Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 21. maj. 2020

TV Slovenija 1 • Čet, 21. maj.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
Prebujajte se z Davidom Urankarjem! Zajtrkoval bo skupaj s Sašom Šketo, pripravil prometne nasvete z Agencijo za varnost prometa in preveril, kako moramo pravilno ločevati odpadke. V drugi uri jutranjega druženja se mu bo pridružila Špela Močnik. V Žajfnici se bosta skupaj spraševala, kje in kako nakupujemo slovenski potrošniki ter ali naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Ne spreglejte tudi vrtnih nasvetov, z nami bo kmetijska svetovalka Miša Pušenjak.

Izodrom je posebna oddaja za otroke, v času, ko ni šole in so zaradi izrednih razmer ostali doma. Voditelja Nik Škrlec in Nika Rozman gostita različne učitelje in znane goste po Skypu, uredništvo Infodroma pripravlja novice v zvezi z aktualno tematiko, vmes pa se zvrstijo izobraževalni in razvedrilni prispevki iz oddaj Otroškega in mladinskega programa.

10:05
Otroški program: Op!

Alma zaupa prijateljem, da se je v njenih sanjah Žaži spremenil v vesoljsko pošast. Mucika jih z raketo odpelje v vesolje, kjer srečajo Kikirija, vesoljskega petelina, Čuka pa odnese iz plovila.

Niko, Betka in Nupi spoznajo, da je dobro preveriti, kakšno bo vreme, preden se odpraviš na plažo.

Babi in dedi pujs sta Pepo in njeno družino povabila na kosilo. Na poti Pepa, Jure, mami in oči pujs obtičijo v prometni gneči. Dedi pujs naloži kosilo v samokolnico.

Gorazd se pretvarja, da spi, medtem, ko drugi delajo. Ko pride čas za hrano, pa je vedno prvi pri mizi. Prijatelji Gorazdu jo Gorazdu zagodejo tako, da se pretvarjajo da delajo, ko v resnici jejo. Ko pride Gorazd, hrane ni več, dela pa je ostalo čez glavo. Ezop napiše igro o lenem psu, ki je tako kot Gorazd ves čas spal a je vseeno hotel kosilo.

Na polju je privezan nadležen kozel in vse kaže, da bo ovcam pojedel vso travo. Ko pobegne, Jona odpelje na smučarski izlet po kmetiji.

Razin zapre prodajalno na tržnici, ker mora k sestri, ki je zbolela. Aladin in Džamila se ponudita, da ga bosta nadomeščala. Razin jima pojasni, da lahko prodajata vse razen stvari na zgornji polici. Otroka pridno strežeta kupcem, zalomi pa se, ko se police prevrnejo. Na srečo jima na pomoč priskoči Duh.

Charlie razkrinka Mileno in ta se osramočena umakne v svoj grad. Mick jo poskuša pregovoriti, naj prekliče senčni urok, a jo s tem le spomni na njeno največje ponižanje. Postati hoče varuhinja Namre, naj stane, kar hoče. Medtem si Charlie in prijatelji postavijo tabor, Charlie pa ponoči prebudi skrivnostni zvok.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema

Mineva deset let, odkar je Tokuzo postal dvorni kuharski mojster. S Tošiko morata pred otroki skrivati zaupno naravo njegovega poklica, to pa povzroča trenja med njim in prvorojencem Ičitarom, ki na delo navadnega kuharja gleda zviška.
Cesarju Taišu medtem zdravje nevarno peša.
Septembra leta 1923 Tokio opustoši veliki kantojski potres, katastrofa, ki na preskušnjo postavi tudi družinske vezi.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Alice še vedno ne more delati z zvermi in razmišlja, da bi opustila svoj poklic in se vrnila v Anglijo, saj ugotovi tudi, da pričakuje otroka. Ko v smeteh najde test za nosečnost, Dup sprva sumi, da je noseča Olivia, potem pa sliši še njen pogovor s Thabom. Ko jima reče, naj povesta resnico, Alice pove, da je noseča ona. Danny je presrečen, Alice pa ne tako zelo. Olivia sklene, da bo ponavljala končne izpite, da bi dobila boljšo oceno in šla študirat, čeprav sta sprva s Thabom hotela potovati. Danny se ponesreči in Alice je prisiljena poskrbeti za ranjenega levčka.

Smeh in jok nas spremljata vse življenje in zaznamujeta ključne trenutke rojstva, prvih besed, ljubezni in dokončnih izgub. Otroci se vsak dan nasmejijo tudi do 200-krat, odrasli le 18-krat. Novorojenčki pa na primer 2 uri na dan prejočejo. Nevroznanstveniki in psihologi zdaj poglobljeno raziskujejo to zvokovno izražanje človekovih čustev in vse kaže, da sta si jok in smeh precej v sorodu.

15:35
Otroški program: Op!

Goran je gorila, ki se vsega boji. S Hanino pomočjo se spoprime s svojim strahom.

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Že veste, kako je treba pasti? No, pasti po tleh znamo najbrž vsi. Kaj pa pasti po travniku, bi šlo? Šviga in Lovro paseta kokoši, tega opravila sta se lotila precej po svoje. Morda bi bilo dobro, ko bi se posvetovala s strokovnjakinjo Vito. Vita, prihajamo!

Hyacinth ni všeč, da je Richard tako »hrupen«. Richard seveda nima pojma, kaj je spet naredil narobe. Poleg tega ga je presenetila predčasna upokojitev, saj bo moral zdaj vse dneve preživeti s Hyacinth. Daisy in Onslow kot po navadi poležavata v postelji: on spi, ona bere ljubezenske romane.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:20
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Pred začetkom epidemije covida-19 je bilo nad našim planetom nenehno v zraku približno 10.000 zračnih plovil. Vsak dan jih je vzletelo približno 100 tisoč. Zdaj se je letalski promet skoraj ustavil. Kako se to kaže pri onesnaževanju? Letalska panoga naj bi k onesnaženju s toplogrednimi plini povprečno prispevala tri odstotke. Z letali pa smo se vozili vse več. Se bo letalski promet še povečeval in za koliko? Kaj bo to pomenilo za zrak, ki ga dihamo, in kaj za naš planet? Kaj lahko storimo? Letalske družbe na svoja letala nameščajo nove motorje, s katerimi lahko porabijo do 15 % manj goriva in tako tudi manj onesnažujejo. A ne onesnažujejo le letala. Dunajsko letališče obljublja, da bo do leta 2030 postalo ogljično nevtralno. Kako pa kaže ljubljanskemu letališču? Ugriznimo znanost.

Novice o ekstremnih vremenskih pojavih, temperaturnih rekordih, izginjanju ledenikov, požarih, lakoti in številnih drugih katastrofah, ki so posledica podnebnih sprememb, so vse pogostejše in vse strašnejše. Zato danes nihče ne more reči, da ni seznanjen s spreminjanjem podnebja. Greta Thunberg je mlada švedska okolijska aktivistka in glavni obraz gibanja mladih za odločno podnebno akcijo. Svetovnemu valu protestov za podnebno pravičnost se je do danes priključilo že več kot milijon ljudi po vsem svetu. Tudi mladi v Sloveniji zahtevajo, da pristojni ukrepajo. Bo podnebni štrajk spremenil našo miselnost ali bomo v spremembe prisiljeni?

Živo, Vida in Tonija moti močan veter. Odločijo se oditi na veliko lepši kraj, kjer bo morda manj vetrovno. Toda Toni hoče s sabo vzeti zelo velik kamen in Živa ni navdušena.

Lev dremucka. Ko vzame daljnogled, opazi gazelo, ki pije čaj. Teče za njo, a je ves zadihan. Nič čudnega – treba bo telovaditi. Lev se odločno loti dela. Telovadi, dviguje uteži, teka. Gazela je začudena, ko jo lev kar naenkrat prehiti.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Globusu o negotovi usodi turizma. Lahko v Grčiji, Italiji ali na Hrvaškem še rešijo letošnjo poletno sezono? Kako se s krizo spopadajo slovenski turistični delavci? Kdaj bo gospodarsko pomembna panoga lahko znova zaživela?

V Točki preloma: Koliko delovnih mest bomo v Sloveniji ohranili z ukrepom subvencioniranja skrajšanega delovnega časa? Za katere panoge je skrajšani delovni čas primeren in za katere ne? In kako je koronavirus ranil slovenska gledališča?

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ob umirjanju epidemije se ponovno odpirajo kulturne ustanove, med njimi tudi znamenita firenška galerija Uffizi. O novih razmerah in pričakovanjih bo govoril njen direktor Eike Schmidt. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani so na ogled postavili razstavo mednarodnega projekta Made in, ki skozi preplet rokodelskih tradicij in sodobnega oblikovanja zastavlja vprašanja o produkciji v današnjem svetu. Videli boste v New Yorku živečega Slovenca, fotografa Dina Kužnika, ki je s svojim posebnim slogom prepričal mnoge zanimive naročnike, izšel pa je tudi ponatis njegove fotoknjige Shaped by the West. Kakšen pa bo nov prostorski načrt Kopra? Otoško in srednjeveško mesto z izjemno kulturno dediščino ima danes največ trgovinskih površin na prebivalca. Kako se bodo načrtovalci soočili s posledicami investitorskega urbanizma?

Voditeljica: Polona Balantič

Pariz je na svetovni razstavi leta 1900 gostil 51 milijonov obiskovalcev, polovica je bilo tujcev. To je bil čas znanstvenega in tehnološkega napredka, začetkov kinematografije in sodobne umetnosti. Mesto je dobilo prvo progo podzemne železnice. Dokumentarna oddaja z izključno izvirnimi in obarvanimi arhivskimi posnetki obuja t. i. obdobje la belle époque, vključuje pa tudi izjemne posnetke življenja v revnem pariškem predmestju in protestnih shodov, ki so jih pripravili prvi sindikati.

Pred začetkom epidemije covida-19 je bilo nad našim planetom nenehno v zraku približno 10.000 zračnih plovil. Vsak dan jih je vzletelo približno 100 tisoč. Zdaj se je letalski promet skoraj ustavil. Kako se to kaže pri onesnaževanju? Letalska panoga naj bi k onesnaženju s toplogrednimi plini povprečno prispevala tri odstotke. Z letali pa smo se vozili vse več. Se bo letalski promet še povečeval in za koliko? Kaj bo to pomenilo za zrak, ki ga dihamo, in kaj za naš planet? Kaj lahko storimo? Letalske družbe na svoja letala nameščajo nove motorje, s katerimi lahko porabijo do 15 % manj goriva in tako tudi manj onesnažujejo. A ne onesnažujejo le letala. Dunajsko letališče obljublja, da bo do leta 2030 postalo ogljično nevtralno. Kako pa kaže ljubljanskemu letališču? Ugriznimo znanost.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov