Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 15. nov. 2023

TV Maribor • Sre, 15. nov.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Veliko otrok si želi hišnega ljubljenčka. Njihove prošnje so polne obljub, da bodo zanj skrbeli sami. Tudi Nola in Maks v Čudogozdu prosita za nova hišna prijatelja. Gozd njune obljube preizkusi. Sta res znala poskrbeti za živali? Ena, dve, tri, Čudogozd več daleč ni…

TISTA O MANIRAH

Cmok se je pošteno zamislil. Vedno jejo kar za pultom, kar je čisto narobe. Lepo pripravljena hrana, zaužita za mizo, je veliko boljša in zdrava. Juš in Tita izvesta veliko
novega o obnašanju za mizo, uporabi pribora, razvoju pogrinjka in še marsikaj zanimivega. Seveda ne bodo sedeli ob praznih krožnikih.
Pri Cmoku se vedno kaj dobrega je.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

Bili smo na odprtju razstave akademskega slikarja Aleša Sedmaka v Mestni galeriji Piran. V Viteški dvorani v Križankah smo sinoči poslušali koncert samospevov H. Wolfa, G. Mahlerja, K. Jeraja, M. Kogoja in R. Straussa, ki sta ga izvedla sopranistka Nika Gorič in pianist Johan Barnoin. Obiskali smo tudi Center Rog: razstavo mednarodno priznanega fotografa Matjaža Krivica Črte, ki jih rišemo in kurirano prodajno razstavo slovenskih oblikovalcev keramike Popečeno.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: a harisnya története;
- a muraszombati Ifjúsági Krízisközpont;
- a lengyel Baasch zenei előadó;
- klipek: Guilty of Joy, Bëlga, Mirror, Abigél.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: zgodovina hlačnih nogavic;
- Krizni center za mlade Murska Sobota;
- poljski glasbeni izvajalec Baasch;
- videospoti: Guilty of Joy, Bëlga, Mirror, Abigél.

Gregorijanski koral, ki predstavlja bogato cerkveno glasbeno dediščino, postavlja v središče glasbenega izraza besedo. Skozi stoletja pa se je tudi ta dogma zrahljala. V cerkev so vstopile orgle, za njimi pa tudi drugi inštrumenti. Počasi pa si utira pot v bogoslužje tudi večglasna pesem. Z vse bolj izobraženimi zborovodji, ki delajo s pevci po slovenskih župnijah, postaja tudi cerkvena pesem drugačna, sodobnejša. Velika noč kot najpomembnejši krčanski praznik in njena slavilna pesem sta narekovala vsebino za tokratne Sledi.

REZ VRTNIC NA BRANKINEM VRTU
Če želimo, da nas kraljice vrtov nagrajujejo s cvetovi, poganjke grmičastim sortam pred zimo skrajšamo na okoli 60 centimetrov in poskrbimo za čisto rastišče. Tokrat se Branka Gregorinčič iz Brunšvika loteva rezi popenjave vrtnice. Sosednje rastline je že skoraj zadušila s predolgimi poganjki, a kakšnega, ki bo poleti belo cvetel, je treba pustiti ...

HOJHERE
Hojhere ali iskrivke se jeseni zaiskrijo na gredah. S cvetovi, barvami listov in 'modnimi dodatki', kot so pike, črte ali poudarjene žile na listih, so uporabne tudi v okrasnih nasadih. Te nezahtevne trajnice lahko v lonce posadimo s številnimi drugimi jesenskimi rastlinami, pokaže Branka Valner.

TRAVNIK NA STREHI
Pri Bernardi Strgar smo se na strešnem travniku skoraj dotaknili neba. Osupljivo, a tudi nevarno, zato gredo na streho zabojnika največ trikrat letno. Travnik se zaradi obilja posajenih cvetlic in rastlin spreminja iz meseca v mesec ter je 'samooskrben', kar se zalivanja tiče.
PTIČJA HIŠICA
Na Brankinem vrtu v Brunšviku vsa opravila spremlja petje ptic. Ker obožuje tako ptice kot njihovo petje, jim je doslej nastavila že več kot 30 hišic, pa tudi gnezdilnice. Da jih bo privabila še več, bo sestavila preprosto krmilnico in nasula primerno zrnje.

V teh dneh širom po Sloveniji potekajo prireditve ob godu Sv. Martina, ki s tradicionalnimi šegami in navadami spreminja mošt v vino. O kakovosti mladih vin in nekaterih zakonodajnih novostih govorimo z Leonido Gregorič s KGZ Maribor. Zveza slovenske podeželske mladine povezuje okoli 3000 članov, ki delujejo v društvih podeželske mladine po vsej Sloveniji. Zmagovalno društvo letošnjih kmečkih iger je DPM Šentjur, ki v letošnjem letu praznuje tri desetletja delovanja. V studiu gostimo Jožeta Očka, ki se ukvarja z mladimi prevzemniki kmetij na KGZS. Oddajo zaokrožimo s predstavitvijo dobitnikov Zlatih sončnic.

Špela Močnik Paradiž in David Urankar se bosta z vami prebujala ob sredah. Poleg prometnih minut in pravnih nasvetov bosta podajala predloge za dobre knjige, zanimive filme, »mojster« David in »gospodinja« Špela se bosta tudi podrobneje posvetila gospodinjskim nasvetom in občasno pokazala še, kako lahko sami doma izdelate kakšen kos pohištva. Razreševali bomo tudi vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa bo delila vrtne nasvete, gledalci pa boste lahko svoje znanje preizkusili v krajšem kvizu. Jutro z nami je dobro jutro!

Az adás tartalma:

- Szerelem-sziget – Feri Lainšček regényének magyar nyelvű fordítása;
- a Pártosfalvi KÁI Zengő Méhecskék népdalköre;
- Priska Kulčar mini retrospektív kiállítása Lendván;
- Iskolapad: az idegen ajkú gyermekek bekapcsolódása a szlovén iskolai rendszerbe.

Vsebina oddaje:

- roman Ferija Lainščka z naslovom Ločil bom peno od valov v madžarskem prevodu;
- pevski zbor Zengő Méhecskék iz DOŠ Prosenjakovci;
- mini retrospektivna razstava Priske Kulčar v Lendavi;
- rubrika Šolska klop: vključevanje otrokov tujcev v slovenski šolski sistem.

Glasba je izmed vseh umetnosti prav gotovo tista, ki najmočneje povezuje ljudi vseh generacij, interesov in življenjskih nazorov. Ker smo prepričani, da sta kultura in umetnost javni dobrini, ki bi morali biti dostopni prav vsem, smo 24. maja 2019 v mariborskem mestnem parku za vse ljubitelje opere in klasične glasbe ter ne nazadnje tudi za vse radovedne mimoidoče pripravili zdaj že tradicionalni koncert opernih arij in zborov pred iztekom letošnje gledališke sezone. Koncert z naslovom Operna noč v Mestnem parku, ki je brezplačen in prosto dostopen prav vsem, so ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor in pod taktirko dirigenta Simona Krečiča izvedli solisti in zbor mariborske operne hiše. Predstavili so najlepše operne melodije iz največjih uspešnic aktualne sezone pa tudi zanimiv izbor odlomkov iz opernih del, ki jih bomo izvedli v prihodnji sezoni.

V oktobrski oddaji Lynx Magazine. Ob katastrofalnih poplavah, ki so pustošile avgusta so slovenskim reševalcem priskočili na pomoč številni iz tujine in še enkrat pokazali, da je v slogi velika moč. 60 let mineva od dne, ko je plaz v Vajontu pod seboj pokopal skoraj 2000 prebivalcev. Ko se prepletata ljubezen do morja in kulturne dediščine nastane zgodba o Galebu- sto let stari jadrnici, ki je oživela v piranskem Pomorskem muzeju Sergej Mašera. Elegantna, močna, posebna. Wagnerjeva ograja Solkanskega mostu, ki je prvič na ogled javnosti.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Kakšen nered! Zana in Karla sta v Čudogozdu pripravili piknik. Karla goste išče kar v zemlji, Zana pa potrga vse pisane rože. Še dobro, da ima gozd čudočuvaja Marka, ki lepo skrbi za živali in rastline. Bo spet treba zavrteti čas nazaj? Pridružite se nam.

Otroci bodo kuhanje vzeli popolnoma v svoje roke. Vse bodo naredili sami. Kuhanje je pa res preprosto. Vzameš recept s sestavinami, ki so pripravljene, in se lotiš priprave. Slivovi cmoki imajo na sredini slivo, okoli pa je testo. Nič posebnega. Pa je res tako enostavno?
Otrokoma je priprava zabavna, toda kaj bo nastalo iz sestavin? Bosta zmogla? Bo jed užitna?
Na pomoč bosta klicala Bobka in Cmoka. Prunelius Cmok z veseljem pomaga, saj nihče ne sme ostati lačen.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Sloveniji se za sladkorno boleznijo zdravi že več kot 123 tisoč ljudi. To je bolezen sodobnega časa. S čem tvegamo, da bomo tudi sami zboleli, kako jo preprečiti, kako s sladkorno boleznijo živeti? Naši sogovorniki prihajajo iz Univerzitetnega kliničnega centra in Društva diabetikov v Mariboru.
Vabimo as, da si pogovor o sladkorni bolezni, kako jo preprečiti ali z njo živeti, v oddaji Omizje ogledate nocoj, v sredo 15. novembra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- Szerelem-sziget – Feri Lainšček regényének magyar nyelvű fordítása;
- a Pártosfalvi KÁI Zengő Méhecskék népdalköre;
- Priska Kulčar mini retrospektív kiállítása Lendván;
- Iskolapad: az idegen ajkú gyermekek bekapcsolódása a szlovén iskolai rendszerbe.

Vsebina oddaje:

- roman Ferija Lainščka z naslovom Ločil bom peno od valov v madžarskem prevodu;
- pevski zbor Zengő Méhecskék iz DOŠ Prosenjakovci;
- mini retrospektivna razstava Priske Kulčar v Lendavi;
- rubrika Šolska klop: vključevanje otrokov tujcev v slovenski šolski sistem.

Liffe bo letos postregel s kar 89 celovečernimi filmi, od velikanov svetovne kinematografije Wima Wendersa in Pedra Almodóvarja do sodobne argentinske kinematografije ter italijanskega politično angažiranega filma. Preverili smo, katerih filmov ne smete preskočiti, pa tudi, kako se Ljubljana spopada z izginjanjem velikih kinodvoran. V Rimu smo obiskali obsežno razstavo nizozemskega umetnika Escherja. Ptice, ki se spreminjajo v ribe, stopnice v neskončnost ali pa roki, ki rišeta druga drugo – mnoga dela še danes veljajo za klasike. Zbirka Čebelica, prva slikaniška zbirka pri nas, letos praznuje 70 let. Leta 1953 jo je ustanovila pisateljica in urednica pri Mladinski knjigi Kristina Brenkova, v zbirki pa so zbrana slovenska in svetovna besedila za otroke, opremljena z ilustracijami priznanih slikarjev in ilustratorjev. Praznovanje so pospremili številni dogodki, tudi pregledna razstava vseh Čebelic v Mestni knjižnici v Ljubljani. Pogovarjali smo se s članoma londonskega glasbenega kolektiva Archive, enega najbolj samosvojih, vznemirljivih in težko opredeljivih fenomenov, kar jih je zraslo v zadnjih tridesetih letih na robu sodobne britanske popularne glasbe. V soboto je že drugič v osmih letih prepričal občinstvo v Kinu Šiška.

V Evropi ima vsako gospodinjstvo v povprečju 70 elektronskih naprav, od katerih jih 10 ni več v uporabi ali so pokvarjene. Elektronske naprave, ki po uporabi postanejo e-odpadki, vsebujejo številne plemenite in redke kovine. V milijonu mobilnih telefonov je vgrajenih 34 kg zlata, 16 ton bakra in 350 kg srebra. Koliko teh snovi se reciklira? Na Kemijskem inštitutu so razvili ekološko sprejemljivejše recikliranje zlata iz odsluženih gospodinjskih aparatov in recikliranje platine. Na Inštitutu Jožef Stefan reciklirajo magnete z uporabo vodika. Litij je nujen za izdelavo baterij v električnih vozilih. Kako pa poteka njegovo recikliranje?

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov