Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Sreda, 18. jan. 2023

TV Maribor • Sre, 18. jan.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

V Kinu Šiška je bila danes v koprodukciji s Slovenskim mladinskim gledališčem premiera predstave po besedilu Bertolta Brechta Strah in beda Tretjega rajha, ki jo je režiral Sebastijan Horvat. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje smo si ogledali razstavo podiplomskih študentk in študentov smeri Industrijsko oblikovanje z naslovom Prepletanja, ki predstavlja trajnostne rešitve za reševanje problema zavrženih poliestrskih transportnih trakov iz storitvenega procesa Luke Koper. Več pa tudi o novi knjigi Zdenka Kodriča. Slovenski Faust. Sinoči.

Az adás a baglyokról szól. A gyerekek megcsodálhatják a bagolyfiókákat, megismerhetik Bálintot és Ingét, a budapesti állatkert két lakóját, a lendvai ovisok pedig különféle baglyokat alkotnak.

Oddaja govori o sovah. Otroci lahko občudujejo sovje mladiče, spoznali bodo prebivalca budimpeštanskega živalskega vrta, Bálinta in Inge, lendavski vrtčevski otroci pa bodo izdelovali različne sove.

Na brazdah ljubezni je zgodba z začetka prejšnjega stoletja, ko se na Dravskem in Ptujskem polju ob enem od številnih običajev, značilnih za to območje, spoznata Nežka in Tonček. Čeprav živita v različnih okoljih, ju poveže nerazdružljiva ljubezen. Nadaljevanka prikaže skoraj vse stare običaje, šege in navade iz teh krajev, skupaj z narečnimi in etnološkimi značilnostmi ter posebnostmi. Filmski zapis, ki si ga bo na programu Televizije Maribor mogoče ogledati enajst nedeljskih večerov ob 21. uri, bo gotovo postal pomemben kulturno-zgodovinski pomnik za kasnejše rodove.

APNENI PREMAZ
Sebastjan Lipar v prvi polovici januarja debla sadnih dreves, sploh mladih, prebeli z doma pripravljeno mešanico apna in vode. Največ je nanese na južno stran, kamor se sonce najbolj upira. Če premaz sperejo padavine, ga znova nanese.
RAZMNOŽEVANJE S KORENINSKIMI POTAKNJENCI
Na vrtu Rifnik tokrat spoznavamo, kako preprosto je pozimi razmnoževanje trajnic s koreninami. Primerno debele korenine – okoli 7 mm – imata tudi trpežna in nezahtevna mehki akant in t. i. sladka praprot, ki se bosta ukoreninila v treh mesecih.
DNEVNIK LASTNIH IZKUŠENJ - NEKAJ SVEŽE ZELENJAVE POZIMI
Pogled na vrt nas te dni morda spravi v obup, pa vendar se lahko – če smo pravočasno sejali ali sadili – razveselimo še kakšne zelenjave. Irena se pobaha z rodnim brstičnim ohrovtom, kmalu pa se nadeja 'žetve' azijske listne zelenjave.
AROMATERAPIJA
Naravo sprejemamo z več čutili, pogosto pa zanemarjamo tistega za voh. Že če poduhamo vejico iglavca, cvet sivke ali list roženkravta, s tem vplivamo na boljše počutje. Z aromaterapijo so že v davnini uspešno blažili mnoge zdravstvene tegobe, zagotavlja Nataša Špiranec Maurer.

V tokratni oddaji se bomo najprej sprehodili ob vodotokih v Slovenski Istri, ki so po dolgih letih večinoma lepo urejeni in predvsem pretočni. Obširno bomo spregovorili o Bovški ovci, siru, volni in še čem. Izvedeli boste, kja pomeni agro-ekologija ali tako imenovano ohranitveno kmetijstvo. Zagotovo zelo zanimiva tema. Šli smo na Vogršček, ki se počasi polni, a žal je namakalni razvod star in dotrajan, zato lahko v novi sezoni še vedno pride tudi do večjih težav z namakanjem. V Portorožu se je minuli december vrnil na prizorišče tradicionalni festival penin, k ije gostil 39 razstavljalcev iz 5-h držav. Presstavili pa vam bomo tudi novo direktorico Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, Jano Čuk.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Nasveti za starše postrežejo z informacijami za vse družine, v Knjižnem klubu pa dobite nove predloge za branje. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh in jutro zaključimo z vrtnimi nasveti. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Az adás tartalma:

- Szúnyogh Sándor-emléknap és a fogalmazási verseny díjkiosztója;
- kifestőkönyvek az 1. Számú Lendvai KÁI-nak és a Lendvai Óvodának;
- a Lendvai Galéria és Múzeum tervei 2023-ban;
- a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet tervei 2023-ban;
- Egészségünkre!: az egészségügy helyzetéről a Lendvai Egészségház igazgatója.

Vsebina oddaje:

- spominski dan Sándorja Szúnyogha in podelitev nagrad literarnega natečaja;
- pobarvanke za DOŠ I Lendava in Vrtec Lendava;
- načrti Galerija-Muzej Lendava za leto 2023;
- načrti Zavoda za informativno dejavnost madžarske narodnosti za leto 2023;
- rubrika Na zdravje!: direktorica Zdravstvenega doma Lendava o stanju v zdravstvu.

Zajček Belko s prijatelji igra košarko. Pri tem ni preveč uspešen in pomotoma da koš svojemu moštvu. Na srečo ga spodbuja trener Lado, in Belko končno da koš nasprotnemu moštvu.

Mišo Almi podari školjko, iz katere pa se ne sliši valov, zato se druščina z jadrnico odpelje na otok v Rožno votlino iskat večjo školjko. Vhod v votlino pa zapira mreža Velike pajkovske rakovice.

Tinka igra na svoje nove bobne. Žverca bi rad spal, zato ga to najprej moti, potem pa se ji pridruži in koncert se prične. Prisluhnite!

Ajša in Gorazd v gozdu srečata dve hijeni, ki ju lepo sprejmeta, jima podarita nekaj stvari in pravita, da sta zelo slavna in da bi radi avtogram. Ezopu se zgodi enako. Kmalu ugotovijo, da so podpisali visok račun, ki ga bo treba plačati . Ezop napiše igro o tem, kako je treba biti pazljiv s tujci, ki so pretirano prijazni.

V sklopu projekta GO! Opera brez meja 2022 je nastal DIPTIH sodobne opere, v katerem bomo lahko prisluhnili in si ogledali Avtošolo/La scuola di guida avtorja Nina Rote in Pevko/La cantante Maurizia Agostinija. Slednja je nastala leta 2020 in bila tudi premierno uprizorjena.
Kot uvertura jima je dodana še Predjed/Antipasto Ferdinanda D'Ursa, zmagovalna skladba na razpisu, ki ga je Festival Piccolo Opera objavil v sodelovanju z GO! 2025, v okviru projektov Evropske prestolnice kulture Nova Gorica-Gorica 2025.
Režiserka Vanessa Codutti je odrsko dogajanje, z dokajšnjo mero ironije in humorja, prenesla v Brda, ki jih lahko v ozadju občudujemo na filmskem platnu. Kot pevca sta nastopila Kamilla Karginova in Salvatore Angileri, ob njiju še igralec Paolo Mutti.
Glasbeno kuliso je ustvaril orkester GO! Ensemble Borderless, ki ga sestavljajo italijanski in slovenski glasbeniki, vodi maestro Igor Zobin.
Diptih je bilo uprizorjen poleti 2022 na čezmejnem Trgu Evrope v Gorici.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Kdo ima glavno besedo pri daljincu? Pepe ali Kakadudu? Bosta gledala nogometno tekmo ali Zombije? Ah, prava akcija se dogaja v živalskem vrtu! In neumno bi bilo sedeti doma. Odložita daljinca in se odpravita, otroci vaju čakajo! Opice, surikate in morski lev pa tudi!

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

V ljubljanski Drami smo si ogledali premiero predstave Mrtvaški ples. Strindbergov tekst je na oder postavil režiser Eduard Miler. V Prešernovem gledališču v Kranju so predstavili program 53. Tedna slovenske drame, v Slovenski kinoteki pa se je začel 3. festival balKam, ki ponuja pregled najzanimivejših in najuspešnejših filmov z vidika snemanja in filmske fotografije s področja nekdanje Jugoslavije. V galeriji Instituta Jožef Stefan smo si ogledali portrete brez obrazov, razstavo slikarja Luke Široka.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

Na program TV SLO prihaja igrano-dokumentarna serijo z naslovom: Inhumanum: Nečloveško ravnanje človeka. Serija je nastala na podlagi sodnih spisov in v sodelovanju s policijo, pravniki in forenziki, v ospredje pa postavlja vse razsežnosti in posledice umora. Z nami bodo dr. Boštjan Brezovnik, ki je skupaj z Igorjem Zupetom napisal scenarij, pravnik dr. Gorazd Terpin – sodelavec in svetovalec pri projektu ter kolega Janez Krušič, ki je pri seriji sodeloval kot novinar, raziskovalec virov in tisti, ki v seriji pojasnjuje prikazano dogajanje. Bodite z nami ob 20. uri v oddaji Omizje TV Maribor.

Preverili smo, kako je poskrbljeno za prostoživeče muce ob spodnji in zgornji postaji Pohorske vzpenjače in zakaj prostoživeče muce, ob primernih pogojih, ne umaknemo iz njihovega življenjskega okolja. Ponovno smo obiskali družino Fras. Po izgubi psičke Elze se jim je pridružila simpatična in izzivov polna psička Paula. Svetujemo kdaj in katere pse je primerno pred sprehodom obleči. Predstavljamo Ina, mladega francoskega pirenejskega ptičarja.Pojasnjujemo pa tudi, zakaj je pomembno vsakoletno januarsko štetje vodnih ptic. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- Szúnyogh Sándor-emléknap és a fogalmazási verseny díjkiosztója;
- kifestőkönyvek az 1. Számú Lendvai KÁI-nak és a Lendvai Óvodának;
- a Lendvai Galéria és Múzeum tervei 2023-ban;
- a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet tervei 2023-ban;
- Egészségünkre!: az egészségügy helyzetéről a Lendvai Egészségház igazgatója.

Vsebina oddaje:

- spominski dan Sándorja Szúnyogha in podelitev nagrad literarnega natečaja;
- pobarvanke za DOŠ I Lendava in Vrtec Lendava;
- načrti Galerija-Muzej Lendava za leto 2023;
- načrti Zavoda za informativno dejavnost madžarske narodnosti za leto 2023;
- rubrika Na zdravje!: direktorica Zdravstvenega doma Lendava o stanju v zdravstvu.

V oddaji Osmi dan smo si ogledali premiero baleta Giselle, ki je nastal v koprodukciji Cankarjevega doma in SNG Opera in balet Ljubljana. Koreografijo na glasbo francoskega avtorja Adolpha Adama je ustvaril direktor baleta Pariške opere José Carlos Martínez, ki je klasični predstavi dodal sodobno noto. Preverili smo, kako zasnovati prostor po meri bolnikov in zdravstvenih delavcev na območju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V urbanističnem studiu Prostorož so namreč preučili uporabniške izkušnje, prejete pobude pa strnili v predloge za bolj smiselno ureditev prostora. Naša gostja bo Ines Kežman iz Zavoda Motovila, ki skrbi za črpanje sredstev iz programa Ustvarjalna Evropa, namenjena kulturnim delavcem. V pogovoru bo predstavila nekatere uspešne projekte. Ogledali smo si še podelitev zlatih globusov ter se pogovarjali z glasbenim tandemom Swing Out Sister, ki je prepričal tako ljubitelje soul popa kot tudi jazza.

Leta 2003 je za rakom materničnega vratu zbolelo 211 žensk, v zadnjih letih pa se je to število prepolovilo. Kaj se je zgodilo? Uvedli so presejalni program Zora. Program Zora je v Sloveniji začel delovati pred 20 leti. S preventivnimi ginekološkimi pregledi in pregledi celic v brisu materničnega vratu omogoča pravočasno odkritje predrakavih sprememb.
Presejanje je pregledovanje navidezno zdravih ljudi, da bi med njimi našli tiste, ki imajo morda začetno obliko bolezni. Je odkrivanje bolezni ali predbolezenskih sprememb, še preden se pojavijo simptomi.

Slovenski rokometaši so sicer v kvalifikacijah za 28. svetovno prvenstvo izpadli, a so dobili posebno povabilo in na turnirju vseeno nastopajo. Prvi del bodo odigrali v Katovicah v skupini B, v kateri so še Poljaki, Francozi in Savdijci. Njihov osnovni cilj je uvrstitev v drugi krog tekmovanja, potem pa boj za mesta, ki prinašajo kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah.

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov