Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 5. apr. 2023

TV Maribor • Sre, 5. apr.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

10:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: tavaszi divattrendek;
- a Nirvana együttes 1994-es ljubljanai koncertje;
- Varga Vince DJ és látványtervező;
- klipek: Meristem, Shell Beach, Reach A.D., Teeth Marks.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: spomladanske modne smernice;
- ljubljanski koncert glasbene skupine Nirvana iz leta 1994;
- DJ in vizualni oblikovalec Vince Varga;
- videospoti: Meristem, Shell Beach, Reach A.D., Teeth Marks.

V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu.
navrtu@rtvslo.si

Talentirani in pogumni finalisti_ke druge kategorije od 6.-9. razreda so otroci s Pohorja, obdravske doline, obmejnih občin z Avstrijo, vse do Rogatca:
Dora Šandor, Nuša Trobentar, Minea Malek, Ana Čuš, Anja Zimet, Katarina Herceg, Kiara Katan, Naja Fridl, Lana Varžič, Sara Brumen, Maja Ferk, Lara Kušar, Nika Belaj. Voditelja: Dalibor Bedenik in Matjaž Kitak, športna dvorana OŠ Ljudski vrt Ptuj. Vabljeni k ogledu!

Poročamo z okrogle mize o pogledu znanosti na trajnost živilskih sistemov, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za biologijo. Opozarjamo na kislost tal, pomemben dejavnik v kmetijski pridelavi. Predstavljamo Humus projekt, katerega osnovni cilj je proučiti možnosti in metode za povečanje deleža humusa v tleh. Govorimo o tem, kakšne posledice so vremenske ujme, pozebe in suše pustile v sadovnjakih ter kako kaže letos. Ob koncu oddaje se ustavljamo v Beli krajini, kjer so nam pokazali, kako se pripravljajo na velikonočne praznike.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Az adás tartalma:

- Lendva újabb demenciabarát ponttal gazdagodott;
- az Akali Mandulás;
- a nagycsütörtökhöz és a nagypéntekhez fűződő népszokások;
- a Mágnás Miska operett Lendván;
- Gazda(g)ság: a gyakorlócégek nemzetközi vására Celjében.

Vsebina oddaje:

- Lendava bogatejša za novo demenci prijazno točko;
- nasad mandljevcev Akali;
- ljudski običaji na veliki četrtek in veliki petek;
- opereta Magnat Miska v Lendavi;
- rubrika Gospodarstvo-bogastvo: mednarodni sejem učnih podjetij v Celju.

Glasba je izmed vseh umetnosti prav gotovo tista, ki najmočneje povezuje ljudi vseh generacij, interesov in življenjskih nazorov. Ker smo prepričani, da sta kultura in umetnost javni dobrini, ki bi morali biti dostopni prav vsem, smo 25. maja 2018 v mariborskem mestnem parku za vse ljubitelje opere in klasične glasbe ter ne nazadnje tudi za vse radovedne mimoidoče pripravili zdaj že tradicionalni koncert opernih arij in zborov pred iztekom letošnje gledališke sezone. Koncert z naslovom Operna noč v Mestnem parku, ki je brezplačen in prosto dostopen prav vsem, so ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor in pod taktirko dirigenta Simona Krečiča izvedli solisti in zbor mariborske operne hiše. Predstavili so najlepše operne melodije iz največjih uspešnic aktualne sezone pa tudi zanimiv izbor odlomkov iz opernih del, ki jih bomo izvedli v prihodnji sezoni.

Program
Giuseppe Verdi: Uvertura k operi Nabucco
Giuseppe Verdi: Tacea la notte placida, arija Leonore iz opere Trubadur
solistka: Rebeka Lokar, sopran
Giuseppe Verdi: Di quella pira, arija Manrica iz opere Trubadur
solist: Renzo Zulian, tenor
Giuseppe Verdi: Oh dischiuso è il firmamento!, arija Fenene iz opere Nabucco
solistka: Irena Petkova, mezzosopran
Giuseppe Verdi: Duet iz prvega dejanja opere Rigoletto
solista: Petya Ivanova, sopran, Martin Sušnik, tenor
Giuseppe Verdi: Va pensiero, zbor hebrejskih sužnjev iz opere Nabucco
Giacomo Puccini: Vogliatemi bene, duet iz 1. dejanja opere Madama Butterfly
solista: Rebeka Lokar, sopran, Renzo Zulian, tenor
Charles Gounod: Ah, je ris de me voir, arija Marguerite iz opere Faust
solistka: Andreja Zakonjšek Krt, sopran
Charles Gounod: Avant de quitter ces lieux, arija Valentina iz opere Faust
solist: Jure Počkaj, bariton
Charles Gounod: Gloire immortelle de nos aieux, zbor vojakov iz opere Faust
Wolfgang Amadeus Mozart: Arija Papagena ter duet Papagena in Papagene iz opere Čarobna piščal
solista: Jaki Jurgec, bariton, Andreja Zakonjšek Krt, sopran
Umberto Giordano: Vicino a te, duet Andree Chénierja in Maddalene iz opere Andrea Chénier
solista: Sabina Cvilak, sopran, Renzo Zulian, tenor
Gaetano Donizetti: Arija Marie iz drugega dejanja opere Hči polka (La fille du régiment)
solistka: Petya Ivanova, sopran
Gaetano Donizetti: Ah! mes amis, quel jour de fête!, arija Tonia iz komične opere Hči polka
solist: Martin Sušnik, tenor
Robert Stolz: Spiel auf deiner Geige, arija Kneginje Jadje iz operete Venera v svilu
solistka: Sabina Cvilak, sopran
Franz Lehár: Lippen schweigen, 's flüstern Geigen, duet Hanne in Danila iz operete Vesela vdova
solista: Andreja Zakonjšek Krt, sopran, Martin Sušnik, tenor
Eduardo di Capua: O sole mio
(različni solisti)

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Kobilica se med brezskrbnim skakljanjem ustavi ob počasnem polžku in mu vzvišeno prigovarja, naj se premika hitreje, češ da je prepočasen. A nepazljiva odskoči naravnost v ribnik in konča v grlu lačne ribe. Včasih se je res bolje premikati počasneje kakor hiteti, saj v nevarnost pogosto zaidemo prav takrat, ko najbolj hitimo.

TISTA O ŠMORNU

Kadar je šlo babicam vse narobe pri peki palačink, so se hitro znašle in iznašle šmoren. Še dandanes se znajdemo na tak način. Tudi Cmok si je zamislil, da bo pripravil šmoren, ki pa bo poseben - čaroben. Kdo ve, če ga bodo Cmok in otroka ponudili navihanemu škratu Bobku?

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Konec minulega tedna so bile podeljene Glazerjeve nagrade in listine, najvišja priznanja mesta Maribor na področju kulture. Tokrat želimo izvedeti, v kolikšni meri nas občudovanje dosežkov nagrajencev spodbudi, da poskrbimo za trajno, sistematično in poglobljeno podporo kulturi v drugem največjem mestu v državi?
Z nami bodo podpredsednica Odbora za podelitev Glazerjevih nagrad in listin, letošnji prejemnik Glazerjeve nagrade za življenjsko delo in letošnji prejemnik Glazerjeve listine za dosežke na področju likovne umetnosti.
Vabimo vas, da si pogovor o odnosu Maribora do kulture v oddaji Omizje ogledate nocoj, v sredo 5. aprila ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Obiskali smo Mariborski akvarij terarij, ki v letošnjem let praznuje sedemdeset let obstoja. V ZOO Ljubljana smo spoznavali zlatolične gibone, kritično ogroženo vrsto iz Vietnama. V veterinarskem nasvetu opozarjamo na to, da živali s svojim vedenjem pogosto prikrivajo bolečine, slabo počutje in kako pomembni so zato redni veterinarski pregledi. Z ljubiteljema živali smo se pogovarjali o ljubezni do grlic in psov pasme maltežan. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- Lendva újabb demenciabarát ponttal gazdagodott;
- az Akali Mandulás;
- a nagycsütörtökhöz és a nagypéntekhez fűződő népszokások;
- a Mágnás Miska operett Lendván;
- Gazda(g)ság: a gyakorlócégek nemzetközi vására Celjében.

Vsebina oddaje:

- Lendava bogatejša za novo demenci prijazno točko;
- nasad mandljevcev Akali;
- ljudski običaji na veliki četrtek in veliki petek;
- opereta Magnat Miska v Lendavi;
- rubrika Gospodarstvo-bogastvo: mednarodni sejem učnih podjetij v Celju.

V Doževi palači v Benetkah smo si ogledali retrospektivno razstavo Vittoreja Carpaccia, ki prinaša posodobljeno zgodovinsko-kritično branje njegovega slikarstva. Iz koprske stolne cerkve sta v Benetke prišli sliki, ki sta nekdaj krasili vrata orgel, z naslovom Pokol nedolžnih otrok in Predstavitev v templju. Konservirani in restavrirani sta bili v Restavratorskem centru ZVKDS, zato moramo govoriti tudi o konservatorsko-restavratorskem dosežku slovenske stroke v svetovnem merilu. V Berlinu pa smo obiskali Muzej uporabnih umetnosti, kjer si je na razstavi Retrotopia mogoče ogledati primere dobrega oblikovanja v nekdanjih socialističnih državah vzhodnega bloka in Jugoslavije. Slovenski Muzej za arhitekturo in oblikovanje na njej med drugim predstavlja neuresničen projekt vrstne hiše Trata in delavski dom Trbovlje. Predstavljamo do sedaj spregledano, a navdihujočo zgodbo pevskega zbora Trboveljski slavček, ki je deloval med vojnama. Sestavljalo ga je okoli sto otrok rudarjev, ki pa so pod vodstvom zborovodje Avgusta Šuligoja postali ambasadorji kulture. Najbolj zanimiv je podatek, da so nastopili v prvem radijskem prenosu iz Evrope, ki so ga spremljali v Ameriki. Slikar Dominik Mahnič nam bo predstavil čopičograf. To je nekakšen slikarski robot, zapletena naprava, sestavljena iz številnih modulov, ki proizvaja slikarske podobe. Spremljali smo nastanek tovrstnih umetnin. Prisluhnili pa smo še koncertu izraelskega tandema Lola Marsh, ki je že četrtič razprodal slovenske dvorane. Tokrat je v Kinu Šiška predstavil najnovejši album z naslovom Shot Shot Cherry.

Sonce vsako uro na Zemljo odda več energije, kot je ves svet porabi v enem letu. Kako jo kar najučinkoviteje izkoristiti? Sončne celice so prvič uporabili že konec 50-ih letih prejšnjega stoletja za preskrbo satelitov z električno energijo. Danes na svetu s sončnimi elektrarnami proizvedemo okoli 5 % električne energije, v Sloveniji okoli 3,5 %. Naša največja sončna elektrarna je v bližini Brežic, razprostira se na 60.000 m2, njena moč pa je 6 MW.
Slovenski raziskovalci sodelujejo pri razvoju sončnih celic z najučinkovitejšo pretvorbo sončne v električno energijo. Bo to pripomoglo k temu, da bomo s sončnimi celicami proizvedli več energije?

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov