Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 27. jul. 2020

TV Slovenija 1 • Pon, 27. jul.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

09:00
Otroški program: Op!

Julči bi rada presenetila Milana in prosi očka, da ji pomaga speči torto zanj, čeprav je čisto navaden dan. Milan je prijetno presenečen in z Julči se skupaj posladkata.

Nežka najde štiriperesno deteljico in zaželi si, da bi lahko vsem prijateljem uresničila želje. Rozi in Capko ji skrivaj priskočita na pomoč.

Neke vroče poletne noči Zajček Rjavček ne more zaspati. S prijatelji prosi Sovico Belko, naj jim pove pravljico za lahko noč. Si bo Sovica izmislila pravljico, ki jih bo ohladila in uspavala?

Muk in Lucijan sta v Kanadi. Opazujeta čredo severnih jelenov, takrat pa veter odnese Mukov šal prav v jelenovo rogovje. Le kako mu bosta prijatelja snela volneno okrasje?

Irene prosi Roberta za pomoč pri novem računalniku. Pod pretvezo, da bi ga rada bolje spoznala, ga prepriča, da si skupaj ogledata film. Ko ga Tess, Anna in Lars posvarijo pred njo, naletijo na gluha ušesa. Irene je namreč sirena, in Robert se ji ne more upreti.

Nastopili bodo Mladi Dolenjci, ansambel Simona Gajška, ob 70. rojstnem dnevu bomo čestitali Francu Miheliču, uspešnico Planinski krst pa bodo zaigrali člani zasedbe Jodel Express. Za nastop na festivalu SPV bosta tekmovala ansambla Vikend iz Vinske Gore in Kvinta iz Šmarjeških toplic. Glasovalo bo sedem radijskih postaj (tri nacionalne in 4 lokalne). Novo uspešnico bosta v akustični izvedbi predstavila Žan Serčič na kitari in Gaja Prestor. Nasmejal nas bo Tilen Artač v vlogah Mirka Serpentinška in ciganke Emeralde. Voditelja Darja in Blaž, urednik Andrej Hofer.

Druga izmed treh oddaj o Vrtovih Tullna prikazuje nekaj t. i. uporabnih vrtov – pri teh vrtovih je olepševalna vloga na drugem mestu. To so strešni vrt, ozelenjena stena, vodni vrt, zelenjavni vrt, reciklažni vrt in še kaj. Domiselnost vrtnarjev in načrtovalcev vrtov v avstrijskem Tullnu ne pozna meja, zato smo v kategorijo uporabnih vrtov uvrstili tudi različne druge posebnosti. Pri vseh predstavljenih vrtovih lahko občudujemo, kako znajo tamkajšnji vrtnarji negovati zasaditve in hkrati skrbeti, da vrt ostaja naravi prijazen. O vrtovih nam bo pripovedoval glavni vrtnar Mario Jaglarz.

Scenarist in urednik: Stane Sušnik
Režiserka: Petra Hauc

Nataša je razburjena: kot vse kaže bo hotelski nivo v nebeške višave dokončno dvignila Cerkev poslednje skušnjave. Sploh v hotelu vlada popolna zmeda, saj so ga napolnili udeleženci kongresa bioenergetikov. Hotel je, po njihovih strokovnih meritvah, poln negativne energije in škodljivih sevanj. Novica vpliva prav na vse junake: na njihovo zdravje, počutje in izgled. Stanje je brezupno in drvi v zanesljivo katastrofo, dokler jih ne odreši Ava, ki ji ne sevanja ne energije ne pridejo do živega. Skrivnost nedotakljivosti v starodavni borbi proti zlu je nasledila od šarplaninskih prednikov po moževi strani. In skrivnost je celo naprodaj....

Polona in Blaž gresta na postajo iskat Blaževa sinova Leona in Gorazda, ki bosta počitnice preživela z očetovo novo družino. Polona se boji, da ne bo obvladala pet otrok v hiši. Fanta se v Ljubljano pripeljeta z zgodnejšim avtobusom in sama poiščeta dom družine Valič Grom, kjer ju čakata Polonini hčerki Dana in Zarja ter njun polbrat Miško. Prvo skupno kosilo razširjene družine se zaplete, ker Leon posodi denar neznanki.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Da bi bolje razumeli poželenje in spolno vedenje pri ljudeh, se znanstveniki posvečajo tudi raziskovanju spolnosti pri živalih – vse od pavjega zapeljevanja s perjem do promiskuitetnih navad primatov. Dokumentarna oddaja razkriva, ali izkušnja čutne naslade zagotavlja obstoj vrste.

Pojav čezmejnega onesnaževanja okolja sproža v krajih ob slovensko-italijanski meji različne odzive. Kakšen zrak torej vdihujemo, o tem se bomo v oddaji pogovarjali z ravnateljem Državnega izobraževalnega zavoda Jožef Stefan v Trstu Primožem Stranijem in mikrobiologom in ekologom ter predstavnikom mednarodnega okoljskega centra Alpe Adria Green, dr. Gorazdom Pretnarjem.

V novi oddaji Rojaki potujemo v Celovec, kjer se je na sedežu ORF-a sestala komisija za programske vsebine RTV Slovenija, namenjena Slovencem v sosednjih državah, z namenom iskanja novih programskih sinergij. Ob tej priložnosti smo obiskali tudi tamkajšnjo Slovensko študijsko knjižnico, ki deluje v prostorih Mladinskega doma. Zaslišali bomo narečje Porabja in se za konec zavihteli s pustnimi šemami v Lovranu, mednarodno pustno povorko sooblikuje tudi slovensko društvo na Hrvaškem.

Glasbeni projekt: »Slovenska beseda na Koroškem - Das slowenische Wort in Kärnten«
Slovenska televizijska oddaja ORF bo tokrat vsa v znamenju glasbenega projekta, ki ga je na osnovi istoimenskega filma Mihe Dolinška in Marjana Štikra, naštudiral leta 2011 glasbeni pedagog Roman Verdel z zborom ZG in ZRG za Slovence v Celovcu. Obravnava zgodovino koroških Slovencev od naselitve do 20. stoletja.
http://slovenci.orf.at

15:55
Otroški program: Op!

Otroci se lovijo in Neža se hitro razjezi in se neha igrati. Ko se kasneje igrajo skrivalnice, Neža spet hitro vzkipi. Vila Mila bi rada izvedela, zakaj je Neža tako nagle jeze. Neža prizna, da ne mara izgubiti. Mila ji pokaže, kako se pomiri, kadar je sama razburjena.

Te zanima, s katerim strahom se bo Pepe spoporijel naslednjič? Klical je Tine in pravi, da mora v zdravstveni dom, kjer mu bodo odvzeli kri, pa ne bi rad šel sam. Gremo z njim, da skupaj premagamo ta strah?

Lastnik prijateljem pove, da bo prodal garažo, zato si morajo izmisliti načrt, kako bodo preprečili svojo izselitev.

Irene prosi Roberta za pomoč pri novem računalniku. Pod pretvezo, da bi ga rada bolje spoznala, ga prepriča, da si skupaj ogledata film. Ko ga Tess, Anna in Lars posvarijo pred njo, naletijo na gluha ušesa. Irene je namreč sirena, in Robert se ji ne more upreti.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Serija SAMOSVOJI prikazuje osebne zgodbe ustvarjalnih posameznikov, katerih stališča in način izražanja dvigajo prah v njihovi okolici.


Ko se je hrvaško ministrstvo za šolstvo odločilo zmanjšati količino obveznega čtiva v šolah, je Lovro Krsnik, pravkar diplomirani gledališki režiser in učitelj na srednji šoli za umetnost, začel projekt #idalječitam (berem še naprej). Odločil se je, da bo sto dni na glas bral knjige, ki so jih črtali s seznama obveznega čtiva. Vsak dan je pred hrvaškim parlamentom eno uro bral Malega princa, Piko Nogavičko, Dnevnik Ane Frank in Varuha v rži. Njegov protest je pritegnil sledilce in nasprotnike na družbenih omrežjih, toda ali mu je uspelo vladi dopovedati bistveno?

Fairooz Nazifa ni vedela, kam pelje njeno življenje, dokler ni odkrila svojih darov. Po več sporih z domačimi se je odločila, da se bo preselila v Dako in zaživela sama. Izvira iz konservativne islamske družine, kar pa ji ni preprečilo, da bi sledila svojim sanjam. Zdaj je pevka, zvezdnica, ki si želi kot nomadska umetnica nastopati po vsem svetu.

Fazle je odraščal v mošeji svojih staršev. Usojeno mu je bilo, da bo imam, toda nasilje za domačimi stenami, v katerem je odraščal, ga je pognalo od doma. Našel je novo skupnost in nov način verovanja.

Kohezija je sila, ki privlači molekule iste snovi. V računalništvu pomeni mero za skladnost stavkov izvorne kode. Kohezija je tudi slovnična kategorija in ne nazadnje naslov albuma avstralske glasbene skupine. Najpogosteje pa besedo slišimo za opis področij evropske politike.

Zajček Pepi pride v park obiskat Klobučnika. Ta bi ga rad predstavil prijateljem. A Pepi je zelo sramežljiv in se skrije. Kaj naj naredi? Oli in Švigec postaneta radovedna in sledita Klobučniku. Prepričata se, da je res spoznal novega prijatelja. Pepija zvabita iz skrivališča s slastnimi prigrizki. Na koncu vsi spoznajo Klobučnikovega prijatelja in se skupaj igrajo. Gaber z njimi deli svojo modrost: Ni treba veliko, da premagamo sramežljivost.

Zakaj naše srce bije zdaj tiho in zdaj glasno in zakaj mislimo, da nam bo včasih kar skočilo iz prsi? Zmedi se s prijatelji poda na pot po krvnem obtoku in spozna to zanimivo črpalko.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

TEDNIKOV IZBOR: Duševne stiske in zasvojenost. Kužne bolezni na Slovenskem. Teorije zarote. Maske, naša nova realnost? Kdaj spet na koncert? Koronahumor.

Levison in Alberto obiščeta še neraziskano jamo, polno krvosesov, obiščeta Panamski prekop in sodobno prestolnico Panama, spoznata predstavnike prvotnih prebivalcev in se spoprimeta z najnevarnejšo džunglo na svetu.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prazne prostore na nekdanjem pasu smrti so zasedale nove galerije, priseljevali so se umetniki, odpirali klubi, scena se je selila z Zahoda na Vzhod, arhitekti so dobili priložnost na novo zgraditi ponovno združeno glavno mesto, nastala je nova kulturna prestolnica Evrope. V oddaji Platforma smo raziskali, kaj je ostalo od evforičnega vzdušja po padcu Berlinskega zidu in kako se je v 30 letih spremenila kulturna krajina Berlina.

Avtorica: Polona Balantič
Režiserka Špela Kuclar

Simfonični orkester RTV Slovenija bo pod vodstvom šefa dirigenta En Shaa
krstno izvedel simfonično pesnitev Simfonija Mont Blanc. Nastala je pod okriljem in na pobudo mreže orkestrov ONE (Orchestra Network for Europe), katere član je tudi naš orkester. Pet orkestrov iz petih evropskih držav je predlagalo vsak svojega skladatelja in vsak od njih je prispeval en stavek. Slovenijo zastopa skladateljica Nina Šenk, Francijo Dominique Probst, Nemčijo Benjamin Schweitzer, Poljsko Jaroslaw Chelmecki in Slovaško Juraj Filas.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov