Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 28. jan. 2023

TV Maribor • Sob, 28. jan.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Poglejte si posnetek tradicionalne, že 45. prireditve Ciciban poje in pleše, na kateri se s pevskimi in plesnimi točkami predstavljajo predšolski otroci iz vrtcev severovzhodne Slovenije. Na oder je pogumno stopilo veliko otrok. Vabljeni k ogledu!

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

11:00
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:05
Kultura

Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta smo v mariborskem Stalagu XVIII D obiskali dokumentarno razstavo Kljub vsemu – Preživeti!. Za ta konec tedna napovedujemo dve plesni premieri: likovno-uprizoritvene študija Andreje Rauch Podrzavnik Origami in Zadruga Branka Potočana in ekipe Fourklora. Ogledali smo si dolgo pričakovani dokumentarni film Mary McCartney These walls could sing, v katerem prikaže dogajanja v kultnem glasbenem studiu na Abbey Road. Tam so snemali The Beatles, Pink Floyd, Elton John, Oasis in številni drugi glasbeniki svetovnega formata. V Ljubljani smo bili na HOTSPOT 2023 Vie Negative, v ljubljanskem Cankarjevem domu pa tudi na včerajšnjem koncertu v Carigradu rojene kurdske pevke Aynur, ki je študirala turško brenkalo saz in petje; danes je ena najbolj uveljavljenih glasbenic Turčije.

Az adás tartalma:

- Nataša Pirc Musar köztársasági elnök találkozója a két nemzetiségi országgyűlési képviselővel;
- ülésezett a Lendva Községi MNÖK Tanácsa;
- a Könyvmoly olvasási verseny;
- az 1. Számú Lendvai KÁI magyar népdal és citera szakköre;
- Köztünk élnek: Brina Gerebic fiatal balett-táncos.

Vsebina oddaje:

- srečanje predsednice Nataše Pirc Musar z narodnostnima parlamentarnima poslancema;
- zasedal je Svet MSNS Občine Lendava;
- bralno tekmovanje Knjižni molj;
- krožek petja madžarskih ljudskih pesmi in igranja na citre v DOŠ I Lendava;
- rubrika Med nami živijo: mlada baletna plesalka Brina Gerebic.

Vabljeni k ogledu.

Lasse Passage (NOR) nas Iz Studia 22 pelje po poteh konceptualne umetnosti. Njegovo kompozicijsko delo je obarvano z elektroakustično in ritmično glasbo, vendar se oblikuje skozi različne medije in izraze; akousmatični komadi, zasnovani na konceptu, zvočne instalacije, lo-fi elektronika in alternativna pop-glasba. Ta vsestranski pristop ga je pripeljal tudi do pogostega sodelavca na neodvisni sceni plesa in gledališča.

Posavski obzornik je oddaja, ki predstavlja življenje Posavja, natančneje štirih občin: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško in Sevnica. V njej so skozi različne prispevke predstavljeni raznovrstni dogodki, delo različnih društev in posameznikov ter lokalne posebnosti, ki jih nikoli ne zmanjka.

Vabljeni k ogledu.

Oddaja Dogodki tedna vključuje zgodbe o vseh najpomembnejših dogodkih tekočega tedna iz političnega, gospodarskega, kulturnega in športnega področja v Savinjski statistični regiji.

Pomurje in Porabje veže zgodovinska in kulturna povezanost. Porabje je bilo geografsko, kulturno in narodnostno del Prekmurja vse do leta 1920 ko je prišlo do razpada Avstro-Ogrske in je bilo priključeno k takratni kraljevini Jugoslaviji, Porabje pa je pripadlo madžarski državi. Ob vstopu Slovenije in Madžarske v EU po dobrih 80 tih letih izginja umetno postavljena meja med Porabjem in Prekmurjem, s tem se ponujajo nove priložnosti za povezovanje. Zato je potrebno vzpodbujati sodelovanje na ravni družbenih ustanov predvsem preko televizijskih medijev, ki bodo ustvarili pogoje za lažje čezmejno sodelovanje obeh področij.
Slovensko Porabje je tipičen primer, kjer je vidno, da lahko državna meja (železna zavesa) pusti na ljudeh neizbrisen pečat. Porabski Slovenci so bili desetletja ločeni od svoje matične domovine in so živeli brez kakršnih koli stikov z domovino matičnega naroda. Etnično skupino (porabski Slovenci) sestavljajo ljudje, ki si delijo enake kulturne značilnosti, želimo si, da bo tudi ta etnična skupina še naprej sposobna in zmožna ohranjati svojo etnološko dediščino, ponos in identiteto, da bosta slovenski jezik in kultura porabskih Slovencev njihova prednost in ne problem. Slednje lahko dosežemo s tesnejšo povezanostjo porabskih Slovencev z matičnim nacionalnim korpusom. Zagotoviti je potrebno večjo možnost delovanja manjšine v javnosti predvsem preko televizijskega medija ter skušati v pozitivnem duhu do jezika manjšine razvijati taka stališča, ki bodo pospeševala znanje in uporabo narečja, ki mu grozi izumrtje.
Za porabske Slovence je pomembno, da postanejo bolj prepoznani na Madžarskem in v Sloveniji, zato si je potrebno prizadevati za takšen razvoj medijev, ki bo manjšince predstavil v pozitivni luči ter jim omogočil razvoj in napredek gospodarstva v Porabju, saj je to osnovni pogoj za obstoj ene maloštevilne narodnostne skupine.

Porabske litere. Književni natečaj je k pisanju spodbudil mlade in odrasle Slovence.
Nevsakdanji konjiček. Porabski Slovenec obnavlja starodobnike v lastno veselje.
Risbe in skice Ladislava Danča. Prekmurski akademski slikar bi lani dopolnil devetdeset let.
Snežna pravljica. Pred dobrim desetletjem so bile za Porabje značilne še mrzle zime.

Zajček Belko je na morju. Navdušen je nad gumijastim čolničkom, vendar se boji vode in raje vesla po pesku. Na nesrečo se čoln predre, Belko pa ga skuša popraviti …

Mišo ustvarja umetnino Drevo ptic. Manjka mu le še slika rdečečopaste klepetavke. Mucika prijatelje z avtom odpelje na Polje ptic pevk, kjer pa jih v zasedi čaka strašilo Barnaba.

Risanka se začne s predstavo o revežu, ki je prodal svoj edini plašč za štruco kruha, ker je videl lastovko in je mislil, da prihaja pomlad. Na koncu nihče ne ploska in Ezop misli, da gledalcem predstava ni bila všeč. Ezop razočaran razbije oder, potem pa izve, da so bili gledalci tako ganjeni, da so obstali v tišini in da je novica prišla do levjega kralja, ki bi si želel ogledati predstavo.

Nekoč pred davnimi davnimi časi je tukaj bilo ... morje. Skrčilo se je v reko, ob reki pa je zraslo mesto. V mestu so ljudje, prav tako kot danes, mislili in počeli čuda zanimivih reči. In s čim se je ukvarjala Dragica, da je bila oklicana za coprnico? Dragica je odlična zeliščarica in zdravilka. V naravi nabira zdravilne rastline ter iz njih pripravlja čaje, sirupe, tinkture in druge zdravilne pripravke. Kopriva, kamilica, regrat, meta, sivka, žajbelj, materina dušica, trpotec in bezeg so med bolj pogostimi. V srednjem veku, kamor se umešča naša predstava, ljudje v glavnem niso razumeli moči zelišč in so zeliščarice krivično obtožili čarovništva oziroma coprništva. Danes pa zelišča dnevno uporabljamo za zdravje ali kot začimbo, ne da bi nam kdo očital čarovništvo.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Kakadudu in Foksner tekmujeta v pevskem znanju. Pojeta pa milo rečeno, malo čudno po svoje.
Pepe, ki je poznavalec slovenskih ljudskih pesmi, bi ju rad naučil pravilno peti. Učenca nista preveč poslušna, zato Pepetu na pomoč priskočijo otroci Pevskega zbora RTV Slovenija.
Skupaj je učenje veliko zabavnejše. Najprej se naučijo pesmi Barčica po morju plava.
Med učenjem pesmi zaposlijo še spretne prstke, ki izdelajo prelepe barčice iz papirja.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

V oddajo Dober večer prihaja upokojeni novinar in urednik Franček Jauk, soustvarjalec prvih korakov televizijskega programa v Mariboru, ki se je poklicno kalil pri časopisu Večer in Radiu Maribor. Govorili bomo o začetkih televizijskega novinarstva, športnih prenosih, vzdušju, dokumentarnih filmih in skušali izvedeti zakaj se zapisanost novinarskemu poklicu ne neha z upokojitvijo .. le drugačna postane. Bodite z nami v ponedeljek, 23. januarja ob 20. uri.

Od obale do zlata. Vabljeni k ogledu.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Alojz Ihan nas v svojem petem romanu z naslovom Karantena popelje v čas pandemije covida-19. Kot zdravnik, imunolog in specialist klinične mikrobiologije ga je napisal z vedenjem znanstvenika in literarnim pristopom hkrati. Na ozadju pandemije, ki ogrozi zdravje in življenje milijonov ljudi, zaustavi javno življenje in obrne svet na glavo, se odvija tudi družinska in osebna drama protagonista, rentgenologa Andreja Kosa. Odlika romana je učinkovit spoj strokovnih pogledov na epidemijo in principe delovanja virusnih okužb z globljimi uvidi v delovanje družbe, s posameznimi človeškimi zgodbami, osebnimi krizami in izhodi iz njih. V drugem delu oddaje bo Miriam Drev spregovorila o svoji šesti pesniški zbirki z naslovom Zdravljenje prednikov. Boleče usode prednikov se pesnice globoko dotaknejo, zato želi s poezijo ustvariti neke vrste družinsko katarzo.
Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserka: Alma Lapajne

Mešanica elektronske plesne glasbe, gypsy swinga in jazza – MANOUCHE!

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov