Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 13. apr. 2020

TV Slovenija 1 • Pon, 13. apr.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Na praznični velikonočni ponedeljek se bomo najprej povezali z našim dopisnikom iz Rima in Vatikana Jankom Petrovcem. Preverili bomo, kako je v Italiji, ki je v primežu koronavirusa, minilo praznovanje velike noči. Kolega Gregor Bauman iz kulturne redakcije nam bo pripravil nekaj glasbenih in filmskih velikonočnih utrinkov. S poslanico in prazničnim voščilom se nam bosta oglasila ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore in škof evangeličanske cerkve Leon Novak. O upanju v luči trenutnih razmer se bomo pogovarjali s patrom dr. Karlom Gržanom, svoja razmišljanja ob prazniku pa bo z nami delil tudi župnik župnije Srednja vas pri Bohinju Martin Golob. Običaje na velikonočni ponedeljek nam bo predstavila Dušica Kunaver, preverili bomo tudi, kako praznik mineva v karanteni v enem izmed hotelov v Postojni. Za velikonočne dobrote pa bosta poskrbeli Mojca Mavec in Marija Merljak.

09:00
Otroški program: Op!

V Muljavi se pogosto zgodi kaj nenavadnega. Takrat vedno s kolesom prispejo na kraj dogodka trije prijatelji: Jani Miško, Franc Kokot in debeli Valdemar.

Bratca Tom in Ben se rada igrata in ob tem spoznavata svoje dobre in malo manj dobre značajske lastnosti. Kosata se drug z drugim in pripeti se jima vse mogoče. A ker znata tudi združiti moči, sta nazadnje vedno vsemu kos.
Kako sta Ben in Tom vadila in priredila predstavo.

Pipi več mesecev vadi, da bi prvi pobral velikonočna jajca. Ko pride veliki dan, le brezglavo hiti in se sploh ne ozira. Na cilj priteče prvi, a kaj ko brez enega samega pirha.

Dedi pujs in babi pujsa peljeta Pepo, Jureta in njune prijatelje z barko na Gusarski otok. Dedi pujs vsem pokaže, kako se z detektorjem kovin poišče zaklad, potem pa naredijo peščeni grad.

V Muljavi se pogosto zgodi kaj nenavadnega. Takrat vedno s kolesom prispejo na kraj dogodka trije prijatelji: Jani Miško, Franc Kokot in debeli Valdemar.

Sovica Uka pride na svet sredi hudega neurja v obmorskem močvirju, prav takrat, ko vihar prekucne drevo, v katerem je doma njen zarod. Pogumno odkoraca zdoma, s seboj pa kotali tudi bratca, ki še ni pokukal iz lupine. Trdno je odločena, da bosta našla mamo, pa tudi če se izkaže, da je ta krokodil ali rakun.

»Pravi medved mora imeti velik, okrogel trebuh,« pravi očka. Po drugi strani se mu zdi, da bi moral sina naučiti, kako naj postane vitkejši in ohranja dobro telesno pripravljenost. To jutro mu po zelo obilnem zajtrku pokaže nekaj telovadnih vaj. Tedi noče sodelovati – zadnjih nekaj dni ni dobro spal, ker ga je zbujalo očkovo glasno smrčanje. Skupaj spoznata, da je telovadba v resnici zelo dolgočasna. Očka in Tedi se odločita, da se bosta še malo najedla, preden se bosta vrnila v domači brlog, da bi se dobro naspala.

Polurni družinski animirani film, ki je posnet po priljubljeni slikanici Julie Donaldson in Axela Schefflerja.
ZOG je zgodba o navdušenem mladem zmaju, ki se v prvih razredih zmajske šole uči leteti, rjoveti in bruhati ogenj. Rad bi naredil dober vtis na učiteljico in si prislužil zlato zvezdico. A vsakič se mu pripeti nesreča in na pomoč mu priskoči majhna deklica, ki oskrbi njegove poškodbe. V četrtem razredu mora zmaj ujeti princeso – mu deklica lahko pomaga pri najtežjem preizkusu?
To bo poslastica za celotno družino.

Mavgli, Balu, Bagira, Šir kan ... čarobna imena, ki jih poznajo otroci po vsem svetu, odkar je pred stoletjem izšla nesmrtna klasika Rudyarda Kiplinga Knjiga o džungli.
Medtem ko Mavgli in Mani bobnata po deblih, se v džungli godi vse mogoče. Tabaki obtiči v vodnjaku, Apu se izgubi, nekaj sumljivega se dogaja v Hladnih brlogih in Šir kan je odločen, da bo našel Mavglija in ga povečerjal, še posebej ker ve, da rompompom povzroča prav on.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema

Orlando načrtuje, da bo Angelico peljal na morje in jo zaprosil za roko. Angelica ves čas vztraja, da mora vse potekati po starem, da njena bolezen ne sme nikomur spremeniti vsakdana. Odnosi med Valerio in Rito so napeti, ker se je Giovanna preselila k njima. Rito moti tudi, da Valeria zaupa Luci in mu prepušča otroka v varstvo. Valeria kmalu zasluti, da se za tem skriva nekaj več, in sklene, da bo zadevo raziskala. Pietro poskuša na vsak način zbrati dovolj denarja za predrago stanovanje in noče nikomur priznati, da se je znašel v težavah. Bea se težko spoprijema z materino boleznijo, a ko se poskuša Laura pogovoriti z njo, se močno razjezi. Umberto spozna, da je morda naredil napako, ko je Lauri predlagal, da si vzameta premor.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:35
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:40
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Danny in Elliot ugotovita, da se po posestvu potikajo divji lovci, saj se je v njihovo past ujel karakal. Danny ni prepričan, ali mu lahko pomagajo, toda Rosie sklene, da ga bo poskušala rešiti. Elliot Dannyju predlaga, da skupaj ustanovita kliniko za živali. Med reševanjem karakala Du Plessis naleti na redkega belega leva. Vsi se dogovorijo, da o tem ne bodo povedali nikomur, saj redki beli levi privabljajo divje lovce. Toda leva vseeno nekdo ukrade in nazadnje se izkaže, da v rezervatu ni vse tako rožnato, kot je videti. Na posestvo pripotuje Elliotova žena Amy, ki je vajena razkošnega življenja in ji bivanje v Afriki ni pogodu. Sarah je nezadovoljna, ker ima Danny preveč dela in si nikoli ne vzame časa zanjo.

Z drugo sezono in dvema novima deloma se nadaljuje Kitajska iz zraka, dih jemajoča dokumentarna serija. Ta prinaša poglede tako na naravna čudesa kot na izjemne dosežke sodobnih tehnike in gradbeništva. S prikazom različnih zgodb ljudi pa priča tudi o bogatem družbenem in kulturnem življenju.

1. del: Razgibana obala
Državo z največ prebivalci na svetu bomo spoznali s pomočjo zračnih posnetkov, ki predstavljajo starodavne kitajske običaje, najsodobnejše gradbene dosežke in naravne lepote, od ledenega zaliva Bohaj na severu do otoka Hajnan na tropskem jugu. Med drugim bomo spoznali podjetnika, ki se je lotil pridelovanja sadeža liči na vulkanski zemlji, ter vse podrobnosti gradnje pred kratkim odprtega morskega mostu blizu Hongkonga, ki je s 55 kilometri najdaljši na svetu.

Tokrat se Ana pripelje z balonom in majčkeno prestraši Roka, ki jo čaka zasanjan na prečudoviti jasi.
Nato se skupaj odpravita po markirani poti v gozd iskat izvir Velike Krke. Ga bosta našla? Glede na vremenske razmere bo naloga kar težka.
Rečna krajina Velike Krke je bila nekoč polna mlinov in seveda živalska pestrost Velike Krke je izjemno bogata; potočni raki, ptice.....Ob »železni meji«, kot so ji včasih rekli, pa reka zapusti Slovenijo.

16:05
Otroški program: Op!

Danes bo mamo obiskala skupina pomembnih ocenjevalcev hrane, ker so slišali, da peče najboljši kruh v mestu. Lenka, Luka in njuni prijatelji ji pomagajo pri pripravah in postrežbi. Ocenjevalci sprva niso najbolj zadovoljni, ko pa poskusijo oblakov kruhek, se vse spremeni.

Jurij ponoči vstane in se zelo nenavadno obnaša. Pavel spozna, da je mesečnik, ki hodi v spanju, zato poskrbi, da se njegov najboljši prijatelj med svojim akrobatskim sprehodom ne poškoduje.

Albert in Arni gresta prenočit na obalo. Tam se nameravata utaboriti in prespati, da bosta lahko navsezgodaj vstala in opazovala sončni vzhod. Naslednji dan namreč nastopi poletni sončni obrat. Tudi Zmajči in Zobek bi ga rada videla. Urno se odpravita v posteljo. Toda Zobek nikakor ne more zaspati.

Te zanima, kateri izziv je Pepe sprejel tokrat? Otroci iz Celja so omenjali ščite, meče in viteze. Iz tega lahko sklepamo, da ga čaka napeta pustolovščina na Celjskem gradu. Pridruži se mu v naslednji oddaji.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:40
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slikar Matija Jama in pesnik Oton Župančič sta vsak na svoj način v svet ponesla dediščino in duha Bele Krajine. Danes Vinico in Dragatuš povezuje Župančičeva spominska pot, ki vodi tudi mimo cerkve na Žežlju. To je pomembna belokranjska božja pot in umetnostni spomenik, kjer se že stoletja zbirajo domačini in sosednji Hrvati. Božja pot je posebej zaživela v težkih časih turških vpadov, ki so prav prek Bele krajine potekali proti osrednji Sloveniji.

Avtor in voditelj: Andrej Doblehar

Danes je prvi pomladni dan! Malčki bodo priredili zabavo. Razdelijo si naloge. Diva bo pripravila okraske, zato se odpravi v gozd po rože. A račka ni zadovoljna z nobeno, ki jo najde: marjetice so preveč bele, trobentice preveč rumene, nekatere so celo preveč pisane. Diva začne neutolažljivo jokati! Pino ji priskoči na pomoč in skupaj nabereta lep šopek. Še Pišček se jima pridruži. Gaber pa jim zaupa modrost: Kdor z malim ni zadovoljen, velikega vreden ni. Če dlakocepiš, lahko ostaneš praznih rok.

Trava na dvorišču je zrasla zelo visoko. Pepa in Jure sploh ne vidita drug drugega in v visoki travi izgubita žogo. Oči pujs pokliče na pomoč dedija pujsa.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:55
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zgodovinska biografska drama. Pripoved spremlja življenje in delo Elie da Cortona, enega najzvestejših spremljevalcev Svetega Frančiška med leti 1209 in 1226, ko je ta pridigal vsesplošno veselje, srečo in božje usmiljenje, ki ga dosežemo, če vztrajamo v revnem in ponižnem življenju.
Leta 1209 je Papež Innocent III zavrnil ustanovitev Reda svetega Frančiška, bratovščine menihov, ki se je zbirala okrog Frančiška. Bodoči svetnik Frančišek živi v popolni revščini ob sotrpinih, ki so potrebni pomoči in božjega usmiljenja, ter je sovražno nastrojen do rimskih cerkvenih avtoritet, ki po njegovem vodijo vernike stran od Kristusovega nauka … »Ne smemo barantati s svobodo«, pravi Frančišek svojemu zvestemu sledilcu Elii, ki skuša na nanj vplivati tako, da bi omilil svoja radikalna stališča in ga obvaroval pred obsodbami, da je heretik …

L'AMI - FRANÇOIS D'ASSISE ET SES FRÈRES / BROTHERHOOD, A LIFE WITH SAINT FRANCIS / FRA, BELG, ITA/ 2016

Režija: Renaud Fely, Arnaud Louvet / Scenarij: Renaud Fely, Arnaud Louvet / Sodelavec pri scenariju: Elizabeth Dablemont / Dialogi scenarija: Renaud Fely, Arnaud Louvet in Julie Peyr / Igrajo: Jérémie Renier, Elio Germano, Yannick Renier, Éric Caravaca, Marcello Mazzarella, Stefano Cassetti, Thomas Doret, Olivier Gourmet, Alba Rohrwacher, Mathieu Lane Maby, Philippe Laudenbach, Mathias Beyler, Guillaume Costanza …

Nezakonski otrok, ki je odraščal stran od staršev, pri sorodnikih v revnem kmečkem okolju in se pozneje šolal v mestu – vse to mladega Alojzija ni odvrnilo od njegove goreče vere in boja za pravičnost. Kot pisec, aktivist in spreten govorec bojevite narave si je med vrstniki hitro pridobil ugled in somišljenike, vendar pa tudi nasprotnike. Svojo pokončno držo in domoljubje je plačal z življenjem. Po tragični smrti je bil Alojzij dolgo tiha priča mučeništva, danes pa je vzornik številnim mladim.

Kratko, a bogato življenje blaženega Alojzija Grozdeta je za vedno zaznamovalo slovenski katoliški prostor. Srce se ne boji je prva slovenska filmska upodobitev življenja kakega slovenskega mučenca.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:35
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Aprilska oddaja Opus bo emitirana na velikonočni ponedeljek, 13. aprila, zato bo posvečena sakralni glasbi- od najzgodnejših koralnih napevov do sodobne glasbe na to tematiko. Videli in slišali boste odlomke iz največjih del velikih svetovnih mojstrov kot so bili J. S. Bach, Pergolesi, pa G. F. Händel, Gallus, Verdi, pa znameniti Škofjeloški pasijon, ob njem pa spoznali tudi manj znani, a dragoceni Kapelski pasijon. Ne bo pa manjkalo tudi odlomkov sodobnih del domačih in tujih skladateljev na to temo. Urednica in avtorica oddaje je Darja Korez Korenčan

Bernarda in Marcos Fink ob spremljali pianista Anthonyja Spirija predstavljata občuteno izvedbo samospevov Huga Wolfa. Predstavljajo vam posnetek prve izvedbe prepesnitev pesmi 'Iz ciklusa Španska pesmarica: duhovne pesmi' Pavla Oblaka v slovenski jezik.

Veličastno vokalno-instrumentalno delo Magnificat je Bachovo prvo veliko liturgično delo v latinskem jeziku. Namenjeno je petim vokalnim solistom in baročnemu orkestru z trobentami in orglami. Ja eno najbolj popularnih Johanna Sebastiana Bacha.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov