televizije PeTV je tedenska splošnoinformativna oddaja o dogodkih iz ptujske občine in okolice, ki zagotavlja uresničevanje pravice do javnega obveščanja in obveščenosti.
Oddaja je premierno predvajana enkrat tedensko in gledalcem ponudi pregledne informacije s področja politike, kulture, gospodarske in okoljske infrastrukture, umetnosti, zabave ter športa preteklega tedna.
Namen oddaje je gledalcem predstaviti dogajanje, naložbe, novosti in razvoj Ptuja kot najstarejšega mesta v Sloveniji.

52. Festival narodno-zabavne glasbe Ptuj 2021 je najstarejša in najuglednejša prireditev te vrste v Sloveniji. Za Orfejeve nagrade se je potegovalo 12 izbranih ansamblov, ki jih je v finalni večer uvrstila strokovna žirija.

Menda nam lepo obnovljeno Kadetnico v Mariboru, v kateri je Center vojaških šol Slovenije, danes zavidajo celo Avstrijci. Na zunaj je stavba ostala takšna, kot je bila daljnega leta 1856, ko so takratni Kadetten institut, po preureditvi vojaškega šolstva v takrat še avstrijski monarhiji, predali namenu. Ena najmarkantnejših stavb v Mariboru je nekoč stala na obrobju mesta, potem ko je preživela vse spremembe in vojske, je danes center slovenskega vojaškega šolstva in del Vojašnice generala Maistra. Nekoč zaprta in nedostopna ustanova na zaprtem in območju, se danes trudi biti del mesta. Vojska, ki je v njej, je končno naša.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Živali so pogrešale pomlad, saj je zima trajala že res predolgo. Zato so se odpravile iskat toplo vreme, ki ga je ugrabil medved in odnesel na nebo. Sklenile so, da bodo toplo vreme osvobodile. Seveda pa so morale najprej najti ključe medvedove koče in pri tej nalogi se je nadvse izkazala drobcena miška.

Čas za kopanje! Čas, da Eva in Jure pobegneta v Čudogozd. Tam ju razveseli pravo blatno kraljestvo. In blatni grad. Želita si biti še bolj umazana. Nič lažjega. Lahko se spremenita v pujska! Ampak vsake zabave je enkrat konec … Se bosta naveličala umazanije? Ena, dve, tri … V Čudogozdu se dani.

Nobena skrivnost ni, da si otroci radi nagajajo. Tudi Nola in Maks nista nobeni izjemi. A nagajanje ni igranje. Bosta Nola in Maks prišla do novega spoznanja? S pomočjo Čudogozda lahko zavrtita čas nazaj in ponovita igro brez nagajanja.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Sanjal sem v barvah je naslov srbskega dokumentarnega filma o najstniku, ki ima epilepsijo. Film nas popelje od prvega njegovega epileptičnega napada na ekskurziji do nevrokirurške operacije v budnem stanju, ki je pripeljala do okrevanja, ter skozi vse reakcije družbenega okolja, s katerimi sta se srečala protagonist in njegova družina.
Veliko oseb z epilepsijo ugotavlja, da jih bolj kot epileptični napadi negativno zaznamuje stigma, ki je še vedno prisotna v naši družbi.
Zakaj in kako se zoperstaviti stigmatizaciji ljudi z epilepsijo, tudi v pogovoru z našima gostoma. Primarij Igor M. Ravnik, ambasador Mednarodne lige proti epilepsiji, in doktor David Gosar, specialist klinične psihologije.

Film " Sanjal sem v barvah " ( ARHITEL, 2021) spremlja Stefana, najstniškega bolnika z epilepsijo, od njegovega prvega epileptičnega napada, ki se zgodi na šolski ekskurziji, do nevrokirurške operacije v budnem stanju, ki pripelje do ozdravitve. Vodi nas skozi različne reakcije okolice, s katerimi se Stefan in njegova družina soočajo na tej poti.
Realizacijo filma je podprla Srbska liga za boj proti epilepsiji.

V ospredju tokratnega Omizja TV Maribor bo teden gozdov, ki nas vsako leto zadnji teden meseca maja spomni na pomen te dobrine. Tokrat bo v ospredju tema »Gozdovi na robu mesta«. So res nekakšna klimatska naprava mestnega okolja? Tudi o tem v oddaji Omizje ob 20. uri.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Marija Ahačič Pollak je izjemna pričevalka, saj je z glasbenim opusom in delom na več področjih veliko prispevala k ohranitvi slovenske identitete tako v Sloveniji kot v zamejstvu in med izseljenci. Rodila se je v Tržiču v glasbeni družini. Oče je bil zaveden Slovenec in Maistrov borec, zato so družino leta 1941 nemški okupatorji izgnali v Valjevo. O tej težki preizkušnji gospa Marija živo pripoveduje in poudarja, da sta jih reševala slovenska pesem in očetov optimizem. Po vojni so se vrnili v Tržič. Že pri osmih letih je znala veliko slovenskih narodnih pesmi. Po očetu, ki je bil 40 let kapelnik tržiške godbe na pihala, je podedovala dar za glasbo. Po osnovni šoli in nižji gimnaziji se je vpisala na kranjsko gimnazijo. Učila se je solopetja, od devetega leta pa tudi igranja klavirja. Po maturi na kranjski gimnaziji leta 1955 se je v Ljubljani vpisala na akademijo za glasbo. Že leta 1956 je bila uspešna na avdiciji pri ansamblu Slavka Avsenika. Še danes je nepozabna njena izvedba pesmi

Letošnje svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju na ledu gosti Finska. Napete tekme bomo spremljali v dvoranah v Tampereju in Helsinkih. Hokejska vročica na Finskem je na vrhuncu, saj je njihova reprezentanca na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila zgodovinski naslov prvakov. Na prvenstvu zaradi izključitve ne bo izbranih vrst Rusije in Belorusije. Ti dve reprezentanci sta zamenjali Avstrija in Francija. V primerjavi z olimpijskim turnirjem bomo tokrat spremljali lepo število hokejistov iz najmočnejše lige na svetu, lige NHL. Naslov prvakov branijo Kanadčani. Odločitev o tokratnem prvaku pa bo padla v finalu 29. maja.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov